Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse flyback de putere pentru audio

Postări Recomandate

O sursa flyback mai are un MARE avantaj care nu a fost amintit: este mult mai toleranta la regimul de scurtcircuit pe secundar.

La o sursa forward, daca nu are protectii bune si rapide pt curentul prin tranzistor are toate sansele sa prajeasca tranzistorul din primar.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De proiectat se pot proiecta multe, mai greu este cu realizarea practica fiabila. 

Oricum schema aia este mai mult un exercițiu de proiectare eventual și realizare practica dar cam atit. 

Nu ai voie sa tragi din rețeaua monofazata o putere asa de mare. Am văzut ca are și posibilitatea de alimentare din rețea de 100-120Vac cu dublare. Ce curent ar trage dintr-o astfel de rețea de 110Vac?

Link spre comentariu

Ca si cea de "1kW" si asta de "14kW" se refera la PMPO-ul sistemului audio si e mai degraba un cod de produs nu e vorba de puterea sursei.

PMPO e mare abureala de marketing... puterea muzicala de varf... nedefinita in niciun standard si fara nicio relatie cu puterea electrica.

Probabil o aproximare grosiera se poate face undeva in zona 1:20 - 1:40... adica cei 14kW PMPO ar putea fi 350-700W...

In afara de economie, suport "nativ" pentru suprasarcina sau chiar scurt-circuit  nu vad niciun avantaj...

Pentru piata UE, consum casnic, tot ce depaseste 75W trebuie sa aiba PFC... deci cea de "1kW" e sub 75W iar cea de "14kW" se vinde in afara UE... sau poate are derogare.

Link spre comentariu
16 minutes ago, iop95 said:

Pentru piata UE, consum casnic, tot ce depaseste 75W trebuie sa aiba PFC... deci cea de "1kW" e sub 75W iar cea de "14kW" se vinde in afara UE... sau poate are derogare.

Scuze , poate aveți informații mai recente . 

Eu nu am reușit să găsesc ( ”free”) alte referiri decât unele la nivel de 2014 , de exemplu 

http://www.epsma.org/PFC Guide_03032018 (3) final 7-7.pdf

unde nu scrie ce spuneți Dvs. ( Mă refer la audio desigur deci clasa A de echipamente ) .

Respect.

Link spre comentariu

@UDAR: 75W este un prag de selectie in ghid; prin "derogare" ma refeream la cele din standard/oficiale.

Asa e, sunt niste excluderi care pentru audio sub 1kW duc catre clasa A in loc de D.

Oricum puterea sursei este de zeci, respectiv sute de watti, indiferent cat de celebra e firma producatoare...

Link spre comentariu
1 hour ago, vijelie02 said:

Cu siguranta schema postata de @DjLeco nu face parte dintr-un echipament pentru uz casnic.
http://www.marketing.labgruppen.com/webservices/dh.ashx?t=qv&v=6163

Nu cred ca-si permit sa declare alte puteri dupa standarde nedefinite.  Sunt o referinta in audio de putere.

A software-controlled bridge mode allows coupling the two channels for a single prodigious 14,000 W output. 

Asta scrie in pdf-ul amplificatorului. Pai ce ''vați'' sunt tată aia acolo ? :84

Mai e alimentat si standard, adica dintr-o singura faza a retelei.

Link spre comentariu

Sursa  de 14kW aia poate trage peste 35A din reteaua de 230Vac obtinuta din distributie trifazata de la 3x400Vac.

Sint amplificatoare de sonorizari mari, nu este vorba de nicio PMPO acolo, Labgruppen este una dintre cele mai apreciate firme de amplificatoare profesionale touring class din ultimii ani, chiar mai mult decit Powersoft.

L'acoustics LA48, este branduita din celebrul LAB4000.

Ce poate?

Pai hai sa vedeti si voi, in ce vedeti mai jos, tensiunea la prizascadea pe la 212Vac, chiar si sub.

Ampliful asta a fost reparat de mine, practic s-au upgradat finalii si prefinalii, un canal era defect, am intervenit asupra amindoura.

Link spre comentariu

Punte redresoare monofazata de 35A pentru o sursa de 14kW, culmea cu varianta de alimentare din 115Vca?

Nu tragi 60A printr-o punte de 35, si nu poti promova astfel de puteri fara PFC activ ( aici lipseste ). Unde mai pui ca din schema lipsesc si filtrele de retea, lipseste si limitarea aia "inrush", si astea-s chestii banale.

Apoi s-a gandit cineva ce curent trebui sa suporte tranzistorii din primar?

Cei 3 tranzistori in paralel ar fi dusi spre limita maximului absolut...

Si ma refer la curentul mediu, nu ala de varf...

Conform pdf numai disipatia in tranzistori ar trebui sa fie cateva sute de W cumulat, si asta numai la pierderile in conductie directa ( ignorand total pe cele in comutatie ).

Nu stiu care sunt ramurile secundarelor principale dar cu diode de 30A acolo...

De acord, este o schema solida si foarte complexa, una cum rar se vehiculeaza pe forum, dar valoarea aia de 14kw n-are legatura cu realitatea din schema, probabil face parte dintr-o serie de surse, si poate una din ele chiar este capabila de 14000W, sau poate asa cum Dl Iop95 spune poate suporta puterea aia doar in regim de varfuri foarte scurte ( am mari indoieli ca poate chiar si asa 14000W ).

Imi pare rau daca o sa-mi pun pe unii in cap, nu asta e ideea interventiei mele, ci o revenire cu picioarele pe pamant.

Nu-mi pasa cine este Labgruppen, fizica nu are reguli flexibile functie de producator.

Amintesc cazul APEX de pe diyaudio care se autopromoveaza ca fiind o autoritate in domeniul audio cand de fapt promoveaza mizerii si bate campii, dar si-a creeat un cult al personalitatii prea puternic pentru a mai fi combatut.

Nu spun ca si Labgruppen fac la fel, insa 14000W din schema aia nu exista, este usor de vazut pentru oricine intelege ceva electronica si stie cum functioneaza un convertor flyback.

Deci hai sa revenim la scheme mai realiste si mai potrivite nivelului mediu al forumului, nu sf-uri puse doar de dragul de a le arata.

Topicul asta trebui sa fie unul cu caracter didactic.

Spor.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Daca ne uitam la filtrare (punte 35A si 2200uF/400V) si tinem cont de anumite reguli de proiectare ne dam seama ca au uitat sa puna punctul intre 1 si 4, deci este cam 1.4KW.

Si cele 3 IGBT-uri tot cam spre puterea aceea duc.

Schema postata de Marian, deoarece nu are condensatori in primar, nu asigura stabilizarea atunci cand tensiunea de la retea trece prin zero, deci timp de aproximativ 1ms (depinde de proiectare) sarcina trage si descarca condensatorii din secundar, tensiunea scazand in acest timp. Pare sa fie proiectata pentru aproximativ 500-600W, dar pare ciudat varful de curent de peste 20A prin tranzistor de 17A.

Link spre comentariu

In schema, nu lipseste niciun filtru de retea, schema pusa nu este completa, sint 2 punti paralel insa desenata doar una, cel putin asa era la ce am desfacut eu rebranduita, probabil custom client.

Filrele EMI au PCB separat, schema separata.

Puterea continua a sursei este 7kW iar in regim muzical cu crest factor de 6db este de 14kW.

Calculati ce energie este stocata in condensatorii de pe filtrajul secundar, sint 12 buc de 2700uF/200V in total si sint incarcati la 155Vcc fiecare, sursa debiteaza +/- 155Vcc.

Initial nici eu nu am crezut asta, insa cind am facut masuratori, m-am edificat (eram la munca si tocmai faceam niste distributie trifazica), si am testat o jucarie d-aia pe dummy load, 35-37A trasi din o faza si nulul de lucru, masurat cu cleste ampermetric.

Mufa-63-A-1.jpg

Mufa-63-A-2.jpg

Mufa-63-A-3.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

DjLeco cu alte cuvinte Dl Iop avea dreptate:

On 5/12/2019 at 10:52 PM, iop95 said:

Daca reduci timpul la care te referi, poti sa obtii puteri de kW, MW sau TW... cum e laserul de la Magurele.

17 hours ago, iop95 said:

PMPO e mare abureala de marketing... puterea muzicala de varf... nedefinita in niciun standard si fara nicio relatie cu puterea electrica.

Pe scurt acei 14kw sunt irelevanti.

Chiar tu ai amintit de electroliticii de pe iesire, cu 6x2700u pe ramura ai 16,2mF, si cu o asemenea capacitate la tensiunea aia, asiguri doar din electrolitici varfuri imense de putere pe perioade foarte scurte. Presupun ca producatorul tocmai pe asta se bazeaza ( nu ca ar fi ceva gresit sau fals in asta ).

La 14kw putere continua si 2 punti in paralel e putin, ar fi trebuit minim 3 ( preferabil 4 ) din alea, numarul tranzistorilor din primar macar dublu, etc...

Concret, puterea sursei este de 7000W ( valoarea continua este relevanta ), si asta as fi mult mai tentat sa o cred, dar chiar si asa pe termen lung stresul pe sursa este mare dar probabil cu ventilatie activa rezista.

Vijelie e prima oara cand te bagi in seama ca sa zici nimic... si prima oara cand ma dezamagesti.

Cine a zis ca Labgruppen ar fi o chinezarie? Ca eu sigur n-am afirmat asta, asa cum eu sigur n-am afirmat ca ar suporta doar cateva sute de W.

Din contra daca ma provoci iti trantesc o postare lunga cat un topic intreg in care listez calcule detaliate folosindu-ma de ce este in schema pentru a estima cam ce putere ar putea fi trasa din ce vedem in desen, si n-am nici o indoiala ca ar trece relaxat de 1kW ( ceea ce este mult mai mult de cateva sute de W nu crezi? :rade:)...

Obiectiile mele s-au legat de puterea aia de 14000W, si pe langa faptul ca au fost argumentate tehnic s-au dovedit a fi si intemeiate.

Nu poti contesta faptul ca 14000W reprezinta o valoare care atrage atentia multora si ca nu toti investigheaza la ce se refera ea, si chiar daca o fac, totusi...14kW suna al naibii de bine, mai ales de la un producator atat de renumit, deci nu poti contesta ca atrage clienti, si pana la urma la asta se rezuma totul.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări