Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse flyback de putere pentru audio

Postări Recomandate

La toate amplificatoarele LabGruppen cu sursa in comutatie, iesirea este stabilizata si reglabila o marja de circa +/- 10V.

Cu ambele canale debitind aproape 104Vrms/4R dummy load, railurile ramin BATZ, fix 310Vcc intre + si - sau +/-155Vcc la LAB 4000 sau LA 48 ori FP6400 (putere mai mare in 2R, circa 3200W/canal).

Daca nu ma insel, PLM14000 are +/- 185Vcc alimentare (nu sint sigur 100%).

Mor pe o chestie, NIMENI de aici nu a pus mina sa repare sau testeze asa ceva dar toti isi dau cu parerea. (ma refer la cei care ati scris pe acest topic).

Fratilor, oameni buni, LAB 4000, care este un amplificator cotat in prospect de 2x2100W  pe 4 ohmi, mi-a masurat fix 100Vrms out pe 4 ohmi dummy load la prag de usoara limitare, adica la threshold de limiter activ, aratind 104Vrms la prag de limiter ACTIV.

https://www.artsound.gr/catalog/gruppen-4000-power-amplifier-2x2400-watts-p-10800.html?language=en

Pai daca nici filmarile NU sint relevante pentru voi, domnilor colegi, inseamna ca toata lumea este proasta si dvs sinteti cei mai cei.

D-le IOP95, revedeti va rog filmarea, in care am testat acest amplificator (LAB 4000, alias L'acoustics LA-48) de mai sus, care este (mult) MAI MIC ca specificatii decit PLM 14000, cel care are sursa de 14kW!

Se vad CLAR 104Vrms la pragul de usor clipping, daca dadeam cu ambele canale odata, siguranta mea de 20A clasa C, sarea instant.

PLM14000 l-am testat la munca si am tras circa 37A din distributia trifazica, din fix 235Vac in LOAD.

Punctul de transformare de 1000kVa, este la fix 12 metri de distributia facuta de mine si am cablu de 3x240mm+195mm sectiune pentru punctul meu de lucru de unde ma impart pe platourile de filmare.

Deci acolo pot sa testez puteri reale pe peste 100kW per faza, fara sa sughita.

Aceste amplificatoare sint pentru SONORIZARI AUDIO, unde regimul muzical, muzica, este tipic 1/8-1/3 ca factor de incarcare fata de regimul sinusoidal pur, evident in functie de crest factorul programului muzical.

Documentati-va despre acestea, si revizuiti-va valorile pe care le-ati expus.

Iata PLM14000, cam ce specificatii are:

https://www.labgruppen.com/Categories/Labgruppen/FP%2B-SERIES/FP-14000/p/P0CNP#googtrans(en|en)

Hai totusi sa ne dam cu parerea CIND REPARAM SAU MACAR MASURAM cu minutele noastre aparate de acest gen.

Nu tin cu ei, nu am niciu beneficiu de pe urma lor si nici venituri materiale decit cind le repar, dar stiu bine ce am masurat, dupa ce am reparat.

Unele au miez UU93 cite 2 sandwich, altele au tor RM, foarte mare, aveam citeva poze cu codul lor, pe undeva.

Sursele lucreaza la 27kHz,  IGBT-urile sint la 1,2kV si 40A, iar acum au scos ceva cu PFC 3 interleaved, nu cunosc la ce frecventa este PFC sau sursa.

Editat de Vizitator
Ai pus clipul o data in pagina anterioara, n-are sens sa-l pui din nou!
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Leco nu generaliza, nu te-au contrazis toti.

Si este normal ca o sursa stabilizata sa pastreze tensiunea fixa in sarcina.

Consider ca s-au spus destule despre Labgruppen astfel incat pentru a preveni reiterarea unor dispute interminabile inchid temporar topicul ( rog colegii mozi sa nu intervina peste decizia mea ).

Spor.

Link spre comentariu

Topic redeschis, va rog sa evitati circul.

2 articole de studiu, n-am avut timp sa le parcurg integral insa mi s-au parut interesante si relevante pentru subiectul flyback de putere:

https://dspace.vutbr.cz/xmlui/bitstream/handle/11012/43074/eeict2015-621-martis.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/application_note/83/27/3e/e4/29/2f/4e/c5/CD00004040.pdf/files/CD00004040.pdf/jcr:content/translations/en.CD00004040.pdf

Si cautand pe tema asta am dat si peste pdf-ul asta:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ucc28634.pdf

Un controller flyback care mi s-a parut interesant, m-a surprins cata electronica poate fi inghesuita intr-o bazdaganie de CI :rade:

TME nu-l au, Farnell insa da si pretul e ok.

Link spre comentariu

Discutia si valorile initiale au fost calculate pentru +/-70V ... nu stiu de unde am luat aceste valori... eroarea mea. Pentru +/-70V valorile curentilor sunt departe de ce suporta diodele red.

Am rectificat pt +/- 155V si puterea posibila e sensibil mai mare dar inca departe 14kW...

Frecventa de lucru e de 23 sau 65kHz?

Pentru 65kHz cele 3 IGBT-uri pot duce max. 120A (valoare maxima de catalog si consideram perfect echilibrate).

Curentul de varf pentru 14kW ar trebui sa fie in jur de 175A... cu cei 120A se pot trage din retea aprox. 9.6kW iar cu un randament optimist de 90% rezulta cam 8.6kW putere utila... valoare care se coroboreaza cu cea data de curentul pentru diodele red.

Factorul de putere este de max 0.7; deci atentie la curentul masurat... inmultiti valoarea cu 0.7 si obtineti curentul activ; apoi cu 0.85-0.9 pt puterea utila.

Faptul ca cineva a depanat sau testat nu prea are relevanta in discutia de fata... se discuta despre o sursa FB pentru puteri mari si nu e musai sa ai in fata pentru a face o minima analiza...

Daca tot se fac teste, poate un test direct pe sursa ar cat se poate de lamuritor... cu sarcina rezistiva direct pe sursa... si de vazut direct daca suporta cei 14kW declarati de producatorul de renume (pe care inteleg ca n-avem voie sa-l comentam/analizam... sau asa se  inchina unii la tot ce e strain).

Link spre comentariu

Deci Leco a zis asa:

-Puterea de 14kW reprezinta un varf maxim posibil pe perioade scurte si foarte scurte ( varfuri necesare semnalelor muzicale cu factor de creasta pronuntat ).

-Puterea continua si sa zic asa "nominala" este de 7kW.

-Frecventa de lucru 27khz

Haideti va rog sa nu ma insistam pe 14kW, sunt irelevanti, discutati de 7kW, aia conteaza.

Link spre comentariu

Exact.

Trebuie retinut un aspect, programul muzical (pentru ca ele sint facute sa lucreze astfel) este tipic sub 50% incarcare fata de o sinusoida curata, si asta la un crest factor de 3db, la crest factor de 6db, e si mai ok, cam 1/3 incarcare.

Spor la treaba, colegii!

Link spre comentariu

Intrebare  de  amator  !  Daca  se  iau  2  surse  in  comutatie  identice   gen  cele  de  la  laptopuri    de  marca  cum  sunt  :  hp , sony  ,  liteon  , dell  etc.    si  se  leaga  in  serie  pt.  a  avea  2X19,5   volti  si  4-5 amperi    se  poate  alimenta    un  amplificator   sau  un  kit  de  amplificare   ???  Prezinta  ceva  riscuri   ???  

Link spre comentariu

Câtă vreme nu li se depășește curentul maxim disponibil, nu văd ce riscuri ar exista în acest caz. Doar că, din cauza dispersiei de caracteristici, toleranțe de componente și de reglaje, e posibil ca unul din cele două alimentatoare să intre în limitare mai devreme, la vârfuri de consum.

Link spre comentariu
3 hours ago, lavynyu said:

Prezinta  ceva  riscuri   ??? 

Absolut niciunul.

Grija doar la pamantare ( daca exista ).

Nici macar daca depasesti curentul maxim inscris pe ea, n-are nici un stres, sunt flyback-uri controlate in curent, sunt concepute tocmai sa poata functiona in regim de curent constant la nevoie ( adica in limitare ).

SIngura chestiune demna de mentionat ar fi eventualele diferente de tensiune intre ele, dar nici asta nu te privesc, au afect doar la volum maxim aproape de clipping, creeaza ceva asimetrie si ceva armonici nedorite, dar nu duci niciodata ampliful in clipping deci...

Editat de Marian
Link spre comentariu
2 hours ago, Marian said:

Absolut niciunul.

Grija doar la pamantare ( daca exista ).

Nici macar daca depasesti curentul maxim inscris pe ea, n-are nici un stres, sunt flyback-uri controlate in curent, sunt concepute tocmai sa poata functiona in regim de curent constant la nevoie ( adica in limitare ).

SIngura chestiune demna de mentionat ar fi eventualele diferente de tensiune intre ele, dar nici asta nu te privesc, au afect doar la volum maxim aproape de clipping, creeaza ceva asimetrie si ceva armonici nedorite, dar nu duci niciodata ampliful in clipping deci...

Ce  pericol  este  la  inpamantare  ca  nu  inteleg  ??  Ele  au  carcasa  de  plastic  !  Sau  sa  nu  faca  inpamantarea  pe  carcasa  amplificatorului  la  asta  va  referiti  ??

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări