Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As construi un receptor adevărat

petreelectronic

Postări Recomandate

Acum 5 ore, Bubulac a spus:

Ba zi asa chiar, careo fi mai adevarat intre toate trei? Bbitxu, RSTu sau Franzmu ?

BCR este ceva mai vechi. Între timp, autorul schemei are o varianta mai noua (de ex. cu mixere cu diode), dar nu se mai gasesc nici kit-uri, nici subansambluri.

Diodele din mixerele de la ubitx nu se mai produc si se gasesc din ce în ce mai greu (BAT54S). Pacat; erau cotate ca fiind foarte bune.

Link spre comentariu

Diodele din mixerele de la ubitx nu se mai produc si se gasesc din ce în ce mai greu (BAT54S).

Pacat; erau cotate ca fiind foarte bune."

La noi(ei) sunt stiva Stoc:58555 [buc].............la T+x+E unde x=M si de firma : Nexperia, Vishay, ON...etc

Link spre comentariu

Poti sa faci mixare si cu diode rusesti de tipul D311 (Ge - punctiforme, comutatie). Sunt "STAS", au rezistenta serie foarte mica si au dispersie mica a parametrilor. Eu am cumparat o cutie (100 bucati) de la basarabenii care vindeau la targ. Merg multe alte tipuri de diode, nu asta ne impiedica sa construim mixerele.

Link spre comentariu

Mixere bune se pot face și cu "batrânele" 1N4148, ideea e să le dai nivele corecte semnalelor ce trebuiesc mixate. 

Am văzut (în urmă cu vreo 2 decenii) o dublă conversie pentru 80m realizată practic, după o schemă apărută în almanah tehnium 1989 parcă. Prima și a doua FI (9MHz si respectiv 455 kHz) se obțineau prin mixare pe quad-uri cu 1N4148.

Mergea tare fain receptorul ... chiar m-a impresionat la vremea aceea.

Link spre comentariu

@okean: Multam de atentionare. Am cautat în urma cu câteva luni si la Mouser si Farnell aveau stoc zero si erau declarate EOL. De atunci nu am mai cautat. Vad ca acuma au din nou.

Despre BAT54S, aici, la pag 4.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, +_Florin_+ a spus:

Mixere bune se pot face și cu "batrânele" 1N4148, ideea e să le dai nivele corecte semnalelor ce trebuiesc mixate. 

Asta ziceam si eu, ca merg multe tipuri de diode si ca mixerele cu diode, tot cu diode raman. Ceva mai bune ar fi cele cu tranzistoare MOSFET in regim de comutator. De exemplu cu BSV81, cu SI8901Y. etc. Cred ca ar fi mers si ROS-02 (fabricate la ICCE) sortate. BSV81 se gasesc greu, nu cred ca se mai fabrica. Sunt exceptionale pentru oscilatoare VFO stabile. Au capacitatea la intrare (poarta-substrat) de cativa pF si independenta de tensiune si de temperatura. Sunt neprotejate, trebuie sa se lucreze cu mare atentie cu ele.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

A sosit Ubitx-ul, pe langa cei 600 lei dati indianului am mai platit 213 lei la DHL si a venit in 10 zile.

Am reusit sa-i fac si o cutie, functioneaza bine, n-as putea sa ma pronunt cat de bine pentru ca nu am mai avut de-a face cu scule adevarate si inca nu am o antena bine pusa la punct. Am intins un fir de 16,2m dar acesta continua inca 4m pana in receptor. Am facut comanda de un balun 9:1 pentru a face o coborare pe coaxial de 50 ohmi.

ubitx-photo.jpg

Punerea in functiune nu a fost fara dureri de cap, firul din mijlocul potentiometrului de volum era intrerupt chiar langa conectorul din placa.

Nu radeti de butonul de acord! La vremea cand a fost facut, nici in vise nu se gandea fabricantul in ce fel de VFO va ajunge sa lucreze acesta. Era sa-l arunc de multe ori....acum i-am gasit locul :)

Mai grav este altceva: Nici traficul radioamatorilor YO nu mai este ce a fost odata. In trei zile nu am reusit sa aud o statie romaneasca....doar ceva in telegrafie dar anemic. In rest toate natiile, dintre care niste rusi care mi-au "rupt" difuzorul si care palavragesc toata ziua. No-r mai fi radioamatori la noi? sau s-au certat pe forumuri si pe feisbuc si acum nu-si mai vorbesc!!!

Urmatoarea miscare este sa-i fac urmatorul filtru...am dat deja comanda de integrat.

filtr-mcz-CW-SSB-na-MAX7400-schemat.jpg

In acelasi timp, vreau sa ma inscriu la un radioclub. O mai fi ceva miscare la Slobozia, Ialomita? Sau, as putea sa ma inscriu la Bucuresti eu fiind din privincie? Mi-ar fi mult mai aproape.

Am mai fost inscris ca receptor in Bucuresti prin '90-'91, dar fiind alte dificultati la vremea respectiva a trebuit sa renunt.

Link spre comentariu

in seara aceasta am auzit si eu cateva legaturi YO pe 3707....dar a trebuit sa opresc pentru ca a venit un nor urat

raman la parerea ca nu mai este ce era odata, ca si radioamatori activi in banda

Link spre comentariu
Acum 12 ore, petreelectronic a spus:

A sosit Ubitx-ul, pe langa cei 600 lei dati indianului am mai platit 213 lei la DHL si a venit in 10 zile.

Mai grav este altceva: Nici traficul radioamatorilor YO nu mai este ce a fost odata. In trei zile nu am reusit sa aud o statie romaneasca....doar ceva in telegrafie dar anemic. In rest toate natiile, dintre care niste rusi care mi-au "rupt" difuzorul si care palavragesc toata ziua. No-r mai fi radioamatori la noi? sau s-au certat pe forumuri si pe feisbuc si acum nu-si mai vorbesc!!!

Buna dimineata,

In primul rand, ma bucur ca aveti pe masa "obiectul muncii" si ca l-ati pus in functiune.

Cutia a iesit fain, felicitari pentru rabdare; ar merge sa ii dati un spray de o culoare care va convine si sa-i puneti niste butoane care sa se potriveasca design-ului. 

Referitor la prezenta in trafic a radioamatorilor YO, motivele pentru care nu ii vedeti sunt multiple, atat de ordin obiectiv cat si subiectiv.

In principiu, traficul local (cu tara) se face in banda de 80m , in portiunea 3700 - 3715 KHz. Iarna era propagare buna in cursul diminetii, acum a scazut si nu veti auzi prea multe statii decat seara, in intervalul 18-20. Dupa ora 20, colegii din YO apar rar.  De asemenea, nu uitati ca in 80m, zgomotul e mult mai mare in timpul zilei, fata de seara.

In 80m e prea multa palavrageala in care ori se bate apa in piua cu controale de rutina si diverse informatii neinteresante, fie se abereaza pe chestiuni tehnice. Rareori mai apare cate o statie care sa spuna ceva interesant. Astea sunt o parte dintre motivele pentru care veti descoperi ca ii veti auzi doar pe unii dintre noi. Cam la fel si pe forumuri. Daca va veti uita pe radioamator.ro, veti descoperi cine are chef de palavrageala, cine sunt cei care se rastesc permanent ca "lucrurile nu merg bine" si care se plang ca QSO-urile "tovarasesti" sunt din ce in ce mai rare. Daca veti privi si la articolele cu continut tehnic, veti descoperi un morman de chestii care ocupa spatiul virtual doar ca sa aiba ceva noutati site-ul. Foarte putine sunt cu adevarat atractive si au continut tehnic relevant. Celelalte articole sunt orientate in general pe concursuri (si bocetele aferente celor care se simt "frustrati") sau pe chestiuni care au mai mult sau mai putin de-a face cu radioamatorismul (articole de prezentare, istorice, impresii de calatorie, etc.). 

O buna parte dintre noi, doresc sa faca trafic cu entitati noi si nu sa pierdem vremea in fata unei cesti de cafea, dimineata in week-end. 

De aceea, ne veti regasi in general in benzile "de sus", incepand cu 10MHz. 

Personal, am optat exact pentru aceasta atitudine si de asemenea, dupa mai mult de 30 ani de radioamatorism, de multe ori prefer sa uit de sculele radio si sa ma bucur de natura - de exemplu sa plec din oras pentru a ma bucura de natura, calare pe barca, cu familia sau cu prietenii, la pescuit sau pur si simplu sa ne bucuram de mediul inconjurator. 

Datorita inrautatirii conditiilor de propagare radio (suntem pe minimum ciclului solar curent), cei mai multi care mai facem trafic, il facem in telegrafie (CW) sau moduri digitale recent aparute, care ajuta la incheierea unui QSO in conditiile unui raport S/Z chiar si negativ. Cel mai bun exemplu este mult-disputatul mod digital FT8 si mai nou, FT4. Se lucreaza mult si in modurile PSK (in special 31).  QSO-urile in SSB s-au rarit substantial si sunt folosite in general fie de incepatori, fie atunci cand apare un DX pe care n-ai cum sa-l lucrezi altfel.

Evident, monitorizam permanent sistemele DXCluster si site-urile care ofera prognoze ale propagarii radio, pentru a evita pierderea de vreme.

Timpul pe care il avem la dispozitie, avand in vedere faptul ca cei mai multi lucram in timpul saptamanii, este foarte redus - si trebuie sa stim clar ce avem de facut: fie trafic radio, fie altceva.

Referitor la "tacerea" cu care v-ati confruntat, aceasta poate avea mai multe motive de ordin tehnic: probleme ale montajului in sine, ale antenei (firul lung de 16m e irelevant pentru receptia traficului din banda de 80m), ale pozitionarii antenei in raport cu mediul inconjurator, etc.

Cel mai bine pentru dvs. ar fi sa monitorizati traficul radio folosind cateva receptoare SDR online, dintre care va pot recomanda urmatoarele :

1. http://fsdr.duckdns.org/   (Szekesfehervar, Hungary [VLF, LW, MW, SW] ).

Receptioneaza foarte bine cam tot traficul de pe teritoriul YO.

2. http://kiwisdr.yo3iul.ro:8074/  (amplasat la YO3IUL, un amic care are locuinta la 20KM de Bucuresti, in com. 1 Decembrie )

3. Atunci cand functioneaza, puteti folosi si WebSDR-ul lui Dan, YO3GGX. Cautati pe http://www.websdr.org/ si vedeti unde e listat. Acum se pare ca e inactiv (nu stiu de ce).

Din lista de pe http://www.websdr.org/ ,  cel mai cunoscut WebSDR este cel de la Universitatea din Twente, si care are o receptie excelenta; se aud inclusiv statiile YO mai puternice. 

Desigur, puteti folosi si oricare alt receptor online din lista de la websdr.org sau de la https://www.sdr.hu/ . Va veti face astfel o parere despre cum e traficul pe benzi, la orele la care va intereseaza pe dvs. si astfel, veti putea stabili daca aveti o problema locala sau nu. 

Personal, tind sa cred ca daca montajul dvs. este corect reglat de catre indieni si daca a trecut "CTC"-ul dupa ce a iesit de pe linia de asamblare, atunci cauza cea mai probabila a receptiei slabe in 80m este antena dvs.; 16m de fir lung e prea putin pentru banda de 80m. In afara de asta, antena fir lung (sau random) are defectul de a fi foarte zgomotoasa, preluand toate radiatiile parazite inconjuratoare (surse in comutatie, zgomot electric man-made si industrial, etc.). Oricum, pentru fir lung, pentru a avea ceva rezultate, aveti nevoie de o impamantare bine realizata - ceea ce e cam greu daca stati la bloc. Daca spatiul va permite, incercati sa construiti un dipol in semiunda (40m total), fie ca e simetric, fie ca e asimetric (de ex. FD4). Daca veti folosi antene in sfert de lungime de unda pe 80m, rezultatele vor fi mai bune decat cu un fir de 16m, dar nu se vor compara cu cele obtine de un dipol in lambda/2 . 

Si inca ceva:  prezenta socurilor de mod comun (transformatoare de curent) e necesara, daca vreti sa atenuati pe cat posibil zgomotul introdus de curentii de mod comun. Fara ele, chiar daca antena e foarte bine realizata, intr-un mediu citadin veti avea de cele mai multe ori probleme. 

Pentru sustinerea celor de mai sus, pot mentiona exemplul unui coleg din Ploiesti. Omul si-a construit un receptor sincrodina (pe care l-am si prezentat pe forum). A trecut pe la mine pentru reglajul filtrelor de banda si alinierea oscilatoarelor. Pe antena mea (un FD4 de 40m  montat cam impropriu pe terasa blocului de doar 4 etaje), traficul receptionat era OK pentru un astfel de receptor, prezenta semnalelor era consistenta, etc. Cand a ajuns in Ploiesti, a folosit un fir lung de 10m spanzurat de la etajul 4 in afara blocului... si auzea mai nimic util, dar zgomot cu duiumul. 

In incheiere, va atasez doua receptii realizate in aceasta dimineata pe receptorul online al lui YO3IUL :

yo3iul-sdr1.png

Inregistrare audio 1 aici .

yo3iul-sdr2.png

Inregistrare audio2 aici .

Week-end placut si toate cele bune !

73 de Cezar YO3FHM

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări