MaxSteel Postat August 13, 2007 Partajează Postat August 13, 2007 Salut!Vreau sa realizez si eu un electromagnet in curent continuu alimentat la 9-12 V care sa poata atrage monezi, piese metalice mici....Stiu ca se bobineaza un numar de spire pe un surub..Dar cate? Are cineva formule de calcul pt electromagneti, macar aproximative? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 13, 2007 Partajează Postat August 13, 2007 poti debobina un releu de 9-12v si afli aproximativ(dra depinde si de materialul magnetic(adica cuiul)poti incerca orentativ cu un droser de neoane,incearca cu unul de 40w(are sarma mai groasa) dar ai nevoie de o sursa reglabila,sa aflii tensiunea si amperajul optim(sa nu se supraincalzeasca)am incercat si eu mai demult cu o bobina,la 4v consuma cam 1A si se incalzea repede,dar rezulatele n-au fost pe masura :( Link spre comentariu
tiristor Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 Calculul aproximativ e ca la transformatoare: 50/sec=nr spire pe Volt. :smt006 Link spre comentariu
cipcirip Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 Cauta un electromagnet de la un VCR mai vechi; e suficient de puternic si mic, in acelasi timp... Link spre comentariu
MaxSteel Postat August 14, 2007 Autor Partajează Postat August 14, 2007 eu vreau sa realizez unul repejor, nu am timp sa caut altele si nici nu-mi tb sa ridic cine stie ce greutate de metal, am precizt de la bun inceput.la o adik bobinez sarma de care oi gasi cateva sute de spire pe surub de 5-8 si vad ce iese sarma gasesc..... Link spre comentariu
one Postat Septembrie 16, 2007 Partajează Postat Septembrie 16, 2007 Tu vrei ca electromagnetul sa atraga sau sa retina? Daca vrei sa atraga, de la ce distanta ai vrea sa functioneze? Bineinteles ca nu te gandesti sa atragi decat monede feroase...NU stiu daca bobinarea unor spire pe un surub da cele mai bune rezultate. Sunt convins ca daca te duci in targ, gasesti o gramada de elecromagneti sau bobine care pot fi folosite ca electromagneti.Pentru ca forta de atractie sa fie maxima, obiectul atras trebuie sa inchida circuitul magnetic al bobinei. Altfel spus, cu un electromagnet in forma de U vei atrage mai bine decat cu unul in forma de I.Rezultate maxime poti avea cu un electromagnet ai carui poli magentici sa fie intretesuti si cu intrefier redus.Nu prea are legatura calculul de la transformatoare cu cel al unui electromagnet, pentru faptul ca la transformator circuitul magnetic este mereu inchis, iar impedanta bobinei in gol este mare, si datorita faptului ca functioneaza in curent alternativ. In curent continuu, la aceeasi tensiune, o bobina a unui transformator se va arde sigur.Cauta prin targ un releu mai mare sau un contactor mai mic si ai bobina gata facuta. Link spre comentariu
tiristor Postat Septembrie 16, 2007 Partajează Postat Septembrie 16, 2007 Am facut electromagnet pe un surub de m18 strunjit si am luat 60/sec,se incalzea in timp caera in cc,dar a functionat. :smt006 Link spre comentariu
Vizitator memorx Postat Iunie 8, 2008 Partajează Postat Iunie 8, 2008 mai bine iti cumperi unul nou...... :weedman: Link spre comentariu
Vizitator alex_net00 Postat Iunie 9, 2008 Partajează Postat Iunie 9, 2008 In curent continuu nu se foloseste formula de la transformatoare; Intensitatea campului generat este proportional cu nr. de spire si valoarea curentului prin bobina. Curentul prin bobina este U/R unde U este tensiunea continua de alimentare iar R este rezistenta electrica a bobinei. Se recomanda miez de tole ca sa nu aiba remanenta magnetica altfel dupa cateva cicluri de functionare surubul poate ramane magnetizat. Se recomanda miez in forma de U sau E cu circuit magnetic inchis prin intrefier de aer, pentru a evita saturatia magnetica a miezului iar moneda atrasa sa inchida partial circuitul magnetic astfel atractia este foarte ferma. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum