simson Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 Pentru un amplificator realizat cu tuburi gen GU81, GK71, GU33 ce necesita tensiune ridicata 600-1200V la anod, m-am gandit la un redresor semicomandat, mai elegant decat o sursa clasica cu element regulator serie.In plus si randamentul unui astfel de redresor este mare. Pentru comanda in faza a tiristoarelor dispun de circuite AA145.M-am inspirat din ,,Circuite Integrate Liniare" vol 4 unde acest tip de redresor este realizat cu doua circuite 145 -nu cred sa fie OK. Va prezint schema de principiu pe care intentionez a realiza si sa dati o parere asupra corectitudinii. Prima problema/neajuns al schemei : polul pozitiv este la masa care nu se potriveste la tuburi. Link spre comentariu
vera Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 Din aduceri aminte: 1-tensiunea de sincronizare (pin 9), nu trebuie sa fie defazata, fata de U comandata: a-se lua din retea, printr-un divizor rezistiv; b- printr-un transformator (in cazuri deosebite) separat, cu o sarcina rezistiva in secundar (atentie la fazare)-in nici un caz varianta adoptata de dvs. 2-pt. a duce minusul la masa: a-izolati alimentarea BA145 (parca era alimentat cu +15V si -9V)-nerecomandat; b-utilizarea unor transformatoare de separare, intre tranzistorii de comanda si poarta tiristoarelor (ca marime erau identice cu cele utilizate in TV Sport, pt. comanda BU-nu mai tin minte datele lor, dar cautam). Daca sunteti interesat, caut in documentatiile mele, si va dau date exacte (ce mai gasesc). 1 Link spre comentariu
simson Postat Mai 7, 2019 Autor Partajează Postat Mai 7, 2019 Tensiunea de sincronizare as fi dorit sa-l iau dintr-o infasurare separata de secundar in scopul evitarii inaltei tensiuni comandate.Dar infasurarea de 22V nu poate fi in Faza cu tensiunea din secundarul de 800V daca se respecta sensul de bobinare? Oricum cred ca va trebui verificat ideea in prima faza cu tensiune mai mica de 800V. Ar fi minunat sa am informatiile necesare ptr. realizarea trafului de separatie. Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
iop95 Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 E cat se poate de in faza pentru acelasi sens. Link spre comentariu
cimitavita Postat Mai 7, 2019 Partajează Postat Mai 7, 2019 schema cu AA145 desenata la primul post, e simplificarea simplificarii. Asa arata schema completa pe care am folosit-o la incubatoare prin anii '90. Pentru a putea fi folosita la puntea semicomandata, trebuie modificata conform schemei de la postul 1, cu deosebirea ca se vor folosi 2 transformatoare micutze de ferita E+I (in loc de oale de ferita). 1 Link spre comentariu
simson Postat Mai 7, 2019 Autor Partajează Postat Mai 7, 2019 Da, asa arata schema complecta cu alimentarea circuitului.Observ raportul de transformare la traful de impulsuri este 2:1.In cazul tolelor E+I posibil sa folosesc acelasi nr de spire 400:200. Precum a propus si colegul @vera in acest fel pot conecta la masa polul negativ al redresorului. Link spre comentariu
vera Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) In prima poza, sunt interesante rapoartele P/S transformatoare. Dupa cum am mai spus, tensiunea de sincronizare se obtine de pe un transformator separat (Tr2), care sa nu defazeze/deformeze forma de unda. In pozele 2 si 3, sunt informatii despre ac. tensiune de sincronizare, influenta ei asupra functionarii BA145 si calculul divizorului rezistiv. Tr1 trebuie sa asigure U si I de amorsare tiristor (miez ferita E20x10x5mm-2buc). Nu am gasit datele ac. trafo. Imi amintesc ca primarul, era bobinat cu sarma diametrul de aprox. 0,2mm, peste 100sp. Secundarul era bobinat cu sarma de 0,3mm, in jur de 50sp. Presupunand ca utilizati tiristoare IPRS (sau mai bune), iata ce am gasit in catalog: 1-T10N8, T16N8-3V/50mA; 2-T10R8, T16R8,T22N8-3V/100mA; 3-T22R8-3V/200mA; 4-T200N800-1800, T250N800-1800-2V/200mA. Editat Mai 8, 2019 de vera Link spre comentariu
simson Postat Mai 8, 2019 Autor Partajează Postat Mai 8, 2019 Sunt utile informatiile oferite de dvs. Voi face un test la o tensiune de redresat de 150V , si sa vad ce riplu obtin dupa redresare, filtrare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum