doru3160 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 (editat) Citat La țară situația e un pic mai permisivă decât la oraș Si la prelungitor ai 3 fire cu sectiune egala. La tara e mai multa ignoranta, nu e vorba de permisivitate, functioneaza perfect toate dupa zicala, merge si asa. Altfel, normativele nu sunt facute separat la tara si la oras. Editat Aprilie 29, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
catalin85 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 Acum 3 ore, x_dadu a spus: e și vina mea, eu am stîrnit discuția cu firul de împământare mai subțire ca celelalte, pentru că chiar zilele astea fac o instalație electrică la o magazie/foișor unde la singura priză cu împământare care vreau s-o pun, aș fi tras fire de 2,5 pentru fază și nul și 1,5 pe pământare, dar nu că aș fi obligat, deși copexul metalic este subțire mi-ar permite 3x2,5, ci doar de curiozitate, de ce ar trebui să fie la fel de gros! https://postimg.cc/BP9r1xnw Desi am terminat in Romania un liceu de electricieni cand am plecat din tara si am venit aici m-au obligat pentru a putea deschide firma sa fac si aici o scoala pentru ca nu imi era recunoscuta diploma.Asa ca m-am apucat din nou de citti la varsta de 26 de ani si am mai terminat o scoala.La intrebarea dumneavoastra am cautat vreo cateva ore sa gasesc vechea carte de la scoala chiar daca au trecut aproape 15 ani de atunci am reusit sa dau de ea.Traduc in romana nu postez o poza pentru ca oricum nimeni nu ar intelege nimic asa cum prevad aici normele in rigoare: sistemul de impamantare va fi implementat pe temelia constructiei si va fi format din banda de cupru cu diametrul minim 30x3.5mm. Se va monta la o inaltime de cel putin 25 cm cu prinderi speciale din cupru da o distanta maxima intre prinderi de 1m.Banda va fi acoperita de beton minim 50 de centimetrii pe toata lungimea ei.Trebuie sa fie prinsa foarte bine de fierul beton pentru a nu exista posibilitatea aparitiei unei scantei intre banda impamantarii si fierul beton.Din banda principala vor exista proiectii catre contuare implicit tablouri dar si pentru a ajuta cu o noua impamantare in cazul in care rezistenta impamantarii este mai mare de 2,70Ω. In cazul in care rezistenta impamantarii este mai mare aceasta(impamantarea) va fi inseriata cu alte tipuri de impamantari cum ar fi electrozi de Cu sau placi de Cu de tip E pana se va ajunge la rezistenta dorita.Precizam ca toate materialele trebuie sa fie comform standardelor IEC 62561.( aici gasiti mai multe despre aceste standarde http://www.pts.ir/panel/images/post/tpb85gmi6kIEC 625611-621.pdf) In general pentru dimensiunile 1,5 mmp-35mmp dimensiune conductorului de impamantare va fi identica cu cea a conductorilor activi (nulul de lucru si faza).De la dimensiunea de 50mmp si mai mari diametrul conductorului de impamantare va fi egal sau mai mare cu cel putin 50% din grosimea conductorilor activi. Ma opresc aici desi ar mai fi de continuat.Imi cer scuze daca nu am scris corect in limba Romana si imi cer scuze in primul rand userului @miticamy pe care l-am deranjat in posturile anterioare ca nu stiu sa scriu corect in limba romana , care user de fapt in loc sa fie interesat de sumarul topicului este mai interesat de greselile colegilor.Daca am jignit in mod neintentionat pe colegul nostru rog un moderator sa stearga ce am scris in ultimele randuri (nu intentionez sa jignesc pe nimeni) O seara frumoasa in continuare Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 (editat) Singura mentiune ar fi ca miticamy are totusi dreptate.Trebuie sa scriem corect termenii tehnici (si nu numai), fiindca asa mai invata si cei cu deprinderi gresite.Se scrie contor, cu pluralul contoare nu contuare....in rest, numai de bine.Sarbatori fericite ! Edit: Am scris fara diacritice, desi nu-mi sta asta in obicei, fiindca acum scriu de pe un terminal Raspberry Pi, iar ciudatenia asta vad ca nu are diacritice, sau nu stiu eu sa-l setez.... Editat Aprilie 29, 2019 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 (editat) 5 hours ago, dorian 70 said: ... şi uite aşa, am aflat că, omul, întrebând despre secţiunea conductorilor care se află între contorul casei și panoul de siguranțe, a aflat că pluralul franţuzescului compteur, germ. Kontor, se numeşte contoare... (DEX) Am scris dupa ce am citit asta: CITAT: Postat 7 ore în urmă pai de asta se schimba majoritatea contuarelor vechi cu cele noi electronice sau se monteaza relee diferentiale imediat dupa contuare Nu am stat apoi sa vad daca a folosit "contor" sau "contuar". EDIT: Citat: care user de fapt in loc sa fie interesat de sumarul topicului este mai interesat de greselile colegilor. Nu sunt electrician, cu ce sa va ajut? Dar ca electronist as putea comenta cate ceva. 1) citat: Posted 10 hours ago Da...... Numai protectie nu se numeste asta la 300mA, daca era la 30mA mai credeam si eu.Am observat ca e la intrare de 32A deci poti pune linistit in casa siguranta automata de 32A iar la amperajul asta pui lejer cablu de 10mmp mai ales ca am observat ca in Romania cablurile de 10 sunt brute. Cu 2 scoli de electrician mi se pare ca faci niste confuzii. Diferential nu inseamna doar "High sensitivity (HS): 6- 10- 30 mA (for direct-contact / life injury protection)" ci protectie in general la un dezechilibru intre curentii de pe faza si de pe nul. Diferenta ce poate fi de la accidente, umiditate sau chiar incercarea de furt. Si pt astea majore pune distribuitorul protectie, el a decis valoarea care sa nu fie nici prea mica sa anclanseze mereu dar nici prea mare sa puna in pericol imobilul. Este treaba lui. Cetateanul insa hotaraste daca in casa isi pune o protectie suplimentara. Mai ales cei cu copii mici sunt interesati. De ce? Pt ca una sensibila (cu ziceti voi strainii "for direct-contact / life injury") este gandita pt cazul extrem cand copilul introduce un cui/ ac/ sarma in priza atingand faza. Diferentiala de la intrare nu este "life injury". Editat Aprilie 29, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
bmwh548 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 3 hours ago, x_dadu said: Eram doar curios de ce trebuie firul de împământare să fie de aceeași grosime. Nu contest și cred că normativul specifică ca toate firele să aibă aceeași secțiune. Pentru ca electronii vor alege calea minimei rezistente in cazul unei probleme si cu cat scazi sectiunea conductorului creste rezistenta. De asta nulul de protectie se pune la aceeasi "dimensiune". Link spre comentariu
yo7lhe Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 In Romania normativul I7 ajuta electricienii la proiectarea instalatiilor electrice de utilizare. Problema sectiunii necesare pentru conductorul de protectie se prezinta la cap.5.5.3.7, concret tab.5.17, postat in acest topic de valivoi. In cap.4.1.5.2 sunt prezentate recomandarile referitoare la protectia suplimentara cu diferentiale. Pentru cei interesati in cap.10 se gaseste lista normativelor cu care este armonizat. E o lectura utila, cu toate ca are 470 pagini, pentru oricine vrea sa mestereasca pe parte electrica, fara a repeta greselile altor generatii. Pentru electricieni calificati e o lectura obligatorie. Recunosc, si eu lucrez de multe ori din aducere aminte, dar cand am incertitudini pun repejor mana pe norme. In ele gasesti ce si cum se face. Daca vrei sa afli de ce se face asa... asta e alta poveste, mult mai lunga. 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 (re)citat: care user de fapt in loc sa fie interesat de sumarul topicului este mai interesat de greselile colegilor. Cum am mai spus, nu sunt electrician, am postat suficient (in top 10) la subiectele pt care am pregatire. Dar ca electronist mi-am format si o imagine generala despre instalatiile electrice si nu stau acum sa vad cati intervin pe aici fara sa stapaneasca de fapt subiectul. Prima observatie a fost ca siguranta pusa de furnizor nu este pt protectia persoanei ci a instalatiei/ locuintei. Ar mai fi una: CITAT: Posted 23 hours ago Cam multa incredere aveti in sigurante,am intalnit siguranta care la un scurt circuit a declansat mecanic dar electric nu,parghia era coborata dar prin siguranta inca circula curent. De ce credeti ca se aleg 2 masuri de protectie complementare,legarea la pamant si protectia prin siguranta diferentiala? Nu stiu ce a vrut sa spuna cu masuri complementare dar eu fiind mai antic am facut protectia muncii si am lucrat prin diverse fabrici comuniste-nu am auzit de disjunctoare diferentiale cat sa ma intereseze pana in 2002 cand m-am angajat la o firma capitalista ce avea un panou mare, modern si unde se auzeau des injuraturile celor de la calculatoare cand sareau diferentialele. Cu impamantarea insa ne-au batut toti la cap, ne verifica protectia muncii si daca se accidenta grav cineva erau penalizari serioase. Dar este logic ca impamantarea nu te protejeaza cand iei faza in brate, ea este pt cazul cand faza atinge un corp metalic cu care tu intri in contact in mod curent. Adica carcasele aparatelor electrice. Daca este doar o scurgere de curent este ca un consum parazit care nu deranjeaza. Daca este un contact ferm faza-carcasa va sari siguranta principala de pe faza care la tablou este de 10A. Noi vorbim de secolul XIX, o parte din sec XX cand tehnologia nu permitea realizarea aparaturii sensibile de acum. Dar daca vrei sa sesizezi acel curent rezidual spre carcasa diferentialul este exact ce trebuie. Probabil exista si un istoric al evolutiei sensibilitatii diferentialelor ca sa vedem cand au aparut cele de 6-10-30mA si de ce. Adica si pt curenti reziduali sau doar pt protectia vietii la atingerea directa a fazei. Asa ca impamantarea si diferentialul ca protectie a omului sunt categorii diferite: una este pt contact indirect iar alta pt contact direct (a fazei, desigur). Impamantarea este obligatorie, diferentialul este optional dar foarte util. Spre rusinea mea, desi o camera este transformata in atelier, nu am (si nici nu a vazut decat in poze) un diferential dar impamantare si traf separator exista. Si ceea ce doar intuiam este descris in normativul amintit mai sus: Link spre comentariu
catalin85 Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 domnule @miticamy am vrut sa nu scriu dar nu m-am putut abtine asa ca am sa scriu urmatoarele: nu imi place ca ne catalogati nestiutori cu toate ca nu cunoasteti personal fiecare persoana si de ce este in stare ( scriu nestiutori pentru ca a-ti citat si alti colegi).Din punctul meu de vedere diferentialul ala e frectie la piciorul de lemn si nu ma intereseaza de firma furnizoare de energie electrica ci ma intereseaza numai de clientul meu sa fie protejat in caz de orice situatie.Daca si in romania ar fi controale ca aici unde sunt nu cred ca v-ar interesa.Intreb colegii de forum care sunt electricieni de cate ori l-i s-a verificat rezistenta impamantarii ca sa poata fi bransati la reteaua electrica,de cate ori s-a verificat tabloul de sigurante sa aiba diferential (ca aici e obligatoriu) sau dimensiunea conductorilor pentru anumite linii de curent.Am copii acasa si vreau sa-i cresc nu sa ajung la puscarie pt ca am facut un lucru de mantuiala sau nu am verificat ce a facut cel dinaintea mea si eu am semnat ca bou....Am invatat in viata sa am grija de 2 lucruri: unde dau cu subsemnatu si unde imi bag p...... (scuze nu vreau sa devin nesimtit).Sunt acuzat de colegii de breasla ca sunt inca un primitiv in privinta automatizarilor pentru ca folosesc clasicele rele stea-triunghi si nu vreau sa folosesc soft start sau invertoare (sper ca nu gresesc iarasi termenii tehnici) sau controlere dar asta stiu-asta fac , poate si din cauza ca nu mai am timp de citit sa pot asimila informatii noi. Ma bucur ca faceti parte din top 10 pe acest forum si sper din tot sufletul sa ajungeti pe primul loc dar fiti mai ingaduitor.Am observat zilele trecute nu mai stiu in care topic a-ti fost luat "peste picior" de un coleg nu are rost sa dau nume sau citate si acolo suparat a-ti spus ca ar cam trebui sa va retrageti de pe forum.De aproximativ un an intru pe forum destul de frecvent in functie de timpul liber si am observat ca exista si alti colegi la fel de buni sau chiar mai buni in meseria dumneavoastra care citesc linistiti ajuta colegii de pe forum linistiti (inclusiv pe mine si pe aceasta cale tin sa le multumesc) dar nu sar la gatul colegilor numindu-i nestiutori sau alte lucruri de genul........ Acestea fiind spuse ma retrag si imi cer scuze ca v-am plictisit cu randurile mele,imi cer scuze de off-topic,imi cer scuze daca iarasi am stalcit limba Romana in vre-un fel sau altu si nu in ultimul rand imi cer scuze daca am jignit vreunul din colegii de forum. P.S. Domnule @validae v-am mentionat pentru ca am vazut ca sunteti moderator la aceasta sectiune daca credeti ca ceea ce am scris nu isi are rostul sau devine jignitor in vre-un fel fara sa vreau la adresa colegului mai sus mentionat va rog sa stergeti. O seara frumoasa tuturor Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 https://www.google.com/search?q=folosirea+corecta+a+cratimei&oq=folosirea+corecta+a+cratimei&aqs=chrome..69i57.6131j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Link spre comentariu
catalin85 Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 Multumesc domnule @Marian dar as fi vrut sa imi aratati si unde este greseala.Numai asa ma pot corecta pe viitor. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 (editat) 36 minutes ago, catalin85 said: pentru ca a-ti citat 36 minutes ago, catalin85 said: de cate ori l-i s-a verificat 36 minutes ago, catalin85 said: nu mai stiu in care topic a-ti fost luat 36 minutes ago, catalin85 said: suparat a-ti spus 36 minutes ago, catalin85 said: in vre-un fel Etc... In toate exemplele cratima e in plus. Stiu, sunt offtopic si-mi cer scuze pentru asta insa e cea mai comuna eroare de pe forum, si poate n-ar strica un topic special dedicat cratimei. PS: Fara "d-le" te rog, nu-s cine stie ce oficialitate Editat Aprilie 30, 2019 de Marian Link spre comentariu
catalin85 Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 Aveti dreptate domnule @Marian desi pana acum nu am mai fost corectat nici eu nici alti colegi, acum citind mai mult pe "varu goagale" am vazut ca aveti dreptate.Oricum am vazut ca s-a schimbat in ultimul timp gramatica limbii romane....Nu duc mai departe offtopicul pentru ca nu are rost si sper pana la urma colegul care a pus intrebarea despre conductor sa fi ajuns la un rezultat. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 Hai să nu deviem totuși complet ideea topicului către ortografie, cu toate că e foarte important să scriem corect românește, fiindcă asta arată în primul rând respect pentru limba maternă și oficială. Este de altfel și una din cerințele Regulamentului acestui forum.....și cu toate că foarte puțini l-au citit la înscrierea pe forum, necunoașterea lui nu-i absolvă de vină în cazul nerespectării. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 1, 2019 Partajează Postat Mai 1, 2019 8 hours ago, catalin85 said: desi pana acum nu am mai fost corectat nici eu nici alti colegi Nu degeaba am zis ca folosirea incorecta a cratimei este cea mai frecventa greseala gramaticala de pe forum, oamenii s-au plictisit sa o sesizeze si o ignora. La fel si lipsa majusculelor sau a spatiilor dupa semnele de punctuatie. In fine, nu mai insist, nu-i relevant cat priveste subiectul topicului. Spor. Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 1, 2019 Partajează Postat Mai 1, 2019 (editat) Acum 9 ore, catalin85 a spus: sper pana la urma colegul care a pus intrebarea despre conductor sa fi ajuns la un rezultat. rezultatul l-am atins ieri, am pus priza pe tradițional, adică cu 3 x 2,5. Mie cea mai frecventă greșeală de scriere mi se pare lipsa diacriticelor. Alfabetul românesc (nu romanesc, că nu vorbim romanes) nu are litere opționale. Din păcate majoritatea trece prea ușor peste acest aspect, li se pare ceva banal și cred ei că ar fi ceva acceptat, părerea lor. Editat Mai 1, 2019 de x_dadu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum