Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Efectul pelicular la 50hz


Postări Recomandate

"Curentul circula pe exteriorul conductorului. Acelasi principiu se foloseste la retelele de transport a energiei electrice. Au miez din cablu de otel imbracat cu aluminiu..."

 

Chiar conteaza efectul pelicular la 50 Hz ?

Link spre comentariu

Da! La retelele cu tensiunea de lucru de la 220kv in sus, chiar conteaza! Ati observat la aceste linii de transport ca sa foloseste metoda mai multor conductoare puse in paralel pe o faza... 2,3 sau 4....unul din motivele utilizarii acestui sistem este si pentru reducerea efectului pelicular.... 

Link spre comentariu

Sigur ca nu au, se folosesc mai multe sarme/fire in paralel, efectul pelicular e cu atat mai irelevant asa.

Probabil principalul motiv ar fi flexibilitatea conductorului final, si poate, intr-o mica masura si acel efect la retelele de mare putere, habar n-am.

Eu doar am aratat adancimea de patrundere.

Link spre comentariu

Asta spuneam si eu . Ma rog , nu stiu care electronist tine cont de efectul pelicular la frecventa de 50 Hz , intai prin calcule si apoi practic . Probabil ca sunt . Personal , n - am avut nevoie . Cam atat , nu vreau sa deturnez topicul ( care are alt subiect si scop ) , lucru previzibil ( si posibil ) sa se intample ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Desigur . Aluminiul e numai o acoperire , nu ? ...

 

http://iota.ee.tuiasi.ro/~bogdan.neagu/laborator/L1 Conductoare si stalpi.pdf

 

P.S. - mie - mi plac liniile de tip lantz cu bare , cum este cea ( dezafectata acum ) care mergea spre Ucraina ( prin Dobrogea ) .

 

P.P.S. - ar trebui deschis ( eventual ) un alt topic . Eu nu mai postez aici , fiind total off - topic . Am scris mai sus . Am raspuns doar fiind citat . Rog moderatorul sectiunii sa stearga sau sa mute postarile mele privind efectul pelicular la 50 Hz . Multumesc .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai va dati seama ca au si mai mult de 20mm diametru. Au miezul de otel plus aluminiul.

De ce oare se foloseste Litz Wire??? la frecvente inalte???

Din acelasi motiv din care nu se foloseste cablu multifilar din cupru , de prelungitor cu sectiunea de 2.5mm2 la bobinarea unui traf de inalta frecventa. 

Daca firele NU SUNT IZOLTE INTRE ELE se considera un singur cablu cu diametrul total.    Faptul ca se construiesc firele din cabluri subtiri rasucite e pentru flexibilitate. La acelasi mod prelungitoarele nu sunt din bara de cupru.

Pe stalpii de inalta tensiune bate vantul si e nevoie de flexibilitate, plus ca nu oxideaza asa de repede.

Liniile ingropate sunt din bare groase de aluminiu, sau de cupru tocmai pentru ca multifilarele pot transpira, condens, si oxideaza firele....

.....

P.S.

Putem deschide un topic pe tema asta....

Chiar e ceva de invatat din asta...

Link spre comentariu

Liniile de "inalta" sunt facute atat cu AAC (all aluminium conductor), cat si cu ACSR (aluminium conductor steel reinforced).

 

Criteriul de alegere intre cele 2 este deflexia pe toata lungimea, daca conditiile atmosferice pot crea deformari ireversibile (aici AAC este mai sensibil) si Măria Sa pretul. 

Link spre comentariu

Multumesc , Marian ca ai facut un subiect separat...

Doar ca as dori sa remarca ca titlul va duce acest THREAD spre uitare... " disparitie"...

....

Fiind derivat din zona de inalta frecventa eu i-as atribui un nume mai general. Cu aceasta ocazie te rog sa analizezi si daca consideri sa pui numele sugerat.

In acest fel multi oameni vor intelege diferenta intre a bobina cu sarma de prelungitor,  fir plin de 2mm2 versus ...Litz-wire, Platbanda, fire subtiri multiple.....

....

Efect pelicular la 50-60 Hz - versus - efect pelicular la 50-100 Khz ... diametru conductor.......

P.S.... sper sa inacapa titlul propus

Link spre comentariu
On 5/23/2019 at 8:51 AM, Akos said:

Chiar conteaza efectul pelicular la 50 Hz ?

Da, conteaza! In cazul transportului energiei si la masinile electrice, in cazul puterilor/curentilor mari, conteaz chiar si la 50-60Hz. Inginerii din domeniu iau tot felul de masuri pentru a inlatura urmarile negative ale acestui effect.

Vezi aici, de ex.: https://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect#/media/File:Bundle_conductors.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări