daniels Postat Mai 8, 2019 Autor Partajează Postat Mai 8, 2019 o fabrica de ulei nu plateste tva? asteapta sa i se vândă prosul in magazin ca statul sa incaseze tva o singură dată ? Link spre comentariu
dan-a2 Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 Pai de cate ori se plateste tva-ul pana ajunge la mine in sacosa ?? Link spre comentariu
dan-a2 Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 Chiar acum, Dan85 a spus: O singura data... Nu te cred Link spre comentariu
daniels Postat Mai 8, 2019 Autor Partajează Postat Mai 8, 2019 pai un intermediar nu baga in pretul de vânzare si tva plătit de el? pana la urma tot cetățeanul plătește tot Link spre comentariu
daniels Postat Mai 8, 2019 Autor Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) fiecare comerciant trebuie să aibă profit. In pretul final se cumulează toate cheltuielile +profilul lui. Asta se întâmplă la fiecare treaptă. Adică fiecare comerciant vinde si contribuția lui la tva. Editat Mai 8, 2019 de daniels Link spre comentariu
matzah Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Cu asta ma ocup eu, un neam de mic patronache cu un magazin de mobila. Cum calculez eu: Ex. Am produs X - pret fara tva - 100 lei. Vreau sa adaug tva. Simplu: 100 x 1.19 = 119 lei. Am produs Y - pret la raft 200 lei. Vreau sa aflu valoarea fara tva. La fel: 200 : 1.19 = 168.07 lei. Vreau sa aflu valoarea tva-ului : 200 - 168.07 = 31.93 lei Referitor la banii dati la stat, adaug copy-paste o postare mai veche de-a mea de pe retele sociale in care incercasem sa calculez exact chestii de genul asta: Deci sa zicem ca esti un mic SRL. Cumperi de la furnizor un bax de biscuiti cu 60 lei – il cari pana la chioscul tau din cartier si ceri pe el 100 lei. Sa zicem ca-ti permiti sa pui acesti 67% adaos. Hai sa ne uitam ce se intampla cu acesti bani prin tranzitul lor. Daca vinzi toti biscuitii, te astepti sa incasezi cei 40 lei adaos. Statul roman iti ia din astia (ca persoana juridica) 19%TVA + 1% impozit venit (pe intreaga suma – 100 lei). Deci din cei 40 lei vei plati 6.38 lei si 1 leu. Ramai asadar cu 32.62 lei. Constati ca nu tu ai vandut biscuitii, ci tanti Mimi, angajata la tine. Sa presupunem ca vrei sa dai o treime din acei bani lui tanti Mimi ca si salariu. Deci 10.87 lei. Statul roman iti ia din astia – cumulat tie si lui Mimi – 47%. Deci Mimi vede net in mana – 5.76 lei. Insa Mimi se duce cu cei 5.76 lei si-si cumpara cele necesare, isi plateste facturi. Pentru toate astea, Mimi plateste statului roman tva 19%. Deci din cei 5.76 lei – 0.91 lei se intorc inapoi la stat. Pe de alta parte esti tu, persoana juridica. Dupa ce ai platit pe Mimi + taxe datorate la stat – ai ramas cu 21.75 lei. Sa scalam un pic in sus afacerea ta. Vinzi sa zicem 100 baxuri de biscuiti pe luna (10000 lei la vanzare). La acest reper vom afla cota parte distribuita per bax biscuiti a altor cheltuieli care le faci din pricina statului. Caci vei plati un acord Primariei, o taxa de salubrizare, o taxa de ecarisaj, o taxa pe publicitate, o taxa pe apa meteorica etc. La plafon minim, insumat, avem cam 415 lei anual deci 34.5 lei lunar. Cota parte aferenta unui bax de biscuiti (calculul initial) reprezinta 0.345 lei. Scadem si pe astia, deci ramai cu 21.405 lei. Din astia, ca detinatorul afacerii, vrei sa traiesti si tu din ceva, deci alegi ca un sfert din suma ramasa s-o scoti din firma ca si dividente, restul urmand a fi reinvestiti in achizitii viitoare de biscuiti. Deci vrei 5.35 lei. Pentru astia statul roman iti ia 5% impozit pe dividente + contributie la sanatate/pensii - (aici am ceva nelamuriri). Estimativ – ramai cu 4.98 lei. La fel ca si Mimi iti cumperi chestii si platesti facturi de acesti bani. Pentru care vei plati tva 19%. Alti 0.795 lei. Asadar, cu o imagine relativ mai completa, hai sa tragem linie asupra ce inseamna rulajul unui bax de biscuiti si cei 40 lei produsi din aceasta activitate. Insumand ce vede net „in mana” fiecare din partile implicat, statul roman incaseaza de la voi 14.91 lei, tu ca detinator vezi 4.18 lei iar Mimi – 4.85 lei. Restul pana la 40 lei au ramas in firma, spre achizitia de alti biscuiti, care in momentul cand ii vei rula - vor produce alte scenarii gen cel de mai sus. Dar ca idee, in acest exemplu distributia repartizata – pentru banii rulati - arata cam asa : 62.28% stat roman, 17.46% tu, 20.25% Mimi. Poate luna viitoare tu vrei sa castigi mai mult decat Mimi. Sau cine stie, Mimi a fost eroina bacaniei, vrei s-o platesti mai mult. Daca refaci calculele, o sa vezi ca distributia nu se schimba cu mult, practic cota parte a statului ramane aproape constanta – cu o deviatie de max +/-2%. Tu, firma si Mimi, impartiti ce ramane. Exprimat altfel, inseamna : 62% stat roman, 38% voi. – cu o deviatie de max +/- 2%. Am „uitat” sa spun ceva. Ala de mai sus e cazul ideal... din urmatoarele motive: - Trebuie sa fi foarte smecher sa-ti permiti sa pui adaos 67% la biscuiti. - Evident, nu discut de concurenta si faptul ca vei investi suplimentar in relatia cu ea (promotii, incentive, reduceri). De fiecare data cand vei baga un leu intr-un banner de lipit pe magazin, statul o sa fie langa tine la ciugulit tva si taxe aferente marketing/display magazin. - La fel de evident, observa ca n-am inclus in calcul cheltuielile tale operative. Nu apare nicaieri mai sus cota parte aferenta – chiriei spatiu, utilitati, alte facturi etc. Nici consumabile: pungi, becuri, o apa plata lui Mimi cand e cald in bacanie, casa marcat etc. Toate purtatoare de alte taxe ce se duc la stat. Totodata biscuitii ti-i cari in carca, nu am inclus servicii transport etc. Concluzii evidente : nu-ti face firma, fa-ti stat roman. Iesi mult mai bine. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Deşi îmi scrie contabilitate pe actul de absolvire, nu mă bag, pare prea complicat... E ca la secţiunea de răspunsuri pentru începători sau aia de la antenă-copac cu antenă-pioneză ( CQ-YO)... Bine că nu mi se contorizează şi postarea asta... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 https://www.verificaretva.ro/calculator-tva.aspx Link spre comentariu
matzah Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Referitor la decontul de TVA, fiind platitor de TVA treaba merge cam asa. Cumperi marfa de la furnizori, sa zicem si ei platitori de TVA (conteaza chestia asta). Iau un exemplu: Furnizorul imi vinde produse de 1000 lei, valoare totala factura achizitie (cu tot cu tva). Eu sa zicem ca vreau sa vand cu 1300 (TVA inclus). Pun pret pe produs. Tu cumparand, imi platesti mie 1300 lei. In decontul de tva, eu trebuie sa PLATESC statului exact TVA-ul din factura de vanzare catre tine - cea de 1300 lei. Insa, totodata eu trebuie sa PRIMESC de la stat, TVA-ul care eu la randul meu l-am platit cand am achizitionat marfa. Deci in decontul de tva am sume cu plus si sume cu minus. Am de dat 19% din 1300 (o factura vanzare - client final) si am de primit 19% din 1000 (o factura achizitie). Decontul de TVA se tine asa, deoarece sunt cazuri in care soldul poate sa iasa pozitiv ca mai sus - si am de dat statului acei bani, sau poate fi negativ - am de primit de la stat bani. In cazul de mai sus, e simplu, am de dat 207.56 lei si am de primit 159.66 lei. Tragand linie, platesc diferenta de 47.90 lei statului. Totodata acest TVA este practic platit de mine, pentru acel adaos de 300 lei pe care l-am pus eu. Cum spuneam sunt si situatii cand ai de luat TVA de la stat, sa zicem ca ai o luna cand ai facut multe achizitii de la furnizori dar ai vandut putin catre clienti finali si poti ajunge ca pentru acea luna sa trebuiasca sa recuperezi TVA de la stat. Si pt incheiere, ca sa fie treaba buna, cand ai de dat la stat, scadenta e pe 25 ale lunii si trebuie s-o respecti musai, altfel in cateva zile ai propriri pe conturi si te ia ANAF-ul la intrebari. In schimb cand ai de recuperat TVA de la stat, dureaza cateva luni sau in unele cazuri chiar ani si nu ai ce sa faci decat sa astepti. PS: in general firmele platitoare de TVA vor sa lucreaze cu firme care la randul lor sunt platitoare de TVA, tocmai pentru a deduce TVA-ul la achizitii. Daca eu cumpar de la cineva neplatitor de TVA, nu pot deduce 19% din valoarea de achizitie. Altfel spus, daca ma duc la Metro sa-mi cumpar un expresor de cafea pt la firma, pe mine ma intereseaza pretul de vanzare FARA TVA - eu efectiv doar pe acela il platesc. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 mergem mai departe... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Acum 4 minute, Dan85 a spus: Pana nu ai o firma n-o sa intelegi intreg mecanismul de taxare. Esti patronache, asta echivaleaza in ochii celorlalti ca unul care face bani, are sclavi in subordine, deduce TVA de la stat, are bemveu si vila la Sinaia iar toate cheltuielile sunt ''pe firma''. Nimeni nu-si pune problema si cat dai statului, nici ce cheltuieli ai, nici nimic. Asta nu inseamna nimic, e doar o chestie pentru cine nu stie matematica elementara. Asa e doar ca atunci când ai multe de calculat gen magazin tip Mega Image te folosești de el ca pana calculezi mai ai și altele pe cap! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Nu te face ca nu înțelegi, ma refeream la contabilul magazinului nu zic ca ăștia folosesc aplicația asta web au prin Excel formatat sa calculeze. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 De ce!? Eu zic ca e mai productiv asa! Link spre comentariu
matzah Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Chestia e ca in ziua de azi, un contabil nu prea mai scoate tva-uri "manual". In achizitie, facturile au trecut tva-ul, la fel si la vanzare. In rest se lucreaza cu soft de contabilitate. Mai degraba ma gandeam la angajatii pe vanzari, sa stie sa faca o factura manual, sa stie sa rotunjeasca corect etc. pentru situatia in care pica curentul sau nu stiu ce problema are calculatorul si trebuie sa taie o factura de mana. Link spre comentariu
Postări Recomandate