Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Group-buy Amplificator SARA

Postări Recomandate

Ca izolator de mica, e bine sa fie mai subtire ca se transfera mai bine temperatura si nu e cazul de strapungere intre tranzistor si radiator ca nu vorbim aici de mii de volti.

Eu injumatatesc foita de mica, cele pe care le am eu mi se par prea groase. Cu banda de kapton nu am lucrat pana acum.

Daca se pune un corector preamplificator la intrare (cum e cel al lui Rod Elliot), nu mai e nevoie de potentiometru de volum ca il are deja ''incorporat'' in schema. Lucreaza chiar foarte misto, probat de mine. E vorba de cel discutat si aici la noi in forum.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Din cate stiu eu, izolatorul ala cauciucat e mai lent in transferul de temperatura si din ce am observat eu, se pune unde nu e critic transferul de temperatura, unde nu se disipa puteri mari.

Nu am date despre el, dar cred ca se pot gasi si compara intre el si cel de mica pe tme, mouser sau net in general.

Editat de maxente
Link spre comentariu

poz. 44 --> corectat, dar am gasit doar 240k

poz. 46 --> adaugat

poz 64, 65, 66  -->  cred ca fiecare are prin cutii asa ceva.  Eu as propune sa stergem pozitiile 65 si 66, siruri de pini pitch 2.5mm este cineva care nu are?

Cred ca si pozitia 67 exista pe la fiecare prin cutiute. 

poz. 27 --> 3R3 1206 nu l-am gasit --> astept sugestii

Poz. 70 --> linkul este ok, deschide izolator mica nu clema prindere

In rest nu am operat nicio alta propunere, si ma refer la condensatori. Va propun sa tinem cont de parerea lui @sk24bpo, eventual sa alegem "condensatorul din intrare bipolar din serie cat mai buna".

Am adaugat in josul tabelului si un pad de kapton pentru capsula TO-220. Pentru capsula TO-264 nu am gasit.

Cred ca diferentele nu sunt asa de mari ca sa ne destabilizeze bugetele. Daca intr-adevar merita, putem opta pentru kapton.

Eu as opta totusi pentru mica dar este o opinie personala.

SARA - BOM.xlsx

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Centralizator group-buy radiatoare:

@mcxc          Bucuresti   4 buc

@bucegi        Bucuresti   2 buc

zvonacfirst     Bucuresti   2 buc

@vlad228     Iasi              2 buc

@turcu_dan Mures         2 buc

Centralizez pe zone geografice deoarece este mai ok sa comandam pe grupuri mai mici tinand cont de criteriul geografic pentru a reduce impactul costurilor cu redstribuirea in tara.

Link spre comentariu

Referitor la izolator mica, temerea mea ar fi fost  sa nu ramana o bavura in urma gauririi radiatorului, foarte fina , pe care sa n-o vezi si la strangerea tranzistorului sa nu faca scurt . In rest este normal ca 0,05mm sa fie ok din punct de vedere al transferului de caldura .

Link spre comentariu

Kaptonul este mai subtire ca mica si in final are transfer termic mai bun. Se gasesc la TME atat pt. TO-220 cat si pentru TO-247 sau TO3P care merge foarte bine. Exista kapton mai ieftin si la banda si va taiati cat aveti nevoie dar acesta nu are deja vaselina pe el ca cele dedicate. Atentie si la grosime, cu cat e mai subtire cu stat mai bine. Daca este loc puteti folosi condensator de plastic in intrare dar incercati sa nu urcati mai sus de 5hz cu frecventa de taiere a filtrului, folosind o valoare mai mica a acestui condensator...

Izolatoarele de silicon in 90% din cazuri sunt gunoi in caz ca nu este un material nou, mai exotic, cu caracteristici deosebite.

Condensatorul din reactia negativa nu conteaza, baga distorsiuni extrem de mici indiferent cat de prost este.

Pana la urma puneti ce doriti dar cu kapton superdioda lucreaza mai eficient.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
Acum 5 ore, maxente a spus:

Ca izolator de mica, e bine sa fie mai subtire ca se transfera mai bine temperatura si nu e cazul de strapungere intre tranzistor si radiator ca nu vorbim aici de mii de volti.

Eu injumatatesc foita de mica, cele pe care le am eu mi se par prea groase. Cu banda de kapton nu am lucrat pana acum.

Daca se pune un corector preamplificator la intrare (cum e cel al lui Rod Elliot), nu mai e nevoie de potentiometru de volum ca il are deja ''incorporat'' in schema. Lucreaza chiar foarte misto, probat de mine. E vorba de cel discutat si aici la noi in forum.

La schema propusa (ma refer la tensiunea de alimentare clasica, +/-65Vcc), scotch kapton de 65um, ca grosime este ultra-mega-arhi-suficient ca izolatie electrica cu conditia ca radiatorul sa fie bine slefuit cu smirghel 1600+ , sa nu existe asperitati ce pot strapunge izolatia.

65um de Kapton asigura minim 2,5kV izolatie electrica bruta in conditii impuse de planeitate.

Am folosit Kapton din 2014 inclusiv mai tirziu la modificari yamaha P7000S "urcata" dupa modificari hardware  la +/-165Vcc (minim 2kW/4R fata de 1100W descrisi in manual) si nicio problema aparuta, chiar si in conditii de condens (folie intinsa pe toata lungimea activa a radiatorului.

DSCN6111.jpg

Doar treaba sa vreti sa faceti fara sa va impacientati aiurea cu exagerari ce nu-si au rostul; de multe ori, daunind transferului termic capsula/radiator.

https://www.youtube.com/watch?v=jQCH1l_9z2k&feature=youtu.be

Din nou, succes va doresc!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

pentru eliminarea bavurilor faceti o teșitură la 45*.

pentru asta după ce ati facut găurile cu un burghiu, luati un burghiu cu diametrul dublu si tesiti marginile găurii cam 1mm. Puteti sa faceti operatia cu mâna pentru că aluminiul e moale. Mai puteti face operatia asta si dupa ce ati facut filetul in caz că rămâne vreo așchie pe acolo.

Link spre comentariu

Dupa ce dati filetul faceti cu surubul cu care veti prinde tranzistorul 2...3 curse pana la capat ca sa eliminati surplusul ramas si pilitura. In felul asta se si definitiveaza canalul prin care merge filetul surubului. Asta e, mecanica reprezinta 80%din electronica vorba unui amic :-). E cea mai neplacuta parte dar n-o poti ocoli.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări