Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC - mentinerea alimentarii


78ATI

Postări Recomandate

Am doua montaje electronice ce contin fiecare cate un PIC, ce comunica intre ele. Alimentarea cu tensiune se face de la 12V urmand mai apoi un stabilizator integrat de tensiune de 5V. Unul din PIC comanda un LCD cu backlight, iar celalat nu face decat sa primeasca diferite comenzi de la primul.Acum vine problema: In anumite situatii, tensiunea de alimentare (12V) se intrerupe undeva la ordinul max 5 secunde.Cu as putea face ca tensiunea de 5V sa ramana in acest interval? Problema ar fi ledurile alimentate cu 5V care ar descarca un eventual condensator. Si apoi folosirea unui condensator de valoare mare dupa stabilizatorul integrat nu va caonduce la o proasta functionare a PIC-urilor? Cum as putea rezolva aceasta problema?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 78ATI

    7

  • d2134

    5

  • Abram Burel

    2

Top autori în acest subiect

Alimentezi separat LED-urile si PIC-urile. Pe ramura cu PIC-uri pui o dioda, care sa previna descarcarea condensatorului, un condensator de backup si un stabilizator cu accesoriile lui (dioda anti polarizare inversa, condensator de sunt de 10uF tantal si 100nF nepolarizat). Pe ramura cu LED-uri pui un stabilizator configurat ca sursa de curent constant (preferabil LM317 dar merge si LM7805, cu atentie la rezistenta de sensing) sau stabilizator de tensiune si rezistente de balast daca ai de alimentat si alte LED-uri, afara de cele de la backlight.

Link spre comentariu

Acolo unde ai pus condensatorul de 10 uF trebuie sa pui un condensator mai mare, pentru inmagazinarea energiei. Il calculezi cu formula:

 

C[F] = (I[A]*t)/(Ui-Uf)[V]

 

Ui tensiunea in regim normal 11.3V

Uf tensiunea minima acceptabila 5,7V daca folosesti un stabilizator LDO

 

I consumul PIC-urilor, poti sa-l reduci daca aplicatia iti permite sa ti procesoarele in sleep si daca pui un senzor adecvat (un reset monitor)

 

Daca rezulta o valoare prea mare pentru condensator foloseste acumulatori de mica capacitate.

 

Condensatorul de 10uF/tantal il pui dupa stabilizator sau linga PIC-uri ca sa preia virfurile de curent la comutatii interne.

 

E bine sa pui o dioda intre iesirea si intrarea stabilizatorului, cu catodul la intrare, ca sa-l protejezi contra tensiunilor inverse,

Link spre comentariu

Iti multumesc pentru raspunsul complet, voi "dimensiona" condensatorul, si apoi voi incerca experimental cate secunde poate mentine alimentarea acest montaj!Inca o data multumesc!

Link spre comentariu

Se poate inlocuii condensatorul "buffer" cu un mimiacumulator, conectat pritr-o dioda? (problema ar fi incarcarea acestuia care trebuie sa se fac printr-un rezistor).Ar mai fi alte solutii de acest gen? Recomandat sunt accumulatori sau bateriile gen cele aflate pe placile de baza ce alimenteaza bios-urile?

Link spre comentariu

Eu zic ca daca aduci la PIC in plus fata de cei 5V, plusul de la un CR2016/32 printr-o dioda Schottky este suficient (cu conditia sa separi cumva alimentarea afisajului, astfel incat in standby sa nu consume decat PIC-ul. Cat e 5V, bateria nu debiteaza, pentru ca dioda e polarizata invers. Cand 5V dispare, PIC-ul este alimentat din bateriePentru separare, poti pune o dioda si pe iesirea lui 7805. Din anod (deci direct de pe iesire) alimentezi partea de afisare, iar de dupa dioda PIC-ul.Nu ar prea trebui sa fie nevoie de niciun condensator in plus.

Link spre comentariu

Am dezlipit de pe o placa de baza suportul de baterie (+bateria 3V) si o dioda aflata in apropierea acesteia (se afla in seria circuitului) sper sa fie Schottky, (am intrebat la Vitacom TM si nu aveau nici o dioda Schottky pe stoc), am reusit sa disting pe dioda GW17 0349. Ce spuneti...sa incep experimentele? sau sa astept sa gasesc o dioda Schotky?

Link spre comentariu

Pare ca e Schottky sau cu germaniu. Diodele folosite in scopul de mai sus trebuie sa arate cit mai putin. Cele cu siliciu arata cam 600-800. LED-urile 1400 sau mai mult functie de culoare.

Link spre comentariu

Am gasit la Comet, un condensator de 0,1F 5.5V (memory backup) la pret sub 1Euro. Cred ca sunt interesante ambele variante. Baterie sau Condensator. Problema este urmatoarea: In cazul condensatorului 0.1F, acesta trebuie montat dupa stabilizare. Nu va infuenta functionarea PIC?

Link spre comentariu

Daca montezi condensatorul dupa stabilizare el se va incarca la tensiunea de lucru a PIC-ului si se va descarca pina la tensiunea de brouwn-out (tensiunea minima la care PIC-ul poate functiona) deci cam 1.5V pentru PIC-uri normale (F) si 3.5V pentru PIC-uri de joasa tensiune (LF). Trebuie sa ti seama de acest lucru cind calculezi timpul pe care il asigura un condensator.

Link spre comentariu

La cele 4 bucati care mai sunt in Plovdiv, pretul e de fapt 1,2EUR fara TVA. Daca tot vei separa alimentarea PIC-ului de afisaj (altfel probabil ca nu-ti ajunge oricum), diferenta de pret (de peste 4 ori mai mare fata de un CR2032 orizontal) nu prea se justifica (sau poate chiar ai nevoie de un timp de viata de zeci de ani!)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări