Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Switch Push On - Push Off

zvonacfirst

Postări Recomandate

Forumul are o personalitate puternica, ca a utilizatorilor lui.

Uneori se mai întâmplă să dea eroare dar apare un mesaj cu "ceva nu a mers bine...".

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Mie imi spune ( cateodata ) ca sant prea grabit . Sa trag aer in piept etc . , si poate afiseaza pagina . Nu ma supar deloc , e chiar amuzant  ( sincer ) !

P.S. - scuze de off - topic , se poate sterge .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu scrisesem o explicație destul de detaliata a felului cum funcționează schema cu 4013 dara dispărut. 

Acum nu mai am chef sa scriu din nou explicația. 

1 oră în urmă, Stefan. a spus:

Acum se vede mult mai bine chiar și pe telefon. 

Șugubeață treabă cu prima jumătate a lui IC4, clipocește ledurile de la JP1?

Inițial am crezut că prima jumătate din IC4 ai folosit-o la un soi de OCP (cu decuplarea ieșirii chiar daca sursa are protectia data de CC)

O facilitate interesantă ce o au sursele digitale (cel puțin asta chinezeasca pe care o am) este OCP.  Inițial m-am uitat puțin ciudată pentru că nu înțelegeam ce rol are așa ceva la o sursa de laborator CC/CV.

Da, clipește LED-ul Voltage-Mode cit timp este cu ieșirea dezactivata și se aprinde full cind este activa. Se comuta pe rosu cind este în curent mode. 

Din păcate este greu de pus la punct de către un incepator iar performantele schemei sint cam slăbuțe comparativ cu cele pe care le folosesc la servici și am renunțat sa o mai dezvolt trecind la o schema care este bazata pe TL074 (4 op). 

Link spre comentariu
Acum 15 ore, zvonacfirst a spus:

Nu am avut pretentia ca este cea mai buna sau cea mai fericita alegere, a fost o solutie personala a unei probleme la nivelul meu de competenta in domeniu.

Poate ca ar fi fost mai sanatos ca, de la inceput, sa pui datele problemei astfel incat sa se inteleaga mai bine ceea ce doresti. Solutii sunt multiple, functie de datele problemei, de la un simplu comutator mecanic dublu pana la "avioane".

Dat fiind faptul ca ti-ai conceput partea auxiliara pe 12v poti folosi schema postata de userul ratza (si redesenata de mine pe intelesul tuturor, asa cum a cerut userul Validae), iar la pinul OUT conectezi un tranzistor NPN in colectorul caruia conectezi un releu cu 2 randuri de contacte normal deschise. Pe bobina releului montezi o dioda cu catodul la +12V si anodul in colectorul tranzistorului. Fiecare din contactele releului le pui intre iesirea sursei si borne. Sper ca m-am facut inteles!

Cat despre competenta ta sau a altora, nu este caderea mea sa judec, reactia a fost generata de afirmatia lui Validae, potrivit careia schema era incompleta si trebuia realizata pe intelegerea incepatorilor.

In rest, alegerea iti apartine!

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
17 minutes ago, nico_2010 said:

Poate ca ar fi fost mai sanatos ca, de la inceput, sa pui datele problemei astfel incat sa se inteleaga mai bine ceea ce doresti.

Prima mea postare nu a fost suficient de explicita? Eu nu am dorit nimic, am prezentat o schema si un montaj care inlocuieste intrerupatorul de pe panou cu un simplu buton fara retinere. Deja am construit acel montaj si functioneaza.

Solutia oferita de ratza, redesenata de tine si explicata acum, si iti multumesc pentru asta, desi interesanta nu face decat sa ma aduca la solutia initiala, adica la utilizarea unui releu. Cu scuzele de rigoare, eu nu vad care ar fi avantajul folosirii acestei scheme fata de schema prezentata la inceput de mine.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
20 hours ago, validae said:

Schema aia e incompletă.Ar fi bine să pui și alimentarea (V+) că altfel nu putem decât bănui de unde vine Vout....iar un începător va fi bulversat.

Atunci hai să le dăm de toate mură în gură şi pe urmă să-i certăm că nu caută.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, zvonacfirst a spus:

Solutia oferita de ratza, redesenata de tine si explicata acum, si iti multumesc pentru asta, desi interesanta nu face decat sa ma aduca la solutia initiala, adica la utilizarea unui releu. Cu scuzele de rigoare, eu nu vad care ar fi avantajul folosirii acestei scheme fata de schema prezentata la inceput de mine.

Ti-a explicat userul sesebe in a doua postare.

Link spre comentariu

Sincer, eu chiar nu m-aş complica cu MOSFET. Pînă şi sursa mea de la serviciu are ieşirea deconectată cu un releu şi numai ieftină n-a fost.

Link spre comentariu
On 5/13/2019 at 7:22 PM, Dan85 said:

Cred ca este mai simplu de implementat solutia oferita de Marian, dar eu nu prea am inteles cum se face, de aceea am cerut o schema.  O fi elementara, nu zic nu, dar tot nu inteleg explicatiile.

Credeam ca ai intrebat la misto...

1.png

Am omis toate cele de pe langa 555, alea se subanteleg, am pus doar strictul necesar pentru sugestiile mele.

Varianta a 3-a a fost proorocita de Sesebe ca esec, deci probabil nu-i recomandabila.

Link spre comentariu

Aş avea două observaţii:

1. Dacă pinul de discharge e open collector, n-o să meargă niciuna din variante (aşa cum sînt acum).

2. Între VCC out şi GND aş pune o diodă anti-paralel şi un mic snubber pentu cazul în care se comută sarcină inductivă.

Link spre comentariu

Și @Marian va spune că "Am omis toate cele de pe langa 555, alea se subanteleg, am pus doar strictul necesar pentru sugestiile mele." Iar @ratza că suntem la secțiunea începători lor și că acele componente nu se subînțelegeau ... Și uite că cine vrea sa folosesc ceva util din acest subiect nu are șanse.

șanse.

Câteva variante finale și cât mai apropiate de ideal nu exista?

Link spre comentariu

Un bun incepator trebuie sa fie foarte bine pregatit . In domeniu . Am precizat sa nu existe dubii si interpretari . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ratza are dreptate ( multumesc pentru corectie ), m-am grabit sa desenez schema asa cum a folosit-o OP fara sa realizez ca pinul 7 este colector deschis.... la naiba :rade:

2.png

Sustin si ideea cu dioda anti-paralel pe iesire, in fapt toate sursele ar trebui sa aiba asa ceva ( toate sursele mele au ).

La varianta 3 am adaugat o alternativa, colectorul npn-ului in neinversoarea AO iesire ( adica acel AO care comanda prefinalul ), se reduce referinta care AO si deci se reduce si iesirea. 

E drept ca nu la 0 pentru ca saturatia NPN nu-i niciodata 0 insa... eventual un minireleu in locul NPN-ului ale carui contacte sa shunteze referinta la masa ( sugestie de-a lui Sesebe ).

Asta doar asa ca idee, le puteti ignora pe toate :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări