Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie Amplificator ''Zener,,

Postări Recomandate

5 minutes ago, MRB said:

Aveti o placere in a sublinia o lipsa de cunostiinte :))

E doar impresia ta. Tradu acest lucru in rabdare. De altfel ma pot retrage linistit.

7 minutes ago, MRB said:

unt 4, cele cu s, intrari cele cu v iesiri un e masa lor, un e masa sursei.

Pana la urma ai nimerit-o.

11 minutes ago, MRB said:

Sunt 3ao

De fapt sunt 4 AO. cate doua in fiecare capsula.
Arunca o privire aici: https://datasheet.octopart.com/BA15218-Rohm-datasheet-14139886.pdf

Am impresia ca sunt multe greseli in schema de la acest onkyo.

Link spre comentariu
30 minutes ago, vijelie02 said:

E doar impresia ta. Tradu acest lucru in rabdare. De altfel ma pot retrage linistit.

Pana la urma ai nimerit-o.

De fapt sunt 4 AO. cate doua in fiecare capsula.
Arunca o privire aici: https://datasheet.octopart.com/BA15218-Rohm-datasheet-14139886.pdf

Am impresia ca sunt multe greseli in schema de la acest onkyo.

Acel stc pus la masa deschide q407 care spoi deschide mosfetii de jos si act loudness?

Va multumesc ca ma invatati, doar va spuneam ca evident sunt multe lucruri pe care le stiti , si eu nu le stiu, evident.

Probabil cele din integratul1 sunt folosite amandoua cel din integratul doi, doar 1.

Totusi daca e asa la lodness ar deschide ambele roh, daca intrarile si iesirile sunt asa ar actiona pe o intrare si pe o iesire.....nu ma pricep la ao...

Daca am nimerit-o cu loudness, nu ar trebui pusa o rezistenta in baza lui q407?

Editat de MRB
Link spre comentariu

Schema aia e doar a unui canal (left), Roh se refera la celalalt canal, adica toata schema aia dublata. Si acest Roh dupa umila mea parere corect ar fi Rch.
STC = Selective tone circuit control, Acest semnal vine de la microprocesor. Cand si la ce interventii umane asupra butoanelor amplificatorului, n-am nici cea mai mica idee.

Link spre comentariu
40 minutes ago, vijelie02 said:

Schema aia e doar a unui canal (left), Roh se refera la celalalt canal, adica toata schema aia dublata. Si acest Roh dupa umila mea parere corect ar fi Rch.
STC = Selective tone circuit control, Acest semnal vine de la microprocesor. Cand si la ce interventii umane asupra butoanelor amplificatorului, n-am nici cea mai mica idee.

Ma uitasem inainte si statia nu are buton de loudness, deci  probabil procesorul face ceva pe firul acela....banui ca e asta pt ca am vazut pe un forum strain cand am acris stc onkyo.

Semnal, sau altceva variabil m-am gandit ca nu are cum, am vazut emitorul la +12 si, daca baza de pe stc, nu e la nimic e inchis, daca baza e pusa la masa printr-o rezistenta atunci da intre mosfetii de jos.....si m-am gandit ca ii deschide pe ei.....poate vb prostii nus.

E ciudata schema, 3 ao, iar pe placa sunt 2 cabsule, deci 4, pentru 2 canale sunt deja 4 ao plus inca unul pt balans, 5, dar pe placa nu sunt 5, nu prea ini dau seama dar o sa incerc la un moment dat sa vad ce face....nu am sursa +-12 v deocamdata.

Editat de MRB
Link spre comentariu
1 minute ago, MRB said:

E ciudata schema, 3 ao, iar pe placa sunt 2 cabsule, deci 4, daca e pentru un canal, sunt deja 4 ao plus inca unul pt balans, 5, dar pe placa nu sunt 5.

Zau daca am priceput ceva.

Tu pe placa ai 2 capsule. Fiecare capsula are in interior 2 AO-uri. Pentru un canal ai nevoie de 2 AO-uri deci 1 capsula.

Pune o poza la partea cu lipituri a corectorului.

Link spre comentariu
10 minutes ago, vijelie02 said:

Zau daca am priceput ceva.

Tu pe placa ai 2 capsule. Fiecare capsula are in interior 2 AO-uri. Pentru un canal ai nevoie de 2 AO-uri deci 1 capsula.

Pune o poza la partea cu lipituri a corectorului.

Daca schema e pe un canal, un ao e folosit pentru balans, 2 ao, pentru un canal, 2 ao pentru celalalt canal, si pe placa sunt 2 cabsule.Poate vb prostii, v-am zis schema asta nu o inteleg oricum, deocamdata.

IMG_20190505_223048_compress_78.jpg

IMG_20190505_223134_compress_81.jpg

IMG_20190505_223120_compress_51.jpg

IMG_20190505_223756_compress_10.jpg

Editat de MRB
Q 407, e fix langa firele de conexiune, pe pinii laterali pe placa scrie E si In....nu am intels dar poate e o inf
Link spre comentariu

Pentru balans nu se foloseste niciun AO.

Incearca o poza mai clara in zona conectorului.

Rectific: Incearca o poza mai clara in zona conectorului pe partea cu lipituri.

Editat de vijelie02
Link spre comentariu

IMG-20190505-234648.jpg

1 hour ago, vijelie02 said:

Pentru balans nu se foloseste niciun AO.

Incearca o poza mai clara in zona conectorului.

Rectific: Incearca o poza mai clara in zona conectorului pe partea cu lipituri.

IMG-20190505-233538.jpg

Am incercat si nu mai merge fara url, nu stiu de de.

Editat de MRB
Link spre comentariu

De la dreapta spre stanga, numarand in zigzag, referitor la ultima poza ai asa:

1. Intrare L
2. Iesire L
3. Masa
4. Iesire R
5. Intrare R

6. Masa
7. STC - aici poti pune un mic buton ca sa activezi/dezactivezi aceasta functie.
8. Alimentare - vezi pe partea opusa polaritatea
9. Alimentare - vezi pe partea opusa polaritatea

Editat de vijelie02
Link spre comentariu
Acum 4 ore, vijelie02 a spus:

Va multumesc, 

Am gasit doua stabilizatoare

79m12a si 78m12 a, problema e ca erau intr-o zona a placii foarte corodata, si putin inegrita.

Sper sa mai mearga.....

Statia din care mai iau.piese...ori cineva a varsat ceva in ea, si s-a ars, ori a foat aruncata si lasata sa ploua in ea si cineva s alimentat-o, 2 finali in scurt pe un canal, siguranta trafo arsa, placa corodata in anumite zone si cablaj inegrit in zonele pe unde au trecut curenti de sc.

Editat de validae
Nu mai citați inutil postarea anterioară !!!
Link spre comentariu
1 hour ago, vijelie02 said:

7. STC - aici poti pune un mic buton ca sa

Diodele de pe placa sunt zener, cele dintre mosfeti.

Plec din stc, trec prin buton, ma duc la masa.

Probabil sunt de 5, trece de 5 v , deschide mosfetii, dar jonctounea baza emitor a lui 407?

Trebuie sa limitez cunva curentul baza emitor?

Link spre comentariu

As mai avea o intrebare, daca eu trebuie sa atac schema asta cu aprox 2.5 vf la varf, am 0.7 volti fata de masa in emitoarele diferentialui, pt 2n 5004 voltajul de saturatie baza emitor este de 1v pe pozitiv dupa 300 mv isi mai face treaba?

Aici nu prea inteleg , ce inseamna voltaj de saturatie, iese din zona activa si intra in zona circuit inchis?

Editat de MRB
Link spre comentariu
17 hours ago, vijelie02 said:

Masuratoarea aia facuta de tine cu cei 65V cadere de tensiune a alimentarii e complet eronata, avand semnal muzical la intrarea amplificatorului.

Nu tocmai. 

Pe langa faptul ca in regim normal de functionare asculti muzica nu o sinusoida fixa, masuratoarea este totusi relevanta si din punct de vedere tehnic deoarece electroliticii de filtrare vor media consumul, adica daca forma curentului in colectoarele finalilor ar fi un amalgam de varfuri de diferite frecvente si amplitudini cu factor de creasta mai mic sau mai mare, traful in schimb o sa vada un curent mediu de o anumita valoare, si asta datorita filtrarii si eventualelor decuplari, pentru ca acele varfuri sunt suportate de condensatori, la fel cum la orice sursa in comutatie filtrarea de pe alimentare suporta varfurile de curent, in timp ce alimentarea vede o valoare medie.

O masuratoare precisa si in conditii strict controlate se face cu sarcina pur rezistiva direct pe secundare, se masoara tensiunea in gol si caderea in diferite sarcini.

Posibil ca traful ala sa fie dimensionat pentru sarcini de 8 Ohm, asa cum am vazut in multe amplificatoare din comert.

Editat de Marian
Link spre comentariu
3 hours ago, Marian said:

Nu tocmai. 

Pe langa faptul ca in regim normal de functionare asculti muzica nu o sinusoida fixa, masuratoarea este totusi relevanta si din punct de vedere tehnic deoarece electroliticii de filtrare vor media consumul, adica daca forma curentului in colectoarele finalilor ar fi un amalgam de varfuri de diferite frecvente si amplitudini cu factor de creasta mai mic sau mai mare, traful in schimb o sa vada un curent mediu de o anumita valoare, si asta datorita filtrarii si eventualelor decuplari, pentru ca acele varfuri sunt suportate de condensatori, la fel cum la orice sursa in comutatie filtrarea de pe alimentare suporta varfurile de curent, in timp ce alimentarea vede o valoare medie.

O masuratoare precisa si in conditii strict controlate se face cu sarcina pur rezistiva direct pe secundare, se masoara tensiunea in gol si caderea in diferite sarcini.

Posibil ca traful ala sa fie dimensionat pentru sarcini de 8 Ohm, asa cum am vazut in multe amplificatoare din comert.

Inteleg.

Referitor la intrebarea cu tranzistorul, probabil nu e cea mai buna...

Ma refeream la intrare, diferentialul probabil e calculat in asa fel incat in functie de ce aplic la intrare sa permita un swing, nu e ca la finali in b unde suntcaproape deschisi....si caderile de tensiune de pe rez din emitor si colector vor varia si ele....imi trecuse lrin minte ca daca atac cu 2.5 la varf as ajunge la a da clipp deja de aici mai departe.

Link spre comentariu

Citeste domnule si APROFUNDEAZA topicul lui Marian (sau o alta sursa bine documentata) despre cum functioneaza un amplificator.

Nu ne mai face sa pierdem timpul explicind dece acul este ascutit. 

Nu ai sa inveti electronica sarind etape.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări