MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 2 minutes ago, Marian said: Varianta simpla este sa mai inseriezi o dioda cu D2 si D3, si sa inlocuiesti pe R12 ( rezistenta de 33R ) cu un semireglabil de 100R sau 200R sau 500, functie de ce ai, preferabil multitura. Il legi pe post de rezistenta variabila, adica pinul din mijloc ( cursorul ) il lipesti la unul dintre capete ( unul dintre ceilalti pini ) si apoi impreuna la capatul sirului de diode, celalalt pin la baza Q8. Initial fara alimentare reglezi semireglabilul sa ai rezistenta zero pe el ( adica sa faci practic "scurt" intre sirul de diode si baza prefinalului ). Apoi alimentezi si cu un multimetru setat pe Vcc pe o gama mica ( 200mV sau ceva de genul daca nu e cu autoscalare ) si conectat la bornele uneia dintre rezistentele de putere de 0R22, reglezi din semireglabil pana vezi pe multimetru undeva intre 5 si 10mV, nu te du mai sus pentru ca nu ai compensare termica asa cum ar trebui si nu trebui sa risti ambalarea termica. Poti incerca sa fixezi sirul de diode cumva in contact termic cu radiatorul finalilor, ar trebui sa obtii ceva compensare, probabil suficient pentru a evita ambalarea termica. Varianta mai performanta si mai sigura este o superdioda, vezi ca pe topicul meu cu teoria am scris cam tot ce este strict necesar de stiut despre subiectul superdioda. Poti face un montaj micut separat pe o placuta de test ( din aia veriboard gaurita ) pe care o conectezi cu 2 fire intre bazele prefinalilor ( elimini cele 2 diode din schema si rezistenta de 33R inseriata cu ele ), tranzistorul superdiodei il fixezi pe radiatorul finalilor si apoi alimentezi si reglezi sa obtii pe 0R22 aproximativ 10mV. Va multumesc mult. Nu o sa ma apuc pana nu citesc ce e acolo, pentru ca vreau sa inteleg ce fac. Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 12 minutes ago, MRB said: Va multumesc mult. Nu o sa ma apuc pana nu citesc ce e acolo, pentru ca vreau sa inteleg ce fac. Asa cum e schema acum pe rezistentele de putere caderea de tensiune e 0 in gol. Rezistentele de putere le-am pus de 0.33(daca e o problema cu valoarea va rog sa imi spuneti). Mai eu un aspect.Placa amplificatorului am vrut sa o construiesc singur pentru a invata sa fac PCB-uri si...de la placa la radiatoare pt prefinali si finali, m-am dus cu cabluri de 15 cm, si la ce e acolo sunt multe cabluri. Conteaza asta, capacitatea lor...etc pentru ca ''manunchiul,, de cabluri e destul de strans? Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 Forte important dacă nu vrei să-ți cumperi boxe noi este sa faci (eventual cumperi) și sa folosești o protecție eficienta (preferabil cu releu, la tensiunile astea chiar 2 seturi de contacte înseriate) pentru boxe. Protecția trebuie sa decupleze boxele la apariția unei tensiuni DC la iesire. Aceasta tensiune DC poate apărea în caz de avarie pe etajul final și va arde difuzoarele de bas din boxe. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 Ma bucur ca v-ati dat seama singur de problemele R7 prea mare. 31 minutes ago, MRB said: m-am dus cu cabluri de 15 cm, si la ce e acolo sunt multe cabluri Puneti o poza sa vedem despre ce e vorba. 10-15cm nu ar trebui sa creeze probleme, dar sa fie de minim 1mm2, ideal 1,5mm2. Sa aveti grija sa nu faceti vreun scurt pe iesire. Se lasa cu fum din finali. Schema nu are protectie la scurt. Daca mergeti cu sarcina de minim 4R atunci sunt in regula rezistentele de 0.33R Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 27 minutes ago, vijelie02 said: Ma bucur ca v-ati dat seama singur de problemele R7 prea mare. Puneti o poza sa vedem despre ce e vorba. 10-15cm nu ar trebui sa creeze probleme, dar sa fie de minim 1mm2, ideal 1,5mm2. Sa aveti grija sa nu faceti vreun scurt pe iesire. Se lasa cu fum din finali. Schema nu are protectie la scurt. Daca mergeti cu sarcina de minim 4R atunci sunt in regula rezistentele de 0.33R Cablurile de emitor si colector sunt aproape de 1(0.8 cred), cel de baza e cam 0.5, m-am gandit ca nu am cum sa delasesc 2 a , pe cablurile de emitor si de colector.(diametre) Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 1 hour ago, vijelie02 said: Ma bucur ca v-ati dat seama singur de problemele R7 prea mare. Daca mergeti cu sarcina de minim 4R atunci sunt in regula rezistentele de 0.33R Acum sunt pe sarcina de sub 4 omi, dar nu am in ce sa dau, am niste boxe destul de bune spre hi fi, am ars mai demult un difuzor de joase, si l-am schimbat, una are 4 omi alta are vre-o 7, avand decat un canal le-am pus in paralel, protectii o sa ii fac dar intai vreau sa vad daca pot sa polarizez finalii cu o configuratie superdioda dupa ce invat teoria. Pe putere mica pare stabil sub 4 omi. Scurt nu prea am cum sa fac, i-am lipit foarte bine si nu il misc, dar daca crapa vre-un final...adio boxe...Radiatorul il am din o statie veche si la inceput i-am aranjat pe gaurile care erau, apoi i-am dat jos si am mai facut teste cu ei asa si am avut noroc pt ca am facut un scurt si am ars un prefinal.......I-am inlocuit cu altii tosiba un pic mai puternici.Se aude frumos dar probabil are thd pentru ca finalii nu sunt deschisi si la trecerea prin zero +0.6-0.6........aici vreau sa rezolv pentru ca are forta.....si invat in acesst proces...apoi o sa fac o schema mai buna.. Va multumesc mult, orice indiciu ma ajuta. Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
vijelie02 Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 Firele alea n-au cum sa aiba doar 15cm, sunt mult mai lungi. Radiatorul e foarte mic pentru sarcini de sub 4R. Finalii se poat arde si datorita temperaturilor mari. Deci mare atentie cu sutele de W ale acestui amplificator fara niciun fel de protectie pe sarcini asa mici. 2 hours ago, MRB said: Pe putere mica pare stabil sub 4 omi La ce anume v-ati referit cand ati spus stabil? Sau la ce v-ati fi asteptat daca nu era stabil? Aveti osciloscop? Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 55 minutes ago, vijelie02 said: Firele alea n-au cum sa aiba doar 15cm, sunt mult mai lungi. Radiatorul e foarte mic pentru sarcini de sub 4R. Finalii se poat arde si datorita temperaturilor mari. Deci mare atentie cu sutele de W ale acestui amplificator fara niciun fel de protectie pe sarcini asa mici. La ce anume v-ati referit cand ati spus stabil? Sau la ce v-ati fi asteptat daca nu era stabil? Aveti osciloscop? Nu am osciloscop, intradevar nu am folosit cel mai bun termen, nu se incalzesc excesiv, nu cred ca am dat mai mult de 100w, pana in 40 grade. Pentru radiatior, am facut o improvizatie, un cooler cpu de turatie mare, cu radiator cu tuburi de freon, in pozitia in care curge dupa ce se lichefiaza, pus cu pasta pe radiator, in mijloc, si strans in 4 suruburi. De asta am dat finalii jos, sa aiba loc pt a putea aseza coolerul in centru, astfel mai am locc de inca 10. Ii raceste sigur pentru ca am incins rafiatorul pe aragaz cu coolerul montat, si nu a avut ce face in 30 secunde, nu stiu daca raceste 20 pe 4 omi dar eu cred ca se poate.Fara cooler, cand erau pe vechile gauri, am dat in niste unitra puse un paralel cat au putut sa duca, nu cred ca avea mai mult de 45 grade. Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 1 hour ago, vijelie02 said: Firele alea n-au cum sa aiba doar 15cm, sunt mult mai lungi. Radiatorul e foarte mic pentru sarcini de sub 4R. La fire ma intereseaza capacitatea parazita dintre ele daca imi afecteaza ceva. Deocamdata eu o sa vreau sa modific schema asta atunci cand voi fi inteles mai multe lucruri pentru a fi acceptabila calitativ in scopul de a invata in proces. Apoi protectii racire "tapana,, si corector de ton. Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
Marian Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) Pfff multe de zis, putin timp, graba mare la sarit pasi... Firele alea sunt inadmisibil de lungi si subtiri. Ceea ce trebui sa intelegi este ca acele fire au rezistenta parazita si mai rau decat atat au inductanta parazita care combinata cu capacitatile parazite ( si asta cel mai probabil inadmisibil de mari la cum vad firele rasucite ), iti strica tot fengshu-iul unui amplificator si asa slab. La ce tranzitii rapide are semnalul muzical apar tot felul de mizerii parazite pe firele alea. Sigur, destule amplificatoare au finalii conectati cu fire, insa nu asa. Fa tot posibilul ca firele de legatura sa fie cat mai scurte, daca se poate maxim 10cm. NICIODATA rasucite in felul ala ci fiecare lasat individual. Arunca-le pe alea si pune fire multifilare ( litate ) de 1,5mm ( sectiune ) sunt al naibii de ieftine la orice magazin de electrice sau bricolaj. Niciodata sa nu mai mergi cu sarcina de 2 ohm pe canal ( 2 difuzoare de 4 in paralel ) la schema asta si la alimentarea de acolo!!! Neaparat minim 4 ohm! Cat despre radiator, pai unde sa incep?... Cu 4 ohm si cu alimentarea aia trebui radiatoare serioase, nu jucaria din poze. Zau asa... Vezi ca pe la alimentatoare am un topic cu sarcina activa, am acolo un exemplu de calcul si masuratori pentru radiatoare care te va aduce cu picioarele pe pamant. LE: Ca sa intelegi despre ce este vorba, uite un exemplu: https://www.tme.eu/ro/details/rad-c26260_100/radiatoare/stonecold/ Unul ca ala ar putea fi deajuns pentru +/-75Vcc si 4 Ohm. Editat Mai 4, 2019 de Marian Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 37 minutes ago, Marian said: Pfff multe de zis, putin timp, graba mare la sarit pasi... Firele alea sunt inadmisibil de lungi si subtiri. Ceea ce trebui sa intelegi este ca acele fire au rezistenta parazita si mai rau decat atat au inductanta parazita care combinata cu capacitatile parazite ( si asta cel mai probabil inadmisibil de mari la cum vad firele rasucite ), iti strica tot fengshu-iul unui amplificator si asa slab. La ce tranzitii rapide are semnalul muzical apar tot felul de mizerii parazite pe firele alea. Sigur, destule amplificatoare au finalii conectati cu fire, insa nu asa. Fa tot posibilul ca firele de legatura sa fie cat mai scurte, daca se poate maxim 10cm. NICIODATA rasucite in felul ala ci fiecare lasat individual. Si recomandabil ar fi sa fie fire multifilare ( litate ) de 1,5mm ( sectiune ) sunt al naibii de ieftine la orice magazin de electrice sau bricolaj. Niciodata sa nu mai mergi cu sarcina de 2 ohm pe canal ( 2 difuzoare de 4 in paralel ) la schema asta si la alimentarea de acolo!!! Neaparat minim 4 ohm! Cat despre radiator, pai unde sa incep?... Cu 4 ohm si cu alimentarea aia trebui radiatoare serioase, nu jucaria din poze. Zau asa... Vezi ca pe la alimentatoare am un topic cu sarcina activa, am acolo un exemplu de calcul si masuratori pentru radiatoare care te va aduce cu picioarele pe pamant. Va multumesc. Deocamdata il las o perioada, si mai studiez intre timp. Referitor la radiator, intradevar nu am calculat sau studiat cat, probabil nu e suficient , dar acel cooler are o putere de racire foarte mare, in 4 omi, doua unitra de 8 omi in paralel, cred ca am dat cu 250 w si nu era nici macar caldut, iar cand l-am incins pe aragaz la 80-90 de grade l-a racit in 30 secunde. Voiam.sa il pun in centrul radiatorului, pe partea solida, contact termic ferm, iar deasupra sa mai pun 3 care sa absoarba printre aripioare si sa evacueze in sus, racesc activ pe partea cu tranzistoare iar pe partea cu aripioare cresc viteza aerului mult. Problema sunt cunostiintele, si va multumesc mult pentru fiecare indiciu sfat si idee. L-am masurat acum , are 25 cm lungime, 12 inaltime, 6 lungime aripioare si e destul de masiv+ racire fortata cu acel sistem de pc+ ventilatoare sus, toate vor evacua in acelas sens. Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 As avea o intrebare legata de acest corector de ton. E din acea statie pe care o folosesc pt piese, un onkyo as sv 620. https://www.manualslib.com/manual/700238/Onkyo-A-Sv620.html?page=14#manual Pot fosi acest corector de ton independent de procesorul statiei? Nu inteleg ce inseamna E pe mufe, ce inseamna Stc si care sunt intrari respectiv care sunt iesiri. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 Marian, se pare ca sfaturile date nu sunt bune, deoarece nu este de acord cu ele sau nu-i convin. Exemplu: eu am zis fire de minim 1mm2 de preferat 1,5mm2 - IT a zis ca de de ajuns 0,8mm2 ca nu depaseste 2A eu am zis fire de 10cm maxim 15cm - IT a zis 25cm eu am zis sa evite sarcini sub 4R - IT insista ca e stabil si nu sare radiatorul de 40 grade - asta nu cred 1 hour ago, MRB said: dar acel cooler are o putere de racire foarte mare, in 4 omi, doua unitra de 8 omi in paralel, cred ca am dat cu 250 w si nu era nici macar caldut Cum ati masurat acei 250W ? Urechiometric? Asa de curiozitate, ati masurat un offset pe iesire? Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 30 minutes ago, vijelie02 said: Marian, se pare ca sfaturile date nu sunt bune, deoarece nu este de acord cu ele sau nu-i convin. Exemplu: eu am zis fire de minim 1mm2 de preferat 1,5mm2 - IT a zis ca de de ajuns 0,8mm2 ca nu depaseste 2A eu am zis fire de 10cm maxim 15cm - IT a zis 25cm eu am zis sa evite sarcini sub 4R - IT insista ca e stabil si nu sare radiatorul de 40 grade - asta nu cred Cum ati masurat acei 250W ? Urechiometric? Asa de curiozitate, ati masurat un offset pe iesire? Eu nu am spus ca nu imi convin, dimpotriva va multumeam si doar aratam ce am pus pe el spunand ca am multe de invatat si ca imi lipsesc cunostiintele, sunt sigur ca dl Marian a inteles si sunt sigur ca daca vreau sa spun ceva , o fac direct. 2 minutes ago, MRB said: Eu nu am spus ca nu imi convin, dinpotriva va multumeam si doar aratam ce am pus pe el spunand ca am multe de invatat si ca imi lipsesc cunostiintele, sunt sigur ca dl Marian a inteles si sunt sigur ca daca vreau sa spun ceva , o fac direct. Dumneavoastra credeti ca un om care are nevoie de afaturi face pe desteptul sau un om care stie ar trebui? Sincer vreau sa invat, va multumesc inca odata. Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
MRB Postat Mai 4, 2019 Autor Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) Sincer va spun nu se incalzeste. 1, nu am in ce sa dau, doi reducand rezistenta de la 68 k la 27k, nu mai am acelasi castig, nu am boxe in care sa dau si nu am cu ce sa o atac si daca as avea. Nu am masurat, pentru ca nu am cu ce sa masor, boxele au 100 rms si am dat perioada scurta cat sa simt ca le chinui putin. Editat Mai 4, 2019 de MRB Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum