Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lumina avarie - cadere curent

Vizitator marius2410

Postări Recomandate

Vizitator marius2410

Buna ziua,

Proiectelul pe care as dori sa-l realizez este ca atunci cand cade curentul sa se aprinda niste spoturi led 12v de vreo 6-max 9w de la o baterie (sau 2) auto, incarcate la 220v atunci cand este curent (mai tarziu chiar la panouri solare micute). Ideea este ca nu stiu ce aparat ar putea sa realizeze acest traseu. Adica sa stie cand este 220v sa incarce bateriile (cand sunt full sa se opreasca), iar cand nu exista 220v sa treaca pe baterii si sa aprinda acele lumini. Ma uitam la mecanismul de functionare al modulelor de control pentru panourile solare, dar nu prea inteleg daca este ceea ce mi-ar trebui. Voiam sa ma interesez de semnele acelea cu EXIT verzi daca functioneaza cum mi-as dori, dar mi se pare ca alea stau mereu aprinse.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• iop95

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Un UPS (Uninterruptible Power Supply)face cam ce ai nevoie.El încarcă lent un acumulator și-l menține mereu încărcat, atunci când rețeaua e prezentă și dacă aceasta cade, conectează invertorul la baterie, furnizând 230Vc.a. la ieșire până la revenirea rețelei.Problema cu UPS-ul e că ție nu-ți trebuie și ridicarea tensiunii la 230V, ci doar conectarea tensiunii de 12V la consumatorii doriți.

Se poate face ce vrei și cu un simplu releu.El ar fi atras când rețeaua e prezentă și prin două contacte (normal deschise) ar asigura alimentarea unui redresor ce ar încărca acumulatorul.Când rețeaua cade, armătura ar deschide contactele de încărcare, iar alte contacte (normal închise) ar asigura acum alimentarea spoturilor din acumulator....

Releul ar trebui să aibă o rezistență mare a bobinei, ca să nu consume inutil în timpul când rețeaua e prezentă, adică în majoritatea timpului....dar s-ar putea alimenta și dintr-o sursă de mică putere un releu de 12Vc.c. cu rezistența bobinei de peste 400 Ohmi.

Poți folosi însă și un releu de 5V și în acest caz el se va alimenta printr-un încărcător de telefoane mobile cu ieșirea de 5V și orice curent disponibil..

Sursa care asigură încărcarea acumulatorului e bine să fie o sursă în comutație, cu tensiunea de ieșire reglabilă între 13,8-14Vc.c. și un curent de minim 5A dacă acumulatorul va fi unul tip auto.Dacă se folosește un acumulator de capacitate mai mică, se poate folosi și o sursă cu un curent mai mic, de 1-2A.iM1h7Jr.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Se poate renunta la "alimentatorul miniatura" si se lega releul direct (sau prin 2-3 diode / rez.) la alimentatorul de 14V, adaugad o dioda spre acumulator.

Link spre comentariu

Mă gândisem inițial la asta, dar am zis că e mai fiabil să întrerupi complet alimentarea sursei de putere și să lași numai o sursă de mică putere care are și un consum neglijabil....oricum un alimentator de 5V în plus are oricine prin casă, dacă alege un releu de 5V.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări