Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fenomen ciudat alimentare telefon ( Battery replaced with DC-DC converter)

T.Sorin

Postări Recomandate

Salut,

Va aduc in atentie spre solutionare urmatoarea problema ... a, utilizat timp de ani buni un Allview X3 soul mini ... pana mi-am achizitionat un alt telefon ... pentru a-l face rama foto i-am inlocuit bateria deterioara cu un alimentator DC-DC tip step-down ... telefonul este alimentat dintr-o baterie de 12v ... si modulul dc-dc a fost reglat pe iesire la 3.75 v ... telefonul functioneaza insa aici intervine problema... desi primeste tensiune constanta si practic nelimitata... ( nu las bateria de 12v sa se descarce ) cumva senzorul telefonului apreciaza ca "bateria" ( tensiunea sursei dc-dc scade ) habar n-am cum ... ideea e ca la 3.78v .. sa zicem afiseaza procentaj +50% ... si in una doua ore se afiseaza mesajul baterie scazuta conectati incarcator ...

i-am pus pe iesire sursei un condensator electrolitic Low ESR panasonic 1000uF ... dar cred, din ce am citit, ca la surse de genul pentru micsorarea tensiunii de riplu se folosesc ceramici... bun ... acestea fiind spuse ...astfel cu maxima curiozitate opiniile voastre.

Seara frumoasa

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gabiz_ro

2

• sesebe

2

• validae

2

• T.Sorin

2

Top autori în acest subiect

4.2V sa vada bateria plina.

Eventual tot 4.2V,posibil sa nu mearga totusi,pe conectotul de incarcare,o sa fie tot timpul pe incarcare,nu mai apreciaza el ca se termina bateria.

Link spre comentariu

În mod normal o baterie Li-Po cum au telefoanele este considerata încărcată full la 4.2V cum spune și colegul. 

O recomandare din partea mea ar fi sa încerci sa pui în locul bateriei originale un supercapacitor de minim 0.5F/5V și peste el sa mai pui și citiva ceramici SMD de 4.7-22uF pina la minim 44-100uF și sa alimentezi telefonul pe mula de incarcare. S-ar putea sa meargă asa dar tot asa bine s-ar putea sa nu meargă pt ca supercapacitorii uzuali nu accepta curent mare de incarcare. 

O soluție mai OK ar fi sa pui o celula recuperata dintr-o baterie de laptop. 

Link spre comentariu
3 minutes ago, sesebe said:

În mod normal o baterie Li-Po cum au telefoanele este considerata încărcată full la 4.2V cum spune și colegul. 

O recomandare din partea mea ar fi sa încerci sa pui în locul bateriei originale un supercapacitor de minim 0.5F/5V și peste el sa mai pui și citiva ceramici SMD de 4.7-22uF pina la minim 44-100uF și sa alimentezi telefonul pe mula de incarcare. S-ar putea sa meargă asa dar tot asa bine s-ar putea sa nu meargă pt ca supercapacitorii uzuali nu accepta curent mare de incarcare. 

O soluție mai OK ar fi sa pui o celula recuperata dintr-o baterie de laptop. 

e ok la 3.8v sa zicem... nu vreau sa-l duc la prag de full charged ..nu-i nevoie... da ..cu ceramici chiar trebuie incercat .. saaaau.... cu o sursa liniara ...nu in comutatie.... un 2n sau mj pilotat de un lm317 setat la 3.8v ...

Link spre comentariu

Lasă ceramicii că nu te ajută cu nimic.Adu tensiunea la pragul de 4V sau foarte aproape și neapărat să ai conectat și modulul de protecție al bateriei chiar dacă nu folosești bateria telefonului...

Editat de validae
Link spre comentariu

Scuză-mă @validae dar nu sint de acord ca ceramicii nu ajuta la nimic.

In fine, probabil ca nu i-ar rezolva problema. Un telefon trage virfuri de curent scurte dar de citiva amperi atunci cind emite pachetele de date (comunicația standard cu celula sau convorbire) iar căderea de tensiune pe ESR-ul condensatorului este semnificativa.

Atunci cind nu are sim și nu comunica nu știu cit este de important acest aspect. 

Link spre comentariu

La cum îl folosește el, nu mai vorbim de transfer de date, acolo trebuie să folosească o sursă de alimentare cu rezistența internă cât mai mică, tensiune stabilă și neapărat modulul de protecție al bateriei originale.Preferabil era să lase bateria telefonului și un încărcător cuplat continuu....

Cred că folosește fire subțiri și relativ lungi  între sursă și telefon, o greșeală frecventă...

Link spre comentariu

In tehnologie conteaza mai multe.

Nu stiu modelul in cauza dar la unele daca au ceva mai specializat pe incarcare-descarcare degeaba ii livrezi tu tensiunea necesara, “apreciaza” circuitul ca a consumat si bateria ar trebui sa fie goala, dupa ce a consumat din masurarile lui.

De asta nu spune din prima ci dupa doua ore de utilizare ca se termina bateria.

Probabil o deconectare si reconectare ii mai da doua ore de utilizare,un restart doar nu.

La fel si cu 4.2V posibil sa tina mai mult dar tot va contoriza ce consuma si in final tot de low battery va avertiza dupa un timp

Link spre comentariu
Vizitator

Daca alimentezi pe conectorul de baterie, trebuie sa tii cont ca din modulul de protectie al bateriei originale , mai aveai cel putin o conexiune care furniza o informatie despre starea bateriei , informatie care lipseste in acest caz .

La unele telefoane se conecta la minus acea borma pentr alimentare cu sursa externa , la altele avea un divizor rezistiv in funtie de model etc .

Recomandarea mea este sa conectezi stabilizatorul de 3,8V la bornele modulului de protectie al bateriei defecte , evident eliminand bateria moarta , si apoi sa conectezi protectia la conectorul pentru baterie .

Fixarea mecanica nu intra in discutie aici .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

3,9 - 4,2V alimentare la modulul bateriei defecte. Curentul trebuie sa fie destul de mare sau  filtrat cu un condesator de cateva mii de uF, pentru-ca chiar daca nu are cartela, uneori, telefonul se apuca si emite de unul singur.

Si ca sa il pacalesti, 5V dar un curent mai slab la mufa de incarcare (5V printr-o rezistenta de 33-100 ohmi). Pentru incercari, incepi cu valoarea de 100 ohmi si o scazi pana cand arata ca incarca. Sa nu cumva sa pui direct 5V la incarcare. Sursa de 5V, prin incarcatorul intern o sa dea tensiune pe sursa care e in locul bateriei si e foarte posibil sa iasa un mic kaboom. In felul asta, telefonul trece pe incarcat, apoi arata baterie incarcata, si dupa ce crede el ca bateria s-a golit, trece iar pe "incarcat".

Partea proasta e ca dupa 2-3 luni de mers continuu, o sa se distruga ledurile de la afisaj (luminozitatea o sa scada foarte mult sau chiar e posibil sa se arda din leduri).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări