Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Switch Push On - Push Off

zvonacfirst

Postări Recomandate

Desi solutiile prezentate sunt interesante, totusi nu asigura o izolare totala a sursei de sarcina si asta pentru ca exista curent de pierderi prin MOSFET (in majoritatea cazurilor intre 20uA si 250uA).

Izolarea totala se realizeaza fie prin comutator mecanic, fie prin contactele unui releu.

L.E.: Incepatorii (unii dintre ei) pot da in paranoia cand vor regla tensiunea de iesire la 5.0(0) V cu sarcina "deconectata" si, dupa cuplarea ei la sarcina (sa zicem cu un consum de 1A), vor masura ceva mai putin de 5V (intre 20mV si 200mV, sau mai mult, functie de Rdson). Si atunci sa vezi intrebari in aceasta sectiune!

OFF TOPIC:

@Stefan.: nu @ratza a afirmat " că suntem la secțiunea începători lor și că acele componente nu se subînțelegeau " ci Validae.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
La 11.05.2019 la 23:28, Dxxx a spus:

Nu ne-ai spus ce tensiune si curent comanda montajul. Sau poate nu am gasit eu...

Insa cam oricare ar fi parametrii respectivi puteai foarte bine sa folosesti un montaj mult mai elegant, alimentat direct din sursa, fara componente mecanice, fara IC, numai doi Mosfeti si cu fiabilitate buna, daca iti pui problema ce se intampla in caz de defectare.

Uite niste variante si un link:

http://www.mosaic-industries.com/embedded-systems/microcontroller-projects/electronic-circuits/push-button-switch-turn-on/latching-toggle-power-switch

Ca sa desprafuiesc topicul, aduc o completare la link-ul prezentat in citat si mai exact la poza nr. 2 unde se poate folosi un montaj cu n-mos foarte simplu. Masa montajului butonului se leaga la sursa n-mos-ului si la iesirea sursei liniare, plusul montajului se leaga la o sursa flotanta cu condensator (nu este o metoda prea cunoscuta) alimentata direct de la firele transformatorului iar drena mosfetului la montajul sursei liniare. Asa se genereaza acei 12-15V necesari comutarii si polarizarii mosfet-ului.

Link-uri (Eng): http://www.repeater-builder.com/astron/digital-metering/digital-metering.html , http://www.techlib.com/electronics/regulators.html .

Daca este necesara marirea puterii se pot folosi condensatori electrolitici cu anodul comun ca si condensator nepolarizat. Fiind sursa cu condensator, este necesara stabilizarea tensiunii folosind un regulator sunt.

Am ajuns la metoda acesta deoarece am un transformator cu o singura infasurare (este bine realizat si nu vreau sa-l distrug incercand o rebobinare) iar "infasurarile auxiliare" se obtin in acest fel. Auxiliarele sunt de putere mica si cei cativa miliamperi necesari comutarii mosfeti-lor la frecvente joase se obtin astfel.

PS: in schema stabilizatorului liniar vad in partea de jos o alimentare negativa. Ce curent consumat are aceasta? daca are cativa miliamperi se poate folosi metoda aceasta renuntand la un bobinaj. Farmecul metodei este ca se realizeaza separatia galvanica in curent continuu dar dezavantajul este ca ramane cuplata in curent alternativ asa ca sursele se pot folosi numai in circuite de tensiune continua si filtrata. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am oscilat in alegerea variantei cu doua relee datorita simplitatii dar mi-am dat seama ca de fapt este nevoie de 3 relee, al treilea pus la Load ca sa faca anclansarea sarcinii deoarece este vorba de iesirea unei surse variabile.

Link spre comentariu

Așa este dar probabil sunt puțin mai scumpe cele de putere.

Inițial am văzut așa ceva în termostatele de camera ce funcționează cu baterii și ulterior am comandat de la asiatici câteva bucăți.

Abia acum îmi dau seama că am folosit echipamente de "home automation" ce folosesc astfel de relee dar la 16A.

Ex: starea contactelor este stabilă (funcție de ultimă comanda) indiferent de alimentare.

500500415_1.jpg

Link spre comentariu
Acum 29 minute, Stefan. a spus:

Așa este dar probabil sunt puțin mai scumpe cele de putere.

Inițial am văzut așa ceva în termostatele de camera ce funcționează cu baterii și ulterior am comandat de la asiatici câteva bucăți.

Abia acum îmi dau seama că am folosit echipamente de "home automation" ce folosesc astfel de relee dar la 16A.

Ex: starea contactelor este stabilă (funcție de ultimă comanda) indiferent de alimentare.

500500415_1.jpg

Da ... eu am facut cunostiinta ( fizic ) cu ele cu multi ani in urma , se foloseau (si ) pentru realizarea unor functii in conditii de maxima siguranta si cu aport energetic minim din sursa . Numai releistica , fara semiconductori ... Ma rog , erau cateva tipodimensiuni mici , capsulate , cu contactele in vid sau azot . N - am vazut niciodata vreunul defect , la fisa scria ca sunt garantate 10 milioane de actionari . Ansamblul functiona doar o data , sub 1 minut . in fine ...

P.S. - sunt de luat in seama , cateodata ajuta inlocuind abordari mai complicate , cu cresterea fiabilitatii ( bonus ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cu vreo 2 ani in urma am adaptat o sonerie fara fir (telecomanda) cu baterie. In loc sa sune (melodie / difuzor), actioneaza un releu polarizat de 3V care aprinde lumina la o apasare si o stinge la urmatoarea apasare pe butonul telecomenzii. O sa caut schema daca e de interes.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, ratza a spus:

De ce? Tot ce ai de făcut e să muţi contactul d1.2 unde ai nevoie.

Da, ai dreptate. De fapt stiai ca ai dreptate, nu trebuia confirmarea mea. :reytre

Probabil ca asa cum am modificat schema cu releul 1 de tip DPST iar releul 2 de tip DPDT .

Oare anclansarea va fi destul de ferma tinand cont ca cele doua bobine vor fi inseriate?

1902498757_On-Offswitchusing2relays.thumb.png.6b3cf7a1684d6eb8a8d3683ada87cd5b.png

Acum 5 ore, Stefan. a spus:

Cu un releu DPDT și două butoane fara reținere nu se poate face?

Un pushbutton pentru on și celălalt pentru off.

Se poate, dar am vrut din start un singur buton.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări