Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Group-buy Amplificator SARA

CristiZ

Postări Recomandate

1. CristiZ 2buc - platit 260 - Iasi

2. Vlad228 2buc - platit 260 - Iasi

3. Daniel 2buc - platit 270 - transport posta romana

4. Sesebe 2buc - platit 260 - Iasi

5. Mihai85 2buc - platit 270 - transport posta romana

6. johnelforum 2buc - platit 270 - transport posta romana

7. humulin 2buc- platit 270 - transport posta romana

8. Maxente 2buc- platit 270 - transport posta romana

9. Djlove 2buc

Voi face poze inainte de expeditie, le voi ambala cat de bine pot dar nu pot sa-mi asum daca posta le deterioreaza sau le pierde. Am sa vad cat costa cu asigurare, nu cred ca e mare diferenta si am sa le trimit asigurate si cu valoare. Sincer speram ca majoritatea vor dori prin curier :) dar ma descurc.

Luni seara dau drumul la comanda. Daca mai doriti ceva, acum e momentul.

Editat de CristiZ
Link spre comentariu

O intrebare pentru Raimond....Avand in vedere faptul ca prefinalii din schema originala 2sc4793/2sa1837 nu se mai fabrica, ce inlocuitori recomanda? Sunt ok mje15031/mje15032? Sunt altii mai indicati? Ceva de pe Sanken sau alti producatori?

Link spre comentariu

Merge orice tranzistor bipolar care respecta pinii, prinderea, puterea, tensiunea Vce si ft-ul. Ma uit acum si pe tranzistoarele specificate de tine Vlad si o sa raspund. Totusi tin minte ca am folosit aceasta pereche o data iar rezultatele au fost excelente.

Link spre comentariu

Atentie la capacitatea MJE, in conexiunea pe care a folosit-o Dorin pentru iesire!

E posibil sa nu-i placa acele MJE montajului!

Daca-mi aduc aminte este sziklay, mai pretentios decit un deep darlington.

Succes tuturor!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pre finalul este tranzistorul de la mijlocul etajului de iesire. Acesta trebuie sa aiba capacitatea mai mare ca a driver-ului si mai mica decat cea a finalului  Daca aceasta capacitate este macar dubla in raport cu cea a driverului atunci totul e ok. Deci daca MJE are o capacitate mai mare decat a perechii 2sc4793/2sa1837 e chiar mai bine. 

Ce nu recomand eu, este folosirea unei perechi la fel ca driverele sau mai bune, pentru ca atunci exista riscul de oscilatii. Din fericire este mai greu sa creezi o asemenea combinatie din cauza faptului ca un tranzistor de putere mai mare in mod uzual are si caracteristicile mai proaste fata de un tranzistor de putere mai mica. Poate cea mai mare tentatie realist vorbind ar fi sa se foloseasca perechea 2sa1381/2sc3503 ca prefinal dar eu nu o recomand deloc. Am incercat-o si da probleme. Daca retin bine are o alta asezare a pinilor si asta duce la evitarea ei, iarasi din fericire.

Deci tragand linie, seriile MJE1503(....) sunt tocmai bune de folosit daca au aceeasi dispunere a pinilor.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Asezarea pinilor este identica la MJE 340-350 cu  2SA 1381 si 2SC 3503 despre care amintesti mai sus.

Daca au fost clone, e posibil sa fie pe dos... :)

Link spre comentariu

"Problema" ridicata de Raimond referitoare la dispunerea pinilor este intre tranzistori in capsula TO220 (MJE1503x si 2sc4793/2sa1837) si tranzistori in capsula TO126 (KSA1381/KSC3503). Perechile sugerate, in capsula TO220 au aceeasi dispunere a pinilor, care este diferita de cea a tranzistorilor in capsula TO126 specificati.

Intrebarea mea initiala trece peste problema mecanica si se referea, mai mult la echivalenta electrica in schema data intre 2sa1837/2sc4793 (care nu se mai fabrica) si tranzistori din seria MJE1503x (care sunt usor de procurat din surse sigure). Unul dintre parametrii la care ma gandeam in momentul in care am pus aceasta intrebare (pe langa fT), era era valoarea Cob care este mai mare la perechile MJE1503x decat la perechea 2SA/2SC, dar, din punctul meu de vedere Raimond a explicat mai sus, ca in aceasta pozitie in schema SARA, nu deranjeaza un Cob ceva mai mare precum ar face-o un Cob mai mic, cum are perechea KSA1381/KSA3503 (care, este incompatibila si din punct de vedere mecanic cu cablajul).

Link spre comentariu

MJE 340 - 350 deși sint foarte raspindite în schemele de amplificatoare, sint niște tranzistori Lenți care nu sint recomandați la VAS deși sint folosiți intens acolo. 

Deși nu prea exista informații despre frecventa lor de tranziție, am vazut pe undeva ce este foarte joasa, 10Mhz sau chiat mai jos. Tranzistorii pt VAS trebuie sa aibă minim 100Mhz.

Link spre comentariu

Noua nu ne trebuiesc tranzistoare pentru VAS, ci pentru prefinali. Chiar si pentru prefinali perechea MJE340/350 nu este recomandabila datorita vitezei mai mici decat cea a finalilor.  Este musai a fT-ul sa nu fie mai mic de 30Mhz si nici mai mare ca cel al tranzistoarelor din VAS si driver.

Link spre comentariu

Pai KSA/KSC-urile sint prea mici la curent de colector sa fie folositi ca prefinali...

Aia doar in VAS si eventual primii in tripletul de pe iesire.

Eu discutam strict de prefinali, cei ce comanda tranzistorii finali.

Adica MJE-13032/33.

Din cite stiu parca, Sara are triplet sziklay in configuratia de iesire.

Eu as fi facut asa tripletul:

KSA-uri>MJE-uri 15xxx>MJL4302/4281.

Am vazut si reparat amplificator ce avea ca prefinali in configuratie dublet pe iesire, perechea 1837/4793, gijiia groaznic, nu avea putere si difuzorului tindea sa-i fie "trasa" membrana in exterior cum dadea un pic mai tare.

Ce fusese dus? 

2SA1837 intrerupt de emitor.

Cum a aparut defectul?

Foarte simplu, amplificator cotat minim 4 ohmi, omul asculta pe 4 ohmi la boxe normale si a inlocit o boxa cu un subwoofer de masina, nestiind ca sub-ul, avea 2 bobine de 2 ohmi, dar care erau puse in paralel! (1 ohm) si nu in serie (4 ohmi)! 

Cum a dat un pic de volum, canalul cu subwoofer, a murit incepind sa gijiie si nexam putere.

Scenariu foarte simplu:

Finalii fiind cu beta mic, au cerut curent in baza mai mare iar acei prefinali avind 1A Ic, unul s-a intrerupt. Finalii au rezistat, erau cite 2 in paralel, etajul final fiind alimentat la 2x41Vcc, cotat la 2x100W/4R.

Am inlocuit prefinalii cu MJE-uri 15032/33, flawless, nu a mai crapat de atunci.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mie nu imi plac MJE340/350.

Eu nu am reusit sa dau de vreo foaia de catalog cu ei in care sa vad ce cob ar avea sau pana la ce frecventa merg. Imi par mai mult niste tranzistori de comutatie.

Ca prefinali i-as folosi cel mult la amplificatoare cu mosfeti gen IRFP240, dar chiar si acolo, cand mai fac cate unul, mi-am luat perechea ksa1381/ksc3503.

MJE340 il folosesc ca superdioda.

Link spre comentariu

Eu cred (sper sa ma insel) ca incepem sa o dam un pic in offtopic. Intrebarea pusa de mine a plecat de la faptul ca o pereche de tranzistori in capsula TO220 nu se mai fabrica si am intrebat (pentru toti userii care au comandat cablajul) ce alta pereche in capsula TO220 (NU TO126) poate fi folosita fara a a degrada performantele. Din cate stiu eu perechea MJE340/MJE350 nu este in capsula TO220, deci nu avem cum sa discutam despre ea in acest context. Este, totusi, un topic de group buy pentru niste cablaje deja proiectate (mai mult sau mai putin corect in functie de cum am stiut si eu), testate si executate, care folosesc drept prefinali tranzistori in capsula TO220, iar pentru VAS tranzistori in capsula TO92, dupa cum a recomandat la momentul respectiv proiectantul schemei. 

Aceste discutii (modificari ce pot fu aduse) isi au loc pe topicul dedicat amplificatorului.

L.E. Avand in vedere ca este un proiect open, iar nimeni nu are niciun interes comercial din el, zilele urmatoare voi posta si fisierele eagle astfel incat fiecare sa poata modifica ce si cum vrea la topologia asta de cablaj.

Daca deranjeaza acest post, rog moderatorul sa il stearga.

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Exact asa doream sa scriu si eu. Amplificatorul este proiectat si verificat practic de mai multe persoane, nu mai e loc de comentarii. Acest topic este destinat group-buy-ului in care cei care il fac urmeaza schema si recomandarile cu sfintenie, exact ca un ordin dat in armata, altfel ajungem in balarii si utilizatorii vor fi confuzati total.

Deci, piesele sunt stabilite in schema iar recomandarile suplimentare  de care se poate tine cont le fac doar eu si Vlad. 

Va multumim pentru intelegere. :reytre

Recomandare: in SARA-2016 nu se foloseste deloc perechea MJE340/350. Caracteristicile acestor tranzistori degradeaza performantele amplificatorului iar in caz extrem pot induce instabilitate. Amplificatorul nu a fost proiectat pentru a folosi aceasta pereche de tranzistoare.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări