Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Secțiune conductor contor-panou sigurante

turcu_dan

Postări Recomandate

...si mergand mai departe cu logica ta, daca ai diferentiala de 30mA inseamna ca pt impamantare va fi de ajuns o banala lita, care de regula ''duce'' 2A.

Link spre comentariu

Mergand pe ea la extrem dar nu e cazul. Cateodata, constrans de numarul de fire și de diametru copexului, se poate pune de 1,5 pentru împământare. Zic si eu, daca e o prostie imi cer scuze anticipat. 

Link spre comentariu

Cam multa incredere aveti in sigurante,am intalnit siguranta care la un scurt circuit a declansat mecanic dar electric nu,parghia era coborata dar prin siguranta inca circula curent.

De ce credeti ca se aleg 2 masuri de protectie complementare,legarea la pamant si protectia prin siguranta diferentiala?

Link spre comentariu
Acum 11 minute, x_dadu a spus:

Corect. Eu stau la curte, unde e dotare standard, o pune Enelu la panoul de afară. La bransamentele vechi însă, lipseste. 

Dca nu iti e greu poti sa imi spui si mie de cati A e diferentialu ala pus de enel??sunt tare curios pentru ca nu sunt in Romania si nu am vazut inca ce folosesc acolo

Acum 10 minute, doru3160 a spus:

...si mergand mai departe cu logica ta, daca ai diferentiala de 30mA inseamna ca pt impamantare va fi de ajuns o banala lita, care de regula ''duce'' 2A.

Aici unde lucrez vine firma respectiva si iti masoara rezistenta impamantarii.Inainte sa vina eu o masor singur.Daca trece de 2 ohmi nu iau curent in veci...Mai demult faceam impamantarile prin triunghi echilateral cu distanta laturilor de 3 m cu electrozi de Cu de 25 mmp si inaltime de 1,5 metrii si diametrul cablului de Cu care lega electrozii si mergea la contuar era de 16 mmp dar mai nou la fiecare constructie este obligatorie impamantarea pe temelia constructiei

Link spre comentariu

Da......

Numai protectie nu se numeste asta la 300mA, daca era la 30mA mai credeam si eu.Am observat ca e la intrare de 32A deci poti pune linistit in casa siguranta automata de 32A iar la amperajul asta pui lejer cablu de 10mmp mai ales ca am observat ca in Romania cablurile de 10 sunt brute

Link spre comentariu

Da corect, cine vrea de 30mA sau mai mici dacă sunt, isi pune la tabloul interior. Oricum e mai mult decat deloc. Daca nu era ea ar fi piscat-o pe soție talpa fierului de calcat. Asa efectiv nu am mai putut baga in priza acel fier.

Link spre comentariu

Deși sunt foarte utile prin prisma protecției la electrocutare, siguranțele diferențiale de 30mA pot da dureri de cap din cauza deselor declanșări ,,false,,.Am pus între ghilimele fiindcă declanșările false pot fi cauzate de scurgeri de curent nepericuloase, cauzate de capacitatea parazită a carcasei de frigider, a carcasei mașinii de spălat, etc.Acestea se pot aduna și dacă la un moment dat conectezi și mașina de spălat, care are ceramica rezistenței de încălzire puțin umezită de la condens, suma curenților paraziți va declanșa diferențiala.Căutând ,,vinovatul, prin excludere, e posibil să nu-ți dai seama că de fapt niciun aparat nu are o ,,punere la masă,, evidentă.....iar repetarea ciclică a declanșărilor ,,false,, duc în final la renunțarea la serviciile diferențialei în cauză.De aceea e bine să prevezi o împământare serioasă de la început.....fiindcă ea rămâne cea mai sigură metodă de protecție împotriva electrocutărilor.Cuplată cu o diferențială de 300mA (antifraudă) cum sunt cele din BMP-uri, rezultă o protecție suficientă/

Link spre comentariu

domnule @validae nu vreau sa contrazic pe nimeni dar dupa 20 de ani de munca in acest domeniu continui sa folosesc diferentiale de 30mA atata timp cat impamantarile sunt bune asa cum am scris mai sus si electrocasnicele nu fac probleme.Am o masina de spalat de 18 ani si i-am schimbatde 2 ori rezistenta pentru motivul amintit de dumneavoastra dar asta nu m-a facut sa renunt la diferential.Am zile in care caut 7-8 ore motivul pentru care "cade" diferentialul in unele case si dupa atata bataie de cap sa vezi ca e de vina un proiector in care a intrat umezeala.Daca exista motoare trifazice care folosesc impamantarea fara nul folosesc diferentiale industriale sau le scot din diferential.Mai departe fiecare face cum crede

Link spre comentariu

Pentru a nu avea declansari false cauzate de suma curentilor paraziti, putem separa circuitele si putem pune pe fiecare circuit cate o siguranta diferentiala de 30mA, in loc sa folosim o singura siguranta diferentiala generala de 30mA. Desigur, asa este nevoie de o investitie mult mai mare, dar asa sunt mai rare sau chiar inexistente declansarile false. Mai ales cei care au aparate electrocasnice vechi, pot avea probleme cu declansari false. Mentionez ca in Germania pentru bai se monteaza chiar si sigurante diferentiale de 10mA.

Link spre comentariu

Da, dar pt baie, mai ales daca e dotata cu cada cu bulbuci, obligat ai diferential separat, nu te amesteci cu plita din bucatarie. Si asta nu numai in Germania.

Link spre comentariu
3 hours ago, valivoi said:

Salut, deoarece,daca la un moment dat vei avea un defect de izolatie care va avea consecinta trecerea prin conductorul de impamantare a unui curent de scurt circuit(dupa cum se stie curentul de scurt circuit are caracteristica de a creste spre infinit intr-un interval de timp foarte scurt) sa nu se intrerupa conductorul de impamantare inaintea celui de faza.

Haioasa explicatie...

Instalatia electrica la care oricare din conductori se intrerupe in caz de scurtcircuit este tocmai buna de aruncat si inlocuit.

2 hours ago, valivoi said:

am intalnit siguranta care la un scurt circuit a declansat mecanic dar electric nu

Sigur, daca te rezumi la sigurante de 5 lei atunci asta primesti.

Totul se rezuma la cat de mult esti dispus sa platesti pentru securitatea proprie, si aici nu vad rostul economiei.

Rolul pamantarii este de protectie, nu de suport sarcina, deci grosimea conductorului ce serveste acestui scop nu-i critica.

As intelege ca din ratiuni de o oarecare siguranta suplimentara in exploatare, sau chiar de fiabilitate, sa fie recomandabil ca grosimea lui sa fie la fel cu cea a conductorilor de la prize.

In schimb sa fie si obligatoriu chiar nu vad vreun motiv intemeiat.

1,5 sau maxim 2,5 este arhisuficient pentru conductorul de pamantare, el trebui sa suporte curentul la care declanseaza diferentialul, si asta de regula este foarte mic.

Un conductor de 1,5 suporta relaxat varfuri scurte de curent foarte mare.

PS: Diferential de 300mA mi se pare nejustificat si inexplicabil de mult, functia sa devine practic irelevanta.

Eu am pamantare la fiecare priza si n-am avut nici o declansare falsa, diferentialul in schimb isi face de fiecare data treaba atunci cand este nevoie, n-as renunta la el nici in ruptul capului.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Diferențialul de 300mA e pus de obicei în BMP (bloc măsurare și protecție) de către distribuitorul de curent mai mult pentru a împiedica ,,fentarea contorului,, prin conectarea consumatorilor între fază și pământ.Dar când ai o ,,punere la masă,, serioasă, protejează eficient, dar combinat cu o împământare decentă.Am găsit împământare la bloc ,,comunist,, de prin anii 85 realizată cu conductor cu o secțiune de doar 0,75mmp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări