zvonacfirst Postat Mai 13, 2019 Autor Partajează Postat Mai 13, 2019 D-le @Marian, eu cred ca @Dan85 se refera la modificarea pe care o propuneti pentru ca in schema mea sa utilizam un mosfet in loc de releu. Sincer si cu toate scuzele de rigoare, si imi asum orice critica, o fi banal sau poate nu, dar eu unul nu am inteles din vorbele dvs ce modificari ar trebui facute si cum sa pun un mosfet in locul releului. Discutiile au fost prea elevate si parerile prea impartite ca sa pot intelege ceva. Repet, eu sunt de vina ca nu inteleg, nimeni altcineva. Poate ca o schita cu ce ati dorit sa spuneti ar fi mai simplu de inteles. De implementare ma ocup eu. Multumesc mult. 1 Link spre comentariu
ratza Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 Vă rog să rămîneţi la subiect şi să nu vă mai inflamaţi aiurea. O altă variantă de switch e cea de jos, folosită de mine în Corsa de cîţiva ani buni. N-a dat nici măcar o gherlă pînă acum. Link spre comentariu
validae Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 (editat) Schema aia e incompletă.Ar fi bine să pui și alimentarea (V+) că altfel nu putem decât bănui de unde vine Vout....iar un începător va fi bulversat. Editat Mai 13, 2019 de validae Adăugare detalii Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 Aveti aici link la sursa postata de mine unde este detaliata decuplarea cu MOS-FET a iesirii. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 Acum 1 oră, validae a spus: Schema aia e incompletă.Ar fi bine să pui și intrarea V+ că altfel nu putem decât bănui de unde vine Vout....iar un începător va fi bulversat. Schema este completa. V+ este tensiunea cu care se alimenteaza CD4011 la pinii 14 (V+) si 7 (GND) Link spre comentariu
validae Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 (editat) E ,,completă,, doar pentru cine e familiarizat cu porți logice, pentru un începător sigur nu e. Când pui o schemă pentru începători, chiar și simplă, te asiguri că e desenată cum trebuie.E totuși Secțiunea începătorilor... Editat Mai 13, 2019 de validae Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 Pentru incepatorul care nu a lucrat cu porti logice si nu stie sa se uite intr-un catalog atasez schema postata de userul ratza redesenata. in speranta ca acum este mai "clara": Daca se nasc intrebari de genul : de ce ai folosit portile A si B si nu ai folosit alte porti (combinatii de patru luate cate doua), raspunsul este asa mi-a venit la indemana. Si tot pentru incepatori: liniile negre orizontale mai groase ca restul liniilor se conecteaza impreuna in acelasi loc, adica la borna de minus a bateriei (sau a sursei). Nu le lasati neconectate intre ele si impreuna la baterie, pentru ca montajul nu va functiona! Mda, acum imi dau seama ca si aceasta schema este incompleta: trebuia sa trec si polaritatea bateriei ... dar ii la s pe incepatori sa descopere acest lucru! Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 13, 2019 Autor Partajează Postat Mai 13, 2019 (editat) 49 minutes ago, nico_2010 said: liniile negre orizontale mai groase ca restul liniilor se conecteaza impreuna in acelasi loc Probabil ca va referiti doar la unele dintre ele, adica la cele care atarna de un fir negru mai subtire sub care scrie GND, ca daca urmam sfatul dvs, asa de plastic exprimat - chiar m-a emotionat pana la lacrimi grija dvs pentru incepatori -, si le conectam chiar pe toate la un loc vom avea sigur un joc de artificii. Lasand gluma si mishtoul la o parte, schema este interesanta in conditiile in care ar putea fi utilizate si celelalte doua porti pentru o alta comanda. Totusi, tinand cont ca eu vreau sa comand iesirea unei surse variabile cu domeniul 0-30V si 0-3A, aceasta schema nu rezolva problema de fond, pentru ca as avea nevoie de o sursa auxiliara pentru alimentarea aceastei scheme si de un releu conectat la Out - Gnd care sa comande iesirile din sursa mea principala. Referitor la releu, daca va fi unul de 12V cu comutare pana la 30V DC, nu cred ca ar trebui sa fie probleme. Sau nu pe termen scurt. Editat Mai 13, 2019 de zvonacfirst Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 (editat) La schema postata de mine te-ai uitat? Editat Mai 13, 2019 de sesebe Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 Din emisiunea "Raspundem cititorilor si ... incepatorilor (unora dintre ei)" spicuim: Stiam eu ca nici asta nu este completa, cel putin nu ca "esplicatie". Si ce, nu-ti plac artificiile? Pe de alta parte, as mentiona ca la cat consuma un astfel de circuit cred ca un amarat de Zenner de 15V si o rezistenta calculata corespunzator ar fi suficient doar pentru CD4011. Pentru releu este o alta poveste si un alt curent ... si tensiune de alimentare, care nu se rezolva doar cu un simplu Zenner. Probabil ar trebui montat un LM317+ ... + ... alte cateva componente nepretentioase (de obicei rezistente si alea calculate). De ce vrei sa folosesti un releu de 12V? De ce nu unul de 24V, sau de 48V? Intreb pentru ca poate vrei sa-ti usurezi putin viata! Spre exemplu, un releu de 48V ar putea fi alimentat direct dupa filtraj, in principiu direct (suporta un anumit supravoltaj), iar comanda o faci cu un tranzistor care sa aiba Vce>80V (ex.BC546) care primeste semnal in baza de la CD4011, alimentat prin configuratia rezistenta - Zenner. Dar ce stiu eu, ii las pe guru forumului sa-ti dea cele mai bune solutii tehnice! Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 7 minutes ago, sesebe said: La schema postata de mine te-ai uitat? Partea cu 4013 si mosfetul de pe bara de minus? Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 (editat) @sesebe m-am uitat eu pe schema respectiva, nu acuma ci prin 2016, si desi ideea On/Off-ului pentru iesire era interesanta inca de pe atunci schema tot greu lizibila era (sau poate nu stiu eu la ce sa ma uit). Intuiesc ca e un 4013 deoarece prima oara configuratia aia am folosit-o la un ceas cu MMC353A, Asa de mult mi-a placut ca am mai facut o varianta cu SMD-uri pentru o lanterna ce nu avea buton ON/OFF ci doar un pushbuton, tot montajul iesise cat o moneda actuala de 50 de bani. @Thunderer2018 a fost mai iute la clape. Editat Mai 13, 2019 de Stefan. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 Da. In topicul dedicat se pot vedea si masuratori la comutarea iesirii si se vede cit de bine comuta. Daca operationalii din schema in discutie se alimenteaza printr-o rezistenta cu tensiunea limitata cu un zener la 12-15V (varianta simpla si ieftina), se poate alimenta si 4013 tot de acolo si s-a rezolvat problema de alimentare. Binenteles ca trebuie si filtrata cudoi condesatori de 100uF-470uF + 100nF. Asa este mai inteligibila? Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 (editat) Acum se vede mult mai bine chiar și pe telefon. Șugubeață treabă cu prima jumătate a lui IC4, clipocește ledurile de la JP1? Inițial am crezut că prima jumătate din IC4 ai folosit-o la un soi de OCP (cu decuplarea ieșirii chiar daca sursa are protectia data de CC) O facilitate interesantă ce o au sursele digitale (cel puțin asta chinezeasca pe care o am) este OCP. Inițial m-am uitat puțin ciudată pentru că nu înțelegeam ce rol are așa ceva la o sursa de laborator CC/CV. Editat Mai 13, 2019 de Stefan. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 13, 2019 Autor Partajează Postat Mai 13, 2019 36 minutes ago, nico_2010 said: De ce vrei sa folosesti un releu de 12V? De ce nu unul de 24V, sau de 48V? Intreb pentru ca poate vrei sa-ti usurezi putin viata! Spre exemplu, un releu de 48V ar putea fi alimentat direct dupa filtraj, Pentru ca pe 12V mi-am construit deja toata partea de consumatori auxiliari din carcasa sursei: am doua ventilatoare, volt-ampermetru si un circuit de protectie termica, pentru care am si infasurare la transformator. Ideea de a utiliza un releu de 24V mi-a venit si mie dar montajul sursei este deja realizat si ar fi insemnat sa vin cu niste fire lipite pe-acolo ca sa aduc 24V la releu. Plus ca dupa filtraj am in jur de 33V ceea ce ar fi insemnat inca un stabilizator pentru a nu incinge releul. Nu am avut pretentia ca este cea mai buna sau cea mai fericita alegere, a fost o solutie personala a unei probleme la nivelul meu de competenta in domeniu. De aceea am si postat in sectiunea incepatorilor, dar vad ca si aici mi se cer competente inalte si sunt mustruluit si chiar mishtocarit. Propun adminului infiintarea unei sub-sectiuni pentru o categorie de sub-useri cu sub-competente. 53 minutes ago, sesebe said: La schema postata de mine te-ai uitat? Sigur ca m-am uitat, chiar am incercat ceva dar nu are rost. Poate vin cu vreo alta chifla. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum