Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Group-buy Amplificator SARA

Postări Recomandate

Citeva zeci de mV nu constituie o problema pt casti, nu se ard din atita, cel mult suna mai rau.

Cind tensiunea pe C-ul de intrare depaseste +0.6-0.7V  se deschide Q3 iar daca tensiunea este negativa se deschide Q1 care deschide pe Q2. 

Q2 sau Q3 pun la masa baza lui Q4 si decupleaza releul.

Rezistorii si condesatorii de pe intrare formeaza un filtru trece jos ce lasa numai componenta continua (teoretic asta se doreste) sa incarce ultimul condesator.

Ps: daca vrei zeci de milivolti iti trebuie o schema sensibil mai complexa cu operationali si comparatoare pe intrare dar nu ai nevoie de asa ceva, adica de o sensibilitate asa de mare la DC.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Din pmdv 0,6Vcc pe iesire este prea mult, la casti sau la difuzoare sensibile (si scumpe) mi-e mila sa las atata tensiune continua pe ele,  fara sa stiu macar.

Eu as alege o schema cu operationale, care sa permita reglarea pragului de decuplare la oricat vreau, si eventual sa aprinda un led in diverse culori de pe la - sa zicem 50 -100mVcc pe iesire.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Pune un condesator in serie si ai rezolvat problema cu DC-ul.

Shambala vrea uneori sa fie mai catolic decit PAPA.

Trebuie sa facem o diferenta:

• amplificator defect si 
  • amplificator prost reglat.

Protectia la boxe este pt cazul "amplificator defect" cind, de obicei din cauza arderii unui final , apare o tensiune foarte mare la iesire, de ordinul zecilor de volti, tensiune care sigur va distruge ceva difuzoare.

Cazul amplificatorului prost reglat (cind putem avea citeva zeci rar sute de milivolti) nu este de competenta protectiei DC de la iesire.

Pt acest caz se poate utiliza un DC-Servo care sa reduca componenta DC la valori nesemnificative daca intradevar te-ar deranja acea componenta.

Dar cum spuneam, orice casca, oricit de scumpa sau ieftina, poate suporta timp de minute bune o componenta de 500-700mV DC fara a se defecta.

Ginditi-va ca existau amplificatoare de casti ce aveau componenta DC permanenta prin casti prin felul cum era realizat etajul de iesire.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Da, cum existau si radiouri care foloseau bobina difuzorului pt a filtra cc-ul.

Nu comparam aparatele de acum 50-70 de ani cu cele de azi.

Sesebe are insa dreptate intr-o privinta, eu vad lucrurile intr-un caz particular.

Vreau mai demult sa fac - si vara asta o sa ma apuc - un modul de protectie pt boxe  (si casti) pe care sa il folosesc in mod extern.

Pt ca pe la mine trec (in ultima vreme) multe amplifuri, chiar daca am mai multe boxe, dupa o prima proba unele tot ajung sa cante pe boxele scum, si nu e vorba de cateva minute ci de minim cateva zeci de minute de auditie.   Asa ca nu ma incanta deloc sa ma trezesc ca din cine stie ce motiv a urcat off-setul la 100-200-300mV cc sau mai mult si eu nu am idee (cel putin la inceput).

Este intradevar o ferma distinctie intre defect si dereglare, dar cum poti sti cand apare o valoare deranjanta de cc pe iesire ?

Nu asculta nimeni cu voltmetrul pus permanent pe iesirea amplifului. Diferenta intre un modul [excesiv de] simplu si unul mai complex, descris mai sus, este mica din pdv al constructiei, mai ales ca s-au tot proiectat atfel de scheme, nu trebuie reinventat nimic.

Dimensional poate iesi suficient de mic pt a fi inclus in orice amplif, iar operationalele sunt din cele mai ieftine, fara pretentii audiofile.

Aceasta este opinia mea, detaliat formulata  :)

Editat de Shambala
Link spre comentariu

@ Dan85 Nu vrei sa organizezi si un Grup buy pentru componentele amplificatorului si ale protectiei? In felul asta cand vin cablajele pentru protectii ai putea include in colet si componentele? Eventual dam si noi cate o bere...

Vad ca majoritatea rezistentelor se vand cate 100buc, si pare prea mult pentru cazul cand fiecare foloseste 2-4buc in amplificator.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări