Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori osciloscop / identificare

Postări Recomandate

Nu te complica cu ecc85 ca au alta caracteristica fata de ecc88. Doar niste 6n23p-ev poate ar fi mers in loc, insa daca tensiunile in anozii triodelor sunt cele de pe schema (+/- 5% cum spuneai mai sus) ma face sa cred ca ceva viata in ele mai exista.

Daca te uiti in pagina 9 din pdf-ul de pe elektrotanya, in dreapta jos, o sa vezi ca c3 si c4 au rol de filtraj si au simbol de electrolitic asadar nu trebuie sa iti faci griji cu ei. Ar fi de verificat caderea pe fiecare condensator din C12 (format din 4buc. serie fara rez. de echilibrare) in functionare normala sa nu ai diferente prea mari.

Daca nu ai un alt osciloscop la indemana intr-adevar e cam greu sa ii dai de cap dar daca totusi exista atunci ii poti urmari semnalul de la intrare pana la placile de deflexie si vezi daca se pierde pe undeva. Eventual iti notezi pe schema ce vezi in anozii/catozii tuburilor daca ii aplici sa zicem 1Vef @1kHz la intrare cand ai coef. pe verticala reglat la 0,5V/div.

Link spre comentariu

Stiam ca am un osciloscop asemanator, nu stiam ca e pe lampi si cand am vazut topicul l-am cautat dar din pacate nu e cu lampi, si nici nu mai functioneaza, acum vreo 10 ani am lucrat cu el si era bun. Probabil nu i-a priit sa stea in garaj, banuiesc in primul rand conectica sa fie vinovata, cand misc comutatorul sensibilitate ch1 apare o urma de trasa, doar intre pozitii.

Acesta e Telequipment-D61a.jpg

La al tau probabil e o problema cu amplificatorul pe verticala sau comutatorul/atenuatorul de la intrare, urmareste traseul cu un osciloscop sau cu un voltmetru c.a. In loc de ecc88 poti folosi ruseasca echivalenta 6n23p, 6n23p-ev e mai buna. Poti incerca si cu 6n1p in loc, la aceasta filamentul cosuma mai mult, intr-un preamplificator audio se aude cam la fel, nu stiu cat de echivalente ar fi in osciloscop.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Felicitari pentru persistenta de a-i da de cap. Eu am vreo 10 osciloscoape defecte si tot zic sa ma apuc odata de ele dar sunt cativa ani de cand tot imi zic asta. Acu vreo 2 saptamani am fost la cineva care vindea niste Tektronixuri di anii 70, din 8 bucati miscau putin doar 2, n-am rezistat si am cumparat unul. Ieftin (150 lei) dar de atunci n-am mai avut timp sa-l bag in priza.

Link spre comentariu

Multumesc @mojnost !

Are o valoare sentimentala acest osciloscop, desi acum e functional e tras pe dreapta ca mi-am luat altu mai modern si la o zi dupa am primit unu cadou de la un prieten.

Ca o scurta poveste: l-am gasit in targul de vechituri " la cascade" la niste cetateni de etnie colorata aruncat printre multe electronice la kilogram si a fost dragoste la prima vedere. L-am luat cu 60 lei si l-am adus acasa am pus dusu pe el, peria cu detergent si l-am scos la lumina, l-am lasat 1 saptamana la uscat si apoi l-a alimentat si am avut surpriza sa mearga de la prima cheie. L-am folosit timp de vreo 2 ani si dupa asta s-a intamplat cu arderea diodei de inalta din cauza condesatorului de fitraj. Acum are o portie de condensatori noi, diode noi ( 9 diode 1n4007 inseriate) potentiometre si comutatoare gresate, totul e fain. totusi ii lipseste masca gradata si vroiam sa te intreb daca in cazul in care nu il repari pe al tau poate ai vrea sa te desparti de masca lui , contra cost bineinteles.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Dj_Dog a spus:

poate ai vrea sa te desparti de masca lui , contra cost bineinteles.

Imi pare rau dar nu il dezmembrez, nu e vorba de bani, il tin pentru colectie, e un aparat destul de rar. Poate reusesti sa faci una sau sa adaptezi ceva dintr-o dezmembrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări