catalin85 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 Acum 18 minute, Marian a spus: Sigur, daca te rezumi la sigurante de 5 lei atunci asta primesti. Chiar si firmele de renume precum Hager sau ABB nu garanteaza caderea diferentialului si a protectiei la procentaj de 100%.De obicei fac anumite cursuri de calificare odata la 2-3 luni in colaborare cu firmele mari de aici care vin si prezinta functionarea produselor noi si am avut discutii cu tehnicienii lor si recunosc si ei faptul ca nimic nu te protejeaza 100% dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa folosim protectia. Acum 10 minute, validae a spus: Am găsit împământare la bloc ,,comunist,, de prin anii 85 realizată cu conductor cu o secțiune de doar 0,75mmp. La cladirile mai vechi adica de prin anii '50-'60 am gasit impamantarea luata de pe tevile de apa acestea fiind metalice.Asta nu inseamna ca e si corect Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 (editat) @validae Pai daca folosesti pamantarea in loc de nul de serviciu si faza de la priza, si diferentialul lipseste, contorul nu mai inregistreaza sau cum? Altfel ce sens are acea "fentare"? Iti dai seama ca nu-i asa simplu... Deci nu intelegi sau uiti de rolul primordial al diferentialului, protectia la electrocutare, si nu degeaba sunt dimensionate la 30mA. De citit: https://en.wikipedia.org/wiki/Residual-current_device Cu diferential de 300mA esti la fel de prajit ca si fara el! @catalin85 Nu exista protectie infailibila, asta nu inseamna ca nu o folosesti, si daca o faci atunci nu te zgarcesti ci platesti atat cat trebui pentru ceva de calitate. Editat Aprilie 29, 2019 de Marian Link spre comentariu
catalin85 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 Chiar acum, Marian a spus: Pai daca folosesti pamantarea in loc de nul de serviciu si faza de la priza, si diferentialul lipseste, contorul nu mai inregistreaza sau cum? Da.La contuarele vechi cu disc e valabil acest lucru.Mai ales la instalatiile vechi la care nulul de lucru nu este punte cu impamantarea.O sa desfac un contuar maine sa iti arat cum aici unde stau fiind folosite astfel de contuare vechi in contuar nulul de lucru si impamantarea sunt insurubate impreuna Sa nu poti fenta contuarul Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 1 minute ago, catalin85 said: Da.La contuarele vechi cu disc e valabil acest lucru. Asta inseamna ca enel/renel/electrica isi dau singuri cu stangul in dreptul. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 (editat) Unii ,,fentau,, contorul și luând faza dinainte de el, de asta diferențiala aia de 300mA e utilă distribuitorului.Contoarele noi digitale sunt prevăzute să înregistreze orice eveniment, iar conductorii de branșament coaxiali nu pot fi ,,ciupiți,, ca să iei faza ce e conectată în mijloc...... Mai nou, distribuitorul (CEZ,. ENEL, sau care or mai fi) schimbă imediat contorul unui client dacă apar brusc scăderi de consum drastice, sau trimit om pe teren să verifice dacă acel client e plecat de acasă. Editat Aprilie 29, 2019 de validae Link spre comentariu
catalin85 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 pai de asta se schimba majoritatea contuarelor vechi cu cele noi electronice sau se monteaza relee diferentiale imediat dupa contuare Acum 1 minut, validae a spus: conductorii de branșament coaxiali nu pot fi ,,ciupiți,, ca să iei faza ce e conectată în mijloc...... Nu exista nimic care nu se poate face.In urma cu ani buni lucram la o firma de bransare si eram si responsabili de controale mai ales la magazinele mari cu consumuri imense.Ce am vazut in 4 ani acolo nu va puteti imagina..... Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 Păi acolo unde se fac cele mai mari ,,mânării, sunt implicați direct lucrători de-ai firmelor agreate de distribuitor.Am auzit și eu de cazuri în care un electrician trimis de Renel a tras fir ascuns pe lângă contor, contra unei ,,atenții,, substanțiale sau dacă respectivul client era o cunoștință..... Dar dacă se dorește, orice neregulă se poate depista.... Link spre comentariu
informer Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 (editat) 42 minutes ago, catalin85 said: Da.La contuarele vechi cu disc e valabil acest lucru.Mai ales la instalatiile vechi la care nulul de lucru nu este punte cu impamantarea.O sa desfac un contuar maine sa iti arat cum aici unde stau fiind folosite astfel de contuare vechi in contuar nulul de lucru si impamantarea sunt insurubate impreuna Sa nu poti fenta contuarul Din cate stiu eu, un contor electric cu disc a carui BOBINA DE CURENT este inseriata pe nul si nu pe faza, NU inregistreaza consumul intre faza si pamant. Cel montat CORECT, cu bobina de curent inseriata pe faza inregistreaza consumul indiferent de unde iei "nulul". L.E. desigur ca daca impamantarea e legata la nul DUPA contor atunci nu mai conteaza... insa pe vremea cand am locuit intr-un apartament inchiriat, cu contoru` "matrasit" chiar de proprietarul care lucra la ENEL (sau nah, cum ii zicea pe vremea respectiva) radiatorul legat la faza si la calorifer nu deranja contorul... Editat Aprilie 29, 2019 de informer Link spre comentariu
ex.escu Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 Oxidul de cupru e un element semiconductor,unele din primele redresoare au fost cu "cuproxid", folosirea coductorului de cupru in contact direct cu aluminiu e interzisa. In unele orase a inceput recablarea instalatiei electrice din blocuri astfel: La parter se monteaza un tablou care contine contoarele ( noi,electronice, posibil cu erori...) un altul cu sigurantele bipolare automate corespunzatoare fiecarui apartament,prevazute cu capac transparent ,mobil, asigurat cu lacat de fiecare consumator;cablarea la consumatori e asigurata cu conductor de 4 de cupru,pana la tabloul vechi unde se recomanda sigurante de 6A la iluminat si 16A la prize. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 contor, din franţuzescul compteur, germ. Kontor, cu forma de plural contoare, înseamnă: aparat de măsurat cantitatea consumată de apă, de energie electrică, de gaze etc. într-un anumit timp; ceas; denumire dată unor aparate ori instrumente care măsoară, prin însumare sau înregistrare, elemente, operații sau semnale de aceeași natură (DEX). Link spre comentariu
dorian 70 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 ... şi uite aşa, am aflat că, omul, întrebând despre secţiunea conductorilor care se află între contorul casei și panoul de siguranțe, a aflat că pluralul franţuzescului compteur, germ. Kontor, se numeşte contoare... (DEX) Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 e și vina mea, eu am stîrnit discuția cu firul de împământare mai subțire ca celelalte, pentru că chiar zilele astea fac o instalație electrică la o magazie/foișor unde la singura priză cu împământare care vreau s-o pun, aș fi tras fire de 2,5 pentru fază și nul și 1,5 pe pământare, dar nu că aș fi obligat, deși copexul metalic este subțire mi-ar permite 3x2,5, ci doar de curiozitate, de ce ar trebui să fie la fel de gros! https://postimg.cc/BP9r1xnw Link spre comentariu
gsabac Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 Scuze ca intervin fara a cunoaste toate detaliile si daca aveati un proiect realizat si instalat de o firma si autorizat de un distribuitor acolo se impuneau toate cele necesare si de aceea cred ca puteti folosi legal doar un prelungitor cu care sa alimentati foarte eleganta magazie sau foisor, totusi trebuie intrebat care sunt conditiile si pentru un prelungitor pentru aceasta constructie. @gsabac Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 29, 2019 Partajează Postat Aprilie 29, 2019 Aveți dreptate, nu am un proiect realizat de o firmă și nici autorizat de distribuitor. La țară situația e un pic mai permisivă decât la oraș, din fericire (sau din păcate) și când e vorba de buzunarul propriu omul devine brusc mai flexibil la respectat reguli. Mă rog, cel puțin eu. Decât o încrengătură de prelungitoare cu prize multiple am zis să fac o instalație electrică cu toate cele necesare, adică tablou de siguranțe, copexuri metalice să nu le roadă șoarecii etc. Așa a gândit Dorel din mine, punerea în practică va fi funcție de cunoștințele mele. Eram doar curios de ce trebuie firul de împământare să fie de aceeași grosime. Nu contest și cred că normativul specifică ca toate firele să aibă aceeași secțiune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum