Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester optocuploare

vitamina

Postări Recomandate

Da se poate.In principiu un optocuplor este format dintr-o sursa de lumina (led) si un fototranzistor (in unele cazuri mai rare fotodioda-am intalnit la unul rusesc).Ca sa-l verifici ia o sursa de 4,5V (pot fi si baterii) o rezistenta de 100 ohmi si alimenteaza optocuplorul.Cu un ohmetru masoara iesirea.Daca este bun ar trebui sa ai o rezistenta foarte scazuta. Daca nu ai aparat de masura incearca montajul din figura de mai jos.Toate masuratorile se fac cu optocuplorul scos de pe placa!

Link spre comentariu

Da se poate.In principiu un optocuplor este format dintr-o sursa de lumina (led) si un fototranzistor (in unele cazuri mai rare fotodioda-am intalnit la unul rusesc).Ca sa-l verifici ia o sursa de 4,5V (pot fi si baterii) o rezistenta de 100 ohmi si alimenteaza optocuplorul.Cu un ohmetru masoara iesirea.Daca este bun ar trebui sa ai o rezistenta foarte scazuta. Daca nu ai aparat de masura incearca montajul din figura de mai jos.Toate masuratorile se fac cu optocuplorul scos de pe placa!

Si sa legi ledul corect (in schema e legat gresit).
Link spre comentariu

Salut, Va rog sa imi spuneti si mie daca un optocuplor se poate masura ca sa iti dai seama daca mai functioneaza sau nu! Multumesc!

Eu mi-am facut un tester de optocuploare cu cateva socluri in care pun optocuplorul de testat.Montajul simplu alimentez ledul printr-un potentiometru iar la fototranzistor am pus un mA in colector,polarizar din alimentare in asa fel cand maresc curentul ptin led creste indicatia mAmetrului,dupa o simpla etalonare merge stas si nu m-a fentat niciodata
Link spre comentariu
  • 8 ani mai târziu...

Forum cu sheme pierdute... halal.. Mai bine stergeti si topicul si gata. Sa stie lumea sa nu mai caute..

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Daca tot au disparut de pe forum scheme si poze despre acest subiect...

Un tester realizat de mine in urma cu multi ani....este util si acum!

-aspectul general:

907192902_DSCF7950(FILEminimizer).thumb.JPG.9cb9129d433f631623b588774247f9e2.JPG....alimentat la 12V:

539567390_DSCF7954(FILEminimizer).thumb.JPG.2e5a7ba49b22cae16c2645e3fc75c345.JPG...testul optocuplorului cu 4 pini:

1730111679_DSCF7952(FILEminimizer).thumb.JPG.f2b8cf07029ffe2697da4605e02270e4.JPG...testul optocuplorului cu 6 pini:

131263888_DSCF7956(FILEminimizer).thumb.JPG.b507ff9803adc844992b388a1fdb1d4a.JPG...schema electrica:

952967515_DSCF7960(FILEminimizer).thumb.JPG.77ac40a423d3e0893dbc92a5e5fc4564.JPG...toate cele bune!

Link spre comentariu
nico_2010

Doar o intrebare: de ce led-ul verde se aprinde atunci cand nu este prezent niciun optocuplor in soclu?

Conform schemei nu ar trebui sa se aprinda led-ul verde!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări