Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor bobinare rotor bormasina.

mihail-cornel

Postări Recomandate

Nu am dcat cioturi de sarma deoarece rasina era tare ca piatra,doar nanunchiurile dintre poli le-am scos intregi.

Marea problema este numarul de spire.Par a fi in jur de 25sp.

Trebuiesc numarate din manunchiul din poza.

Editat de radu53
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihail-cornel

9

• validae

7

• cimitavita

2

• -Atlas-

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Luați telefonul ăla deștept din dotarea oricărui românaș modernist și puneți-i o lupă din care aveți prin casă în fața obiectivului camerei.Cu cât lupa e mai mică (distanță focală mică) cu atât veți putea vedea mai de aproape.Aveți și avantajul că puteți face poză și puteți să numărați pe îndelete editând poza cu Paint (prin colorarea fiecărei sârme)....și să nu uit, lumina e foarte importantă, ori la lumina zilei, ori sub o sursă cu tub fluorescent sau led difuz.

Editat de validae
Link spre comentariu

De obicei telefoanele permit utilizarea funcției ,,Macro,, fiindcă au obiective cu distanță focală foarte mică, de ordinul milimetrilor.Dar numai cele cu focalizare automată pot fi folosite singure ca și ,,lupe,, cu succes, fiindcă cele cu focalizare fixă nu permit fotografii clare sub 10-20cm, dar și la acelea merge ,,artificiul,, cu lupa externă pusă în fața obiectivului.Eu am recuperat lentile foarte bune pentru mărire puternică de la camere Web defecte, sau aparate foto de unică folosință, care se pot găsi ,,moka,, pe la studiourile foto.

Editat de validae
Link spre comentariu

Azi  am reusit sa numar spirele de pe un canal,numai dupa

ce am ars total lacul ,acestea fiind de 110 spire plus 2-3spire.Deci aprox. 55spire per slot.

Grosimea sarmei fara lac este de 0,2mm.

Urmeaza sa fac rost de sarma si folie izolanta.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Va salut! Va rog sa mi spuneți dacă ați întâlnit rotoare care au număr diferit de spre în secțiunile bovinelor din același canal? Mulțumesc! 

La 23.05.2019 la 21:53, validae a spus:

Dacă ai reușit să numeri spirele unei bobine și ai determinat corect grosimea conductorului, e cam suficient.Orice rotor se poate bobina în principiu în două feluri, cu bobine paralele și/sau alăturate.Cel cu bobine paralele e preferabil pentru echilibrare statică mai bună.Aveam o carte veche despre bobinarea rotoarelor, dacă mai dau de ea, o scanez....cred că am dat-o la cineva de la atelierul de bobinaj.

Unii ,,meseriași,, cred că dacă ei știu bine ceva și mor fără să mai lase cunoștințele și altora, nu se mai nasc și alții ca ei.Aveam pe unul la serviciu, când stăteai lângă el și vedea că ești interesat să înveți, te trimitea aiurea după chei inutile, repara repede ce era acolo și când te întorceai și-l întrebai ce a făcut, zicea ,,ei...n-a fost mare lucru, un cablu slăbit, sau ceva asemănător,,.Asta, numai ca să pară că echipa depinde doar de el....

Au fost la noi ingineri sau depanatori, care când au plecat la pensie sau la alte firme, au luat cu ei și manualele service, lăsându-ne pe cei care au venit în urma lor să ne descurcăm cum am putut...

Nu am fost niciodată un astfel de om, eu dacă știu ceva, învăț pe oricine dorește să știe ce știu și eu.....

Link spre comentariu

,,Bovinele,, nu au treabă cu rotoarele.Nu am întâlnit încă bobine cu număr diferit de spire pe aceeaşi ancoşă (canal), dar am întâlnit bobine realizate cu două fire de diametre diferite în paralel.Dar numărul de spire era egal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări