dany_cta Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 1 hour ago, cnc_step said: La z nu exista nicio piesa in miscare. Trebuie sa fie inchisa, ca invarte 2 roti dintate. O inchizi tu pe piesa care se misca, tot un inel este, ai pierdut ideea de baza. Eu as trece pe curele pentru zero joc, la suruburi e posibil sa nu ai destula greutate astfel incat sa anulezi backlashul. Curelele sunt mai mult decat suficiente in ceea ce priveste sarcina in cazul tau. Link spre comentariu
cnc_step Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 Nu am pierdut idea deloc. Axa Z se misca cu maximul de grosime pe layer, care este undeva la o grosime de hartie. Deci este clar ca nu ai ce face cu o curea aici. Aici trebuie sa ai un surub cu un pas foarte mic, ca sa fie cum trebuie. La axele orizontale x-y este altceva, acolo ai rotatii multe, viteze mari, etc. Pe cand la axa Z trebuie sa ai stabilitate mare si viteza mica, ca nu-ti trebuie viteza mare. Iar la backlash, daca ai piulita de alama, aluminiu sau alt neferos iti trebuie arc, daca ai din diferite plastice, mai scapi si fara arc, dar daca ai suruburi cu bile, nu ai treaba cu asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 ramane atunci in paralel. mulțumesc la toti pentru ajutor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 doar intreb. nu ar fi mai buna o conexiuna in serie pentru cazul meu ? Link spre comentariu
cnc_step Postat Mai 3, 2019 Partajează Postat Mai 3, 2019 (editat) La inseriat fazele (bobinele) vei avea nevoie de tensiune mai mare, cea ce la tine nu este cazul ca nu poti sa o ridici, si oricum ai motoarele separate, nu le cuplezi pe acelasi ax. Deci paralel ramane, ca poti sa dai amperaj mai mare, la tensiune mai mare risti sa pocnesti driverul. Editat Mai 3, 2019 de cnc_step Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) On 5/3/2019 at 3:21 PM, cnc_step said: Nu am pierdut idea deloc. Axa Z se misca cu maximul de grosime pe layer, care este undeva la o grosime de hartie. Deci este clar ca nu ai ce face cu o curea aici. Aici trebuie sa ai un surub cu un pas foarte mic, ca sa fie cum trebuie. La axele orizontale x-y este altceva, acolo ai rotatii multe, viteze mari, etc. Pe cand la axa Z trebuie sa ai stabilitate mare si viteza mica, ca nu-ti trebuie viteza mare. Iar la backlash, daca ai piulita de alama, aluminiu sau alt neferos iti trebuie arc, daca ai din diferite plastice, mai scapi si fara arc, dar daca ai suruburi cu bile, nu ai treaba cu asa ceva. O fulie T5 are un diametru efectiv de 15.05mm, rotunjim la 15. r=15=2x7.5 c=2 π r= 2 π 7.5 = 47.12mm Circumferinta fuliei este 47.12mm. Deci la o rotatie completa o sa miste cureaua cu 47mm. Un stepper are 200pasi/360grade, aplicam si un microstepping de 32x si rezulta 6400pasi/360grade. Impartim circumferinta la numarul de pasi: mm/pas = 47 / 6400 = 0.007mm. Ai comparat layer-ul cu grosimea unei foi de hartie (presupun), care este rotunjit in zona 0.1mm din masuratorile mele, poate ai vorbit de de-aia mai subtire care o fi pe la 0.07mm, oricum ar fi tot ai o rezolutie de 10 pasi pe foaia de hartie. Daca vrei microstepping mai mic, poti lejer sa o faci si tot o sa ai lejer cativa pasi pe grosimea foii de hartie, fie ca il reduci pana la 4x desi nu vad de ce ai face asta vreodata. Q.E.D.: Curelele iti ofera o rezolutie foarte buna pentru o imprimanta, sub 0.01mm, deci poti sa obti un layer mai subtire decat a 12-a parte din grosimea unei foi de hartie. Suruburile: au backlash, se misca greu, ai putea sa ai rezolutia mai mare dar este inutila, castigi un pic la rigiditate, de parca asta ar trebui vreodata la o imprimanta 3d ... Legat de joc: daca adaugi orice fel de arc, o sa uzeze piulita usor-usor si o sa si adauge o sarcina suplimentara pe motor. Rigiditatea dispare in favoarea curelelor, arcul respectiv actioneaza si asupra ansamblului. Iar legat de suruburile cu bile: eu nu am intalnit suruburi cu bile care sa aiba joc real si masurat sub 0.02-0.03mm in sarcina. Ca sa obtin valoarea asta a trebuit sa folosesc bile "oversized" (mi-am adus de la americani diferite marimi usor incrementate si am bagat ce a intrat cel mai la limita) si la final chiar piulite duble cu preload fix (saiba de cupru) intre ele si costul final e extrem, si tot nu am obtinut jocul "0" pe care il obtine o curea tensionata la un pret infinit mai mic. Sper ca nu vorbesti de suruburi SKF aici din cine stie ce clasa care costa cat masina, nu ? Mai are rost sa incepem sa vorbim si despre prinderile de la capetele suruburilor si jocurile de acolo fara rulmenti radiali-axiali cu preload ? Si la final cautam si o simplicitate mecano-electronica, deci curelele o sa se descurce mai bine punand o tija de inox de-a lungul axei X pe coloana Z, pe care montezi la capete fulii si curele, si intr-o parte un singur motor care invarte tija. Este principiul pe care mi-am facut si laserul. Editat Mai 4, 2019 de dany_cta Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 7 hours ago, dany_cta said: aplicam si un microstepping de 32x Depinde de driver. A4899 pe care l-am vazut des in kit-urile de imprimante stie maxim 16. Da' poti compensa cu fulie mai mare/numar mai mare dinti la ax fata de motor. Editat Mai 4, 2019 de Liviu M Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 5 minutes ago, Liviu M said: Depinde de driver. A4899 pe care l-am vazut des in kit-urile de imprimante stie maxim 16. De parca rezolutia de 0.015mm nu e destul ? Tot e de 5 ori mai mic decat grosimea unei foi de hartie. DRV8825 stie 32x si este inlocuitor direct pt A4899, nu cred ca e capat de tara sa dai 10-15lei pe bucata si sa upgradezi si driver-ul cand faci o astfel de lucrare daca chiar consideri ca 1.5sutime de milimetru nu iti este de ajuns la rezolutie pe inaltime. Editat Mai 4, 2019 de dany_cta Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 Discutia pe langa diversele motoaare + drivere de imprimante e mai lunga. Mie niste motoare Nema17 + A4899 nu mi-au mers bine decat la maxim 8x. Da's offtopic. Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 4, 2019 Partajează Postat Mai 4, 2019 (editat) 1 hour ago, Liviu M said: Discutia pe langa diversele motoaare + drivere de imprimante e mai lunga. Mie niste motoare Nema17 + A4899 nu mi-au mers bine decat la maxim 8x. Da's offtopic. Pentru ca ai folosit motoare prea mici pentru sarcina necesara, fie ca erau subdimensionate, ceva nu se misca perfect cursiv sau puterea era setata prea jos, urcand in microstepping pierzi la cuplu. Eu folosesc la laser nema17 cu drv8825 la 32x si n-au nici un fel de problema. Dar, asa cum am aratat in calcul, chiar si folosind microstepping 4x tot esti sub grosimea unei foi de hartie (data ca exemplu de cnc_step), desi in zona imprimantelor se foloseste frecvent microstepping peste 8-16x. Editat Mai 4, 2019 de dany_cta Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 5, 2019 Partajează Postat Mai 5, 2019 Motoarele cu probleme erau fara sarcina. Pur si simplu un pas il faceau cat doi, pe urmatorul "pe loc". La microstepping mai mic merg OK. Da' sunt offtopic, nu incerc sa-mi "repar" motoarele acum, asa ca nu mai continui. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2019 Partajează Postat Mai 6, 2019 am setat si eu puterea la toate axele. am pus trimerele la 1.000x V; x=2..6 apoi am constatat ca setarile mele in privinta pasilor la XYZ au devenit ciudat de departe de adevar. am recalibrat, insa...ar fi fost normal sa se intample asa ? ca si cand nu facea pasul complet ?.. ma rog, inainte aveau cam 0.742 - 0.75 pe trimere. inca nu mi-a venit al doilea motor, e pe drum, dar am zis sa-l ridic inainte sa vina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 (editat) Editat Mai 8, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum