Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital Multimeter DT-830B defect (need help!)

kappy

Postări Recomandate

După cum e configurat cablajul, e ok asa cum e. Integratul vine pe partea care se vede, fix ca placa lui cu picătură neagra. Se pare ca cpl ii trebuie, cum zicea PINTI. 

IMG-20220207-155531.jpg

Acum 1 oră, PINTI a spus:

Aestea indica un integrat normal si unul 'pe invers'  :).

Ca tot e la moda pe invers. :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kappy

6

• Craciun

5

• Marius84

4

• Florinel TV

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

N-aş mai pierde timp să repar aşa ceva nici dacă mi-ar da cineva integratul şi orice piesă necesară gratis.

După ce schimbi integratul observi cu stupoare că aparatul nu mai măsoară la fel pe continuu şi alternativ, respectiv pe alternativ are o abatere cam mare.Cireaşa de pe colivă e că abaterea nu se poate comensa din semireglabilul de pe placă....dacă tragi bine un domeniu, dereglezi pe celălalt.Aşa că....reciclare, tată.

Link spre comentariu

Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri! După cum v-am spus, pentru valoarea sentimentală încerc să îl fac. Altfel, mai am 3 multimetre  și oricum ceea ce fac este hobby. Voi încerca mai întâi să replantez componentele lipsă/înlocuite incorect și abia apoi voi încerca și înlocuirea integratului. Am stație de lipit, stiu că este esd safe. Doar că voi mai întârzia cu activitățile, pare că m-a agățat omicron după cum mă simt...:tryre

Link spre comentariu

Eu am lipit ICL7106CPL cu pistolul de lipit cred ca 10 sau 15 integrate nu mai retin bine minte ca a fost demult si unul nu sa ars, eu asa am procesat nu am lipit pin langa pin ci pe sarite si pe o parte si pe ceilalta un pin pe o parte si alt pin pe ceilalta parte si tot asa si toate au functionat fara probleme

Link spre comentariu

La acest multimetru Digimaster DM-81 are tot ICL7106CPL normal ca l am schimbat eu si este sub display pozitionat, nu puteam sai pun soclu ca nu mai incapea display si asa l am lipit direct, a avut ic SMD inainte , dar a avut gaurile din fabrica facute, am curatat smoala :rade: de pe cablaj si am montat normal, si acum merge , nu mai tin minte de cand il am , cred ca are in jur de 7 sau 8 ani poate mai mult

Link spre comentariu

Ca distracție sau didactic, merita încercat pt ca acel 7106 nu prea mai ai unde să-l folosești. Exemplarul cu terminatia cpl din poza de mai sus, este adus din Irak și a întrat în tara fix în dec 89. Acum am văzut ca afișajul începe sa se înegreasca pe margini, semn ca cristalul lichid se cam polarizeaza și în curând nu se va mai vedea nimic. Dacă ma gândesc ce segment de piață a acoperit modelul asta, as putea sa ma declar supermultumit de durata de funcționare. Pe tensiune cc chiar se tine bine. Pt verificări rapide, prin casa, a fost bun. Pt depanare e mai puțin indicat. 

Link spre comentariu

Am reparat multe aparate produse de firma Alfa Vega. de la cateva licee, aparate destinate Ministerului Invatamantului (voltmetre, ampermetre, cronometre, ohmetre,etc.).  Anii 1995-2000.

Aveau in componenta ICL 7107 CPL pentru afisaj LED. Toate integratele folosite atunci erau din import. 

Cand sau achizitionat de la Microelectronica  si a fost  folosit in aceleasi aparate, erorile au fost cu de 20/100. 

Mai am  un exemplar de la Microelectronica nou, nelipit. Cand am timp il voi testa.

Seara buna.  

Editat de PINTI
Link spre comentariu

În seara aceasta am reusit sa il repun pe picioare. Am urmat sfaturile si am pus pe soclu ICL 7106. Nu-i chiar estetică reparatia, am folosit chiar si pistolul cu silicon cald pentru fixarea mecanica a rezistentelor, cablajul era cam praf in zona. ³Toate domeniile merg ok, in parametrii, mai putin dioda, care da cu vreo 100 de unitati mai mult. Dar nu ma deranjeaza. Multumesc tuturor!

L.E. Bateria asta chiar atat are. Oare unde gasesc sa refac hartia cu domeniile? 

20220210-175508.jpg

20220210-175452.jpg

Editat de Marius84
Link spre comentariu

7106 de Microelectronica n-au fost 100% compatibil cu originalul. Au fost mai degraba o varianta low-power. Am avut si eu probleme daca înlocuiam 7106 normal cu ele. De exemplu nu mergea corect autozero; în toate PU510 în care le-am pus, aveam un offset de ca. 4-5 mV. Mergeau însa foarte bine în locul celor poloneze din multimetrele facute în colaborare cu polonezii (465 parca).

Link spre comentariu

Marius.De  curiozitate.Ai încercat să măsori voltaj CC cu inversarea testerelor?Vreau să zic firul Com la plus şi firul V la minus.

De multe ori dupâ înlocuire 7106 nu mai coincid valorile V măsurate...

Link spre comentariu

@BRANCA am măsurat, totul este ok, mai putin diodele, dar nu mi-am mai batut capul. Am efectuat si o etalonare din semireglabil, dupa doua aparate care dau aceleasi valori chiar de nu am intervenit vreodata in ele...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări