Dxxx Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) De obicei cand ceri sfatul dupa ce ai facut "o nefacuta" nu recunosti ca ti s-a intamplat tie, zici ceva de genul "am un prieten care a patit asta... ce este de facut?" O sa credeti ca este si cazul acum, insa va asigur ca daca era vorba de o patanie personala nu aveam deloc intentia sa o ascund. Oricine greseste. Cel cu patania fiind un coleg de forum, este evident ca nici nu pot sa-i dau eu numele... Deci un coleg si prieten cumpara de la mine o sursa curent constant dedicata LED si vine ieri sa mai ia una... Conectase tensiunea de 230~ pe iesirea de tensiune joasa si continua... Problema mare este ca dupa aceea a si reconectat reteaua unde era normal, dar din experienta mea sunt sanse mari ca la reconectare sa se fi produs stricaciuni mai mari pentru ca bucla de control curent foarte posibil sa fi fost arsa si in lipsa ei cam tot ce este pe partea de intrare tinde sa se arda. Sau poate nu? Daca sursa era accesibila probabil ca vedeam rapid dezastrul, dar este IP67 cel putin, "potted". Mecanic este aproape imposibil sa indepartezi polimerul (?epoxy?), este dur, nu am idee cum s-ar face. In plus sansa este ca sa nu merite nici un efort. Pareri? Sursa este de buna calitate cu randament mare, dimming, active PFC Editat Mai 3, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
manolo Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Pareri la ce? sau despre ce?! Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Sa recapitulam, sa vedem daca am inteles bine: Vinzi o sursa dedicata LED " de buna calitate cu randament mare, dimming, active PFC" cuiva, nu conteaza cui. Respectivul o alimenteaza neconform si exista suspiciunea rezonabila ca s-a dus de suflet! Dupa care, vine sa mai cumpere o sursa la fel! Pareri: - sursa este doar anti-apa nu si anti-prost! Aceasta afirmatie se sustine doar daca sursa cu pricina nu avea niciun fel de marcaje cu privire la modul de alimentare (intrare - iesire). In situatia in care paragraful de mai sus este adevarat, atunci apare o contradictie intre "de buna calitate cu randament mare, dimming, active PFC" si modul de realizare a montajului! - sursa nu era insotita de o schema cu privire la modul de conectare la tensiunea de retea, respectiv la leduri; In acest caz, daca nu i-ai facut instructajul cumparatorului cu privire la aceste aspecte esti de vina si iti poate cere banii inapoi, cerere insotita de promisiunea ca pe viitor sa nu mai cumpere pocnitori (sau cel putin sa ia teapa de la altii, nu de la prieteni)! Si o concluzie: bine ca avea sigurante in casa, ca altfel cine stie? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Cu reteaua conectata la iesire, mi-e greu sa cred ca n-a evadat fumul magic din sursa... Daca nu poate fi desfacuta atunci e tocmai buna de aruncat, sau eventual dus la reciclat impreuna cu alte electronice. Link spre comentariu
validae Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Dacă ai pune o poză cu sursa, eventual și desfăcută, să vedem ce rășină e acolo.....altfel discutăm pe presupuneri.Dacă zici că e rășină termodură, nu ai ce-i mai face, la reciclare.Dacă era ceva în care puteai ,,săpa,, se mai putea încerca ceva.Am făcut și unele depanări pe module de acest gen, cu rășină termodură, care nu se topește și nici nu se dizolvă, dar a trebuit să ,,sap,, și să găuresc ca să ajung la componentele vizate.Nu e ceva prea plăcut..... Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 3, 2019 Autor Partajează Postat Mai 3, 2019 Multumesc, Mariane, asa ma gandeam si eu. Vali, da, asa este nici cu letconul nu obtii topire semnificativa. Deci concluzionez ca eforturi nu merita, pacat. In rest, credeam ca s-a inteles: - daca zic sursa de buna calitate, ar trebui sa fie cam asa... - firele sunt clar marcate, a fost doar un accident si ma mir daca ar fi intrebare cum s-a intamplat... o scurta neatentie... cred ca nimeni nu este imun si greseli se intampla fara sa fie vorba de carente de logica sau inteligenta, doar o intamplare... nefericita... - evident ca colegul avea nevoie de sursa aceea, restul montajului era facut - asa ca imi pare logic ca a venit dupa una la fel, daca a ales-o initial nu vad de ce ar inlocui-o cu altceva ca nu a fost de fel vina sursei cand bagi tensiunea de intrare pe iesire... Mai mult, initial sursa respectiva a fost testata cu COBurile aferente si totul a decurs normal, eroarea a survenit la cablarea finala. In plus - am veste ca deja noua sursa si-a luat rolul in primire si totul merge OK. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Ca sa nu ne ascundem dupa deget, am facut-o si eu. Tot o sursa CC pt LED-uri. Am desfacut-o sa o studiez si ceva poze iar la asamblare am montat placuta invers, adica firele de 220Vac ieseau prin gaura de iesire joasa tensiune iar firele pt LED-uri ieseau prin gaura pt 220Vac. Binenteles ca am fost atent sa nu o alimentez invers si in consecinta am alimentat-o prin firele ce ieseau prin gaura corespunzatoare......cu urmarile de rigoare. Ce s-a defectat la ea?!? Dioda de iesire si condesatorul de filtrare. Feedback-ul era strict in primar si deci restul nu a patit nimic. Schimbata dioda si condesatorul si deja functioneaza de citeva luni de zile in locatia dedicata. Link spre comentariu
adydep Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Incercati cu soda caustica.... Eu asa rezolvam problema modulului DPM001TIA ca sa inlocuiesc PC817 sau TL431. Poate da rezultate si aici. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 3, 2019 Autor Partajează Postat Mai 3, 2019 Pai in primul rand doream sa vad cum apreciati sansele de recuperare, ca sa vad daca merita eforturi de decapsulare. In general se pare ca nu este mult optimism. Nici eu nu am sperante. Soda caustica nu cred sa am, dar am retinut si poate voi incerca. Sesebe, in general situatia pe care o descrii este la sursele mai ieftine care au o carapace si PCBul poate fi orientat si gresit. Asta merge si cu configuratia in care totul (sesizarea curentului) ar fi limitat numai pe partea de primar. Si nu sunt sigur deloc de faptul ca as putea gasi distrugeri minimale cum spui tu. Asta din cauza ca sigur sursa asta are feedback optic, in plus are si ceva procesor pentru ca are un mod de "invatare" prin care reduce curentul dupa jumatatea duratei de functionare in caz de aplicatie de iluminat stradal, are si un comutator de programare. Bineinteles ca nu ar fi importanta acea functie daca s-ar putea reface incat sa tina constant curentul. Cat despre greseala si mie mi s-a intamplat, nu de mult. Doream sa testez cate jonctiuni inseriate suporta niste surse din cele modeste, pentru ca sigur nu respectau inscriptionarea. Am montat un sirag de leduri pe care am selectat numarul probabil, de unde mergeam la un voltmetru si la iesirea sursei. Conectez totul - lumina zero. Cu alta sursa, la fel. Verific cordonul de la priza si il si schimb cu altul - nimic. Pana la urma constat ca avometrul era pe Amperi - de obicei pentru curenti folosesc un alt aparat mai modest... ca scuza... dar tot trebuia sa verific inainte de a alimenta... Nu s-a intamplat absolut nimic pentru ca nu numai curentul de iesire este "constant" dar si toate astfel de surse sunt protejate la scurt-circuit. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Acum 23 minute, Dxxx a spus: Pai in primul rand doream sa vad cum apreciati sansele de recuperare, ca sa vad daca merita eforturi de decapsulare. In general se pare ca nu este mult optimism. Nici eu nu am sperante. Soda caustica nu cred sa am, dar am retinut si poate voi incerca. Sesebe, in general situatia pe care o descrii este la sursele mai ieftine care au o carapace si PCBul poate fi orientat si gresit. Asta merge si cu configuratia in care totul (sesizarea curentului) ar fi limitat numai pe partea de primar. Si nu sunt sigur deloc de faptul ca as putea gasi distrugeri minimale cum spui tu. Asta din cauza ca sigur sursa asta are feedback optic, in plus are si ceva procesor pentru ca are un mod de "invatare" prin care reduce curentul dupa jumatatea duratei de functionare in caz de aplicatie de iluminat stradal, are si un comutator de programare. Bineinteles ca nu ar fi importanta acea functie daca s-ar putea reface incat sa tina constant curentul. .................... Era o sursa Meanwell de 8W-10W (nu mai retin exact) de la TME. Soda caustica s-ar putea sa ajute cu rasina dar va ataca si componentele si deci nu cred ca in final va rezolva problema. Pe rol de inlocuitor de soda caustica diluata se poate folosi solutia de curatat sobe, triumf parca, dar nu mai retin exact. Link spre comentariu
gabyh Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 Ar fi o idee daca aveti rabdare, sa folosesti un biax cu o minifreza si curatare mecanica a rasinii....da e munca de chinez. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 5, 2019 Autor Partajează Postat Mai 5, 2019 Nu am timp de asa ceva... si nici imbold interior... Tocmai din aceasta cauza am deschis topicul, ca sa apreciez daca sunt sanse bune de remediere dar cu un efort rezonabil... sau cum spunea Marian "e tocmai buna de aruncat, sau eventual dus la reciclat impreuna cu alte electronice". In mare parte cred ca raman la ce spunea Marian. Link spre comentariu
gabyh Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 E buna de material didactic pentru cine are timp si rabdare...nu cred ca ramane alta varianta viabila daca chimic nu poate fi inlaturata rasina. Cel putin eu asta as face daca as avea-o. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 Oricum inafara de ceva timp nu prea ai ce pierde. (poate ceva bani pentru diverse ce nu le ai) Dupa ce scapi de carcasa si ramai cu blocul de rasina,il tii imersat cu jumatatea cu secundarul in diverse.Verifici dupa ceva timp,chiar zile daca e necesar si vezi daca e afectata rasina. Incepi cu ceva solventi,apoi cea mai buna solutie “paint remover” apoi soda sau ce solutii mai dau altii.In cele din urma numai ca e scump si nu e sigur ca merge cauti ceva bga resin remover. O sa dureze ceva dar cine stie poate ceva va afectata totusi rasina aia. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 Atata munca s-ar putea justifica doar in eventualitatea in care acea sursa trebui neaparat si nu se detine un inlocuitor, deci in caz de relativa urgenta. Ori poate daca este scumpa sau foarte scumpa, ori are valoare emotionala, altfel nu vad de ce sa pierzi atata timp sa sapi in niste rasina, nici macar didactic n-are sens. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum