electronunervos Postat August 12, 2007 Partajează Postat August 12, 2007 am un telefon cordless caruia i sa stricat montaju de incacare, si in urma cu ceva timp l-am depanusat. ideea e ca vreau sa fac un indicator BANAL cu un led si un tranzistor. Vreau sa stiu de ex la ce tensiune se deschide BC107 pt a putea calcula rezistenta care o pun in baza, ca atunci cand acumulatorii ating o tensiune de aprox 3.2V valoare care se considera a fii incarcati sa se apinda ledul.Acumulatorii sunt 2 bucati de 1.2V la 700mA. Si ma mai confrunt cu o problema... in incarcatoarele chinezesti care incarca cu aprox 100mA(fapt ce vreau si eu sa realizaez) au in ele rezistente de 0.5W max dar eu dak pun o rezistenat de 2W frige. Precizez ca tensiunea de alimentare a partii de incarcare este de 9V.Cine imi poate fii de ajutor ii multumescSi va rog fara Offtopic....... Link spre comentariu
Dr.L Postat August 12, 2007 Partajează Postat August 12, 2007 tranzistorul se descide la 0,7v,dar poate varia,mai ales in functie de sarcina,adica ledul se poate aprinde mai incet inainte sa fie incarcatidespre ce rezistente vorbesti? conteaza si vaoalrea lor,nu numai putereapentru micsrarea curentului care ajunge la acumulator,pui o rezistenta in serie cu el(d e asta vorbeai?) de prefererat este sa ai un alimentator cu tensiune mai mica,cu cat este mai amre diferenta intre tensiunea alimentatorului si cea a acumulatorului,rezistenta trebuie mai puternica Link spre comentariu
electronunervos Postat August 12, 2007 Autor Partajează Postat August 12, 2007 partea cu puterea o stiam, miam dat seama. Altfel cum as putea face sa se deschida cat mai aproape de tensiunea pe care o doresc eu?Pt ca totodata si spatiul este foarte restrans. Era ideea unui comparator dar se exclude din lipsa de spatiu. Ma gandeam in felul urmator... am facut si un mic calcul3.2V(tensiunea la care sa se deschida tranzistorul)0.8(tensiunea la care se deschide tranzistorul si 0.02A curentul necesar pt deschiderea lui)Deci (3.2-0.8)/0.02=120ohmi... o sa incerc... vreau sa fac ceva in sensul indicatorului de baterie auto.....sau in ultima instanta sal modific pe cel care il am... pt a putea face un mic comparator Link spre comentariu
Dr.L Postat August 12, 2007 Partajează Postat August 12, 2007 pai ledul de poate aprinde si de la 0,55-0,6,desi nu la intensitate maxima curenul din baza trz il poti calcula conform Iled/hfe adica curentul necesar ledului(tipic 10mA) supra amplificarea tranzistorului(o poti masura pe multimetru) incearca cu diode mai bine,uite unde poti gasi ceva asemanator si vezi prin linkurile de acolo o comutare brusca a ledului de la 0 la 1 este(cred eu) aproape imposibila fara comparator,si mai ales cu putini trz Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum