Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor 3V - 400V

Postări Recomandate

Va salut,

O schema simpla de a obtine 400V pentru un tub Geiger este aceasta:

inverter-400-V-sch.png

Schema este de la pagina : https://www.pocketmagic.net/3v-to-400v-regulated-inverter-for-geiger-counters/

Vreau sa alimentez schema la 5V.

In schema sunt folosite doua tranzistoare mai neuzuale, sa zic: MPSA18 si 2N5551.

La pagina mentionata mai sus, cel care a conceput schema pune si niste oscilograme si mentioneaza ca tranzistorul MPSA18 functioneaza aproape de limita si s-ar potrivi un tranzistor C1008 (cred ca se refera la KSC1008).

Diodele BYV26E le am, insa nu am gasit tranzistoarele din schema la magazinele din urbea Iasi. Urmeaza sa dau comanda pentru a mi-i aduce.

Rog pe cineva mai priceput sa analizeze schema si sa-mi spuna care sunt parametrii la care lucreaza tranzistoarele. Eventual ce alte tranzistoare ar lucra lejer in schema de mai sus (alimentare 5V).

Am incercat o simulare in Multisim si tensiunea de iesire a rezultat 384V. Adica excelent. Insa nu am putut vizualiza cu osciloscopul virtual formele de unda din colectorul fiercarui tranzistor. Aparea tensiune continua.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

În locul lui MSPA18 merge BC171, BC172, BC174.

Dar 2N5551 e de 160V 600mA. Denumirea la tranzistoare e pusa si cam aiurea in schema. 2N5551 e cel din stanga, care are legat colectorul la bobina.

Daca alimentezi montajul la 5V, in loc de 2N5551 o sa trebuiasca un tranzistor de vreo 200V. Tensiunea de iesire o sa ramana aceeasi.

In locul lui 2N5551 poate fi folosit KSP42, MSPA42 sau KSP43, MSPA43 (sunt folosite la telefoane sau centrale telefonice, au Vce 300V respectiv 200V si Ic 500mA). De obicei sunt marcate doar cu A42 sau A43.

Mai merg si MJE13002, MJE13003. Se gasesc in becuri economice cu neon.

Editat de validae
În locul lui, nu la..
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări