Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gard plasa bordurata.

marius75

Postări Recomandate

Acum 7 ore, marius75 a spus:

Șanțul intre stâlpi nu vreau sa-l fac prea adânc, doar gropile de la stalpi le fac de 60cm 

Pentru ce mai faci sant intre salpi? Consumi mult ciment inutil.....sa nu mai vorbim de faptul ca in acel sant trebuie sa pui ceva armatura sudata de stalpi...altfel cimentul fara armatura se fisureaza.

Este adevarat ca are alt aspect cu bordura...dar si costurile cresc. Poti face doar gauri pentru stalpi iar plasa o vei prinde de stalpi la o distanta de 5-10cm fata de sol...iesi mult mai ieftin....zic si eu!

Editat de mac01
Link spre comentariu

@marius75  ţeava de 50/30 chiar de 2mm cred că este suficient de bună pentru gard.

Pentru prinderea panourilor de stâlpi am văzut ceva de genul celor din poză, preferabil metalice,

durabile comparativ cu plasticul.

xxx.jpg

Şanţurile şi gropile se fac atât de adânc cât să nu le strâmbe îngheţul la sol.

Aici la mine sunt ierni cu temperaturi foarte scăzute şi pe perioade lungi.

De exemplu într-o iarnă au fost temperaturi minime de -25, -30 ºC zile la rând, timp de vreo 3 săptămâni,

în zilele cu soare la amiază, când erau -20 ºC părea că este cald. Atunci mi-a "amorţit" o ţeavă de apă,

pe interior lângă o temelie, care altfel era sigură.

Intr-o altă iarnă, de-a lungul drumului ce leagă Rădăuţi de Putna, la un moment dat, mai multe podeţe

erau ridicate cu 5-10cm la ambele capete, era enervant, trebuia redusă viteza, altfel roţile făceau tronc-tronc...

Nu înţelegeam ce se petrece. După un timp, spre primăvară, au revenit la locul lor, fără să se lucreze la ele.

Nu ştiu ce lungime are gardul, dar betonul pentru fundaţie poate fi mai slab, de exemplu un B150

sau se pot băga pietroaie în el, iar cel de deasupra, de la suprafaţă poate fi un B250.

Eu am făcut beton cu betoniera astfel: în găurile pentru stâlpi şi temelie am folosit proporţia de

3 - 4 la1 ( 4 părţi agregate adică pietriş cu nisip şi o parte ciment) care este un beton tare, iar între

stâlpi în pământ "reglam" betoniera la un ciment mai slab plus bolovani.

Si la mine bugetul a fost limitat, alţii îşi fac garduri mai ceva ca zidurile unei case chiar la perimetre de sute de metri.

O sugestie la montajul stâlpilor:

De-a lungul gardului se întind două sfori una jos şi una sus, panourile de gard de regulă sunt exact la aceeaşi dimensiune,

de aceea se va face un şablon ( leaţ, şipcă) de lungimea panoului astfel încât acesta să cadă exact pe jumătatea stâlpului.

Stâlpii se montează după ce betonul "trage" puţin, adică după ce se întăreşte puţin şi eventual după aceea se pot corecta dacă e nevoie.

Dacă terenul este în pantă se pot face trepte.

Mi-e frică să nu mă fi întins prea mult la poveşti cu ceva ce unora se poate a fi fost ceva ştiut.

Poate altora le poate fi util.

S-auzim numai de bine !

Link spre comentariu

Trebuie sa torn și ceva beton intre stâlpi nu doar pentrun aspect, dar anumite patrupede au prostul obicei sa sape pe sub gard. Mai demult aveam un caine care sapa pe sub gard, mă trezeam dimineață și el defila prin curtea vecinului, mă frecam la ochi, credeam ca am vedenii,  dar el era după plasa...Mai rodea la o pasăre,  mai strica ceva prin curtea vecinului. Măcar 15 cm adancime + 20 cm deasupra. Pun o bara de fier striat de 8mm în partea de sus a betonului. Iau în considerare si varianta sa intrerup betonul la fiecare 1-1,25m și scap de fisurare. Necesarul de beton fi cam 3mc, iau inițial 20 de saci de ciment și o mașină de balastru. 

................

La stalpi sunt  de acord sa fac gropi de 60 cm, dar șanțul dintre stalpi va fi superficial (adancime 15cm) și intrerupt la fiecare 1-1,25m. Scap de fisurare și dacă se strâmbă la îngheț, nu mă deranjează, că o sa las toleranță câțiva cm față de plasii de gard.  Mai am un gard de lemn și tot așa am turnat beton cam 15 cm adancime și nu s-a ridicat la inghet, gardul de lemn este la 3 cm peste beton, dacă erau probleme îmi mișca plasii de gard. O sa țin cont de sfaturile legate de montarea stâlpilor. Terenul este la drept, lungime 50m

Editat de marius75
Link spre comentariu
Vizitator

Ai auzit de fundațiile "rădăcină", diamant, elicoidale sau înșurubate... ? În pământ pentru patrupede se poate coborî plasa, sau poți face un gabion. 

Va complicați înfiorător de mult pentru un gard de plasă. Nu veți vedea niciodată așa ceva, afară, unde există pretenția de expertiză.

Link spre comentariu

Nu am auzit de astfel de fundatii. Ce am mai vazut niste fundatii pe piloni (unde solul este prea nisipos sau malos pentru fundatiile clasice)

Stiu ca ma complic, dar asa am mai vazut garduri din plasa bordurata, chiar si la noi in localitate, au un pic de beton intre stalpi, un fel de soclu slab armat. Ma gandesc  ca plasa din pamant va rugini repede (10 ani) chiar daca e zincata, vreau sa ma tina mai mult.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Iți spun ce aș face eu. Aș lua o săpătoare d-aia de tip burghiu de plantat viță, și după trasaj, aliniere și axare la sfoară aș face gropile, la 1m adancime. Nu ai tu stare, pune un sclav platit la zi. Înainte de asta, aș face un șant la 20cm perimetral, la o lațime de cazma leșinată.

Aș face niște elemente mustați + o placă din oțel, în număr de n=numărul de stâlpi.

Turnat beton în gropi, cât să fixeze elementele, aliniat, nivel, sfoară, tot.

La diferență de 24 ore, sau cat ți se pare suficient pentru întarirea relativă a betonului, aș suda stâlpii.

Turnat șapă semi-umedă în tranșeu și plantat bordură la nivel, sfoară, etc. Tehnologia tipică bordurilor. 

Înainte de asta să ai stâlpii înglobati într-o ultimă completare cu beton.

La urmă nivelezi pamântul astfel încît să-ți rămână elegant la suprafață bordura + stâlpii. Ai grijă că de deasupra bordurii până în vârful stâlpilor să ai H plasă plus cațiva cm.

Prinzi plasele cu cleme. Le poți confecționa singur, platbandă zincat, etc.

Stâlpii taiați în nivel, capace metalice sau plastic. Se gasesc pe dimensiunea stîlpilor.

Evident în ordinea operațiunilor, să fie și vopsiți cu un primer + Hammerlack.

P.S. Bordurile sa fie 20x5x100cm, mai mult nu e cazul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La stilpi metalici am suflat ulei de motor cu pistolul in ei, ulei uzat ca ala era la indemina, capace metalice  sudate la ambele capete si vopsiti cu Hammerite dupa fixarea in beton, e dublu ca pret fata de altele dar e buna vopseaua.

Vopsit direct pe metal dupa ce am dat cu peria de sirma pe ei, perie pe flex, aia de mina e chin.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri

.............................

Da, pana la urma o sa iau un burghiu din ala pentru gropi, fac in sant trasat la sfoara si apoi fac gropile pentru stalpi. As renunta la sudarea tevilor de suporti prinsi dinainte  in beton, (cumpar tevi de 50x30x 2 mm) le tai la 3 m. Fac groapa la cota, bat teava 50 cm in pamant, (aproximativ) pana se aliniaza cu sfoara sus, pun un plas de gard, dupa aia urmatoarea groapa/stalp, etc. Mi-e cam frica sa fac toate gropile dinainte, ca daca se intampla o eroare la groapa nr 4, sa zicem, toate gropile de dupa ea, vor fi gresite (am vazut cazuri). Dupa ce bat toate tevile si prind toti plasii de gard, fac un cofrag din scandura prinsa de tevi, dar cu distantiere din doua cupoane de fier striat de 11 cm,  sudate de teava, (sus si jos fata de scandura cofragului), in asa fel incat bordura sa rezulte de 11 cm. Se subantelege ca scandurile de la cofrag vor fi fara sprijin pe pamant, sub ele fiind acel sant dintre stalpi (15-20 cm adancime si 10-15 cm latime). In felul asta nu mai stau cu frica daca intr-o zona este pamantul mai faramicios si iese mai neregulat santul (dupa atatea ploi pamantul este foarte moale). Dupa asta, torn betonul. Nu va iesi pe sub scanduri, chiar daca este loc liber in prima faza, dar dupa ce se umple santul cu beton, golul va fi anulat, am mai turnat in felul asta si stiu.

Sclavul o sa fiu eu, caut sa-mi usurez munca, nici timp nu prea am.

Astazi tocmai ce am bagat la lopata 3mc de balastru, sa-i mut de pe drum, in curte. Mi-a luat o ora. O sa-mi fie mai usor cand o sa torn betonul, altfel traseul cu roaba plina de material ar fi fost mult mai complicat.

........................

O sa caut sa cumpar teava cat mai noua, fara rugina. De vopsit nu cred ca va fi o problema, cu uleiul mai ma gandesc. Nu inteleg rostul capacelor la ambele capete, hai ca ca sus trebuie, dar jos?

Editat de marius75
Link spre comentariu

Temelia cu borduri sugerată de @nomikos,  întradevăr, este o soluţie elegantă,

bordurile sunt superioare atât ca aspect dar şi ca rezistenţă, betonul este vibrat, net superior,

cred că este mai scumpă din punctul meu de vedere,

mai ales dacă gardul desparte două zone puţin vizibile, unde "merge şi aşa" ...

*Asta am scris până să postezi d-ta şi am zis că totuşi să-i dau drumu'...

Apoi după postare...

Ce rost are să baţi ţeava ( stâlpul) 50cm în pământ?

Mai ales dacă e aici ca la mine, dacă dă de o piatră mai mare se duce după ea şi nu-l mai poţi îndrepta veci...

Apoi, am mai scris, dacă nu ţi-e frică ( lene) de suduri, cred că mai bine sudezi stâlpii deasupra temeliei,

eu aşa aş face, am făcut şi la mine şi la doi prieteni şi are o rezistenţă nesperat de mare şi asta

la gard cu tablă nu cu fire de galvan care nu se compară nicicum.

Mai pun o dată poza cu gardul de tablă, e drept nu are 2m înălţime, dar totuşi e tablă în vânt nu sârme...

am turnat temelie peste vechea temelie şi am prins platbandă cu mustăţi în beton.

Am făcut şi un foişor din metal ( şi piatră) tot aşa, turnat radier din beton, prins 4 platbande la colţuri şi

m-am ridicat în sus cu scheletul din ţeavă pe cele patru puncte.

Revin, dacă nu e frică de suduri... 

Si dacă e... poate fi un exerciţiu util :aplauze

https://postimg.cc/CdB8wy7t

Link spre comentariu
5 hours ago, marius75 said:

Mi-e cam frica sa fac toate gropile dinainte, ca daca se intampla o eroare la groapa nr 4, sa zicem, toate gropile de dupa ea, vor fi gresite (am vazut cazuri).

Nu iti face griji, nu gresesti daca ai mare grija Dar trebuie lucrat mai multi. De asta am sugerat varianta cu suduri... Poti si batute, am facut si batute, doar ca asa cum spunea colegul, grija la bolovani...

Bati pe primul, apoi bati unul la distanta mare, dummy. Intinzi sfoara coarda de pian, si mergi din stalp in stalp cu ruleta, stanga-stanga, ax-ax, dreapta-dreapta, nu are importanta, sa fie cota de latime a plaselor.

Daca bati cu barosul, lasa-ti rezerva de taiere la varf, pentru ca se vor deforma tevile.

Link spre comentariu

Nu mi-e frica de suduri, doar ca văd mai complicata treaba cu sudurile. Terenul e moale, se mai anunta și ceva ploi săptămâna viitoare, dacă nu reușesc sa bat vreuna din țevi până la nivel, tai mai mult din ea. 

................

O sa las mai mult în partea de sus, în caz ca va vor deforma de la ciocan, sa pot sa tai. Sper sa mă descurc,  o sa mai iau pe cineva sa mă ajute.

Link spre comentariu

Eu asa faceam, puneam cap-cap, sfoara, unul tinea stalpul cu boloboc magnetic de control, eu cu ruleta verificam interaxul, altul batea... insiram foarte repede. Linia o tine sfoara... ai erori de 10mm, nu e catastrofa, dai interaxul din nou din 2 in 2, sa nu ai un crescendo de erori. Eventual te verifici din 4 in 4, sa ramai totusi in modulul plaselor. Sa nu te trezesti cu erori mari pe distante.

Link spre comentariu

Am citit tot topicul...vad ca v-ati hotarat sa bateti stalpii de teava in pamant...ca sa intre mai usor in pamant, taiati la 45 grade partea stalpului care va intra in pamant....apoi confectionati un capac din tabla groasa-cel putin 6-7mm cu un ghidaj care sa fie pus in capul care va fi lovit al stalpului...astfel evitati o deformare urata a capatului superior al stalpului...ajuta ,de asemenea, si la centrarea mai buna a loviturii barosului in capul stalpului...folositi scara sau schela care sa va pozitioneze capatul de batut al stalpului in dreptul abdomenului sau ceva mai jos, iar distanta pe orizontala sa fie ceva mai mare decat lungimea cozii barosului...astfel "randamentul"fiecarei lovituri in capul stalpului va fi maxim!...dupa cateva lovituri "ratate" veti invata tehnica!...spor!

Link spre comentariu

Va multumesc pentru sfaturi.

Mi-am facut o idee cum ar trebui facuta lucrarea, o sa masor interaxul, pana la urma ruleta nu minte. O sa verific la fiecare 4 tevi.

.......................

De batut tevile, am ceva experienta, adica fara lovituri "ratate". O sa folosesc o scara de Aluminiu. Spre norocul meu o sa fie ceva ploi si in perioada urmatoare, deci solul va fi moale, o sa-mi fie usor atat la sant cat si la gropi si batutul tevilor in pamant.

Link spre comentariu

Eu n-am inteles pentru ce trebuie sa te chinui sa te urci pe scara, ca sa bati stalpii in cap sa intre in pamant? E o munca foarte grea ce vrei tu sa faci...iar pe scara n-ai gram de stabilitate...mai ales cand faci un astfel de efort. 

Eu am facut gaurile si am folosit furtunul de nivel pentru reglajul inaltimii la stalpi...ca sa nu mai tai din ei.....la nevoie m-ai scoteam din groapa ceva pamant sau mai puneam. In caz ca mai puneam pamant foloseam un mai manual pentru tasat pamantul. Aranjam toti stalpii la furtunul de nivel, apoi la sfoara, verficam cu polobocul sa fie drepti si pe-o parte si pe cealalta si apoi puneam proptele fixate in pamant la fiecare stalp, ca sa nu se miste cand turnam betonul.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări