Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie CB Zodiac M 5046 canale decalate

norad

Postări Recomandate

Va salut,

Statia CB Zodiac M 5046 nu poate fi folosita pe canalul 22, deoarece are canalele decalate in felul urmator:

-Canalul 1 il prinde pe canalul 8. Receptioneaza si emite foarte bine.

-Canalul 20 il prinde la canalul 24. Receptioneaza si emite foarte bine.

-Unele canale intermediare intre 1 si 20 (vreo 3-4 canale) nu le prinde, sau se aude/emite foarte slab. E firesc, pica intre canale

Canalele de la 20 in sus (am incercat pana la 25) nu le mai receptioneaza si nici nu emite.

Statia a fost adusa desfacuta. Tind sa cred ca au fost dereglate una, sau mai multe bobine.

Am gasit o schema pe un forum italian. E la rezolutia de acolo. Altceva mai bun n-am gasit:

Zodiac-M5046.jpg

Am nevoie de niste sfaturi pertinente in privinta reglajului.

Cum nu ma pricep indeajuns, nu ma apuc sa invart de bobine de capul meu sa nu stric mai rau.

Editat de norad
Link spre comentariu

Deoarece canalele sunt decalate atat pe emisie, cat si pe receptie in mod sincronizat, cred ca problema se restrange in jurul circuitului integrat specializat IC 1. Pe schema apare ca C5121. In statie pe circuit e lipita o bobina cu miez cu un lipici opac si nu disting scrisul.

Canalele se schimba cu un comutator rortativ cu 34 pozitii, dar cred ca are  doar functia UP si DOWN ca pe schema. Sub comutator se distinge - 1K OHM x 1??. Posibil un potentiometru in trepte ?

Cristalul de cuart din partea inferioara a bobinei lipite pe circuit (in poza) are valoarea de 10.240 MHz.

As suspecta ca s-a umblat la condensatorul variabil de langa cristalul de cuart (in serie cu acesta).

Photo-0587.jpg

Pe net am gasit doar datasheet pentru C5122. Cred ca e similar.

Mai e un aspect. Statia are doar 34 canale. E posibil ca asa sa fie fabricata statia ? Pe alte canale decat cele din ziua de azi ?

Pe statie scrie data de 13.08.1987.

Link spre comentariu

Da, foarte posibil ca s-a umblat la reglajul frecventei raferinta PLL. Incercati pe un canal care se afla intre si vedeti sensul in care trebuie invartit acel trimer inseriat cu cristalul. In fotografie schimbarea canalelor se face cu cu comutator iar in schema vad push-uri deci cele 2 CI nu par a fi aceleasi. Roaga pe cineva de la Radioclub, sunt baieti de isprava acolo (recomand pe yo8sal), sigur te vor ajuta! Ar mai trebui de vazut si de la ce frecventa incep cele 34 de canale, a cate 10k fiecare, din cele 40 disponibile alocate. Poate ca de aici a inceput tarasenia. Succes!

Editat de gica70
Link spre comentariu
21 hours ago, norad said:

-Canalul 1 il prinde pe canalul 8.

canalul 1 = 26.965MHz

canalul 8 = 27.055MHz

Eroarea relativa = 1E6*(27.055 - 26.965)/26.965 = 3337 ppm.

Niciun cuart nu poate fi "tras" 3000 ppm. Problema nu este la referinta. Suspectez ca problema este la programarea divizorului programabil din interiorul PLLului. Ce zice indicatorul de calare (trebuie sa fie un pin la integrat) ? Pe ce canale e "agatat"? Daca programarea este incorecta si Lock Detect este inactiv, e posibil sa dezactiveze emisia.

Nu umblati in bobine sau in trimeri, ca il faceti nereparabil. Trebuie dus la cineva care intelege foarte bine functionarea unui PLL si care are si sculele necesare ca sa depaneze.

Bafta!

Link spre comentariu

C5121 are in schema data 22 pini iar integratul de pe PCB pare sa aiba 20 de pini, daca asa este atunci sigur nu este C5121.

Comutarea canalelor nu se face cu taste ci pare a fi doar cu un comutator/codificator.

Decalajele frecventei in cele doua cazuri specificate (diferentele intre frecventele canalelor 1-8 si respectiv 20-24) sunt prea mult diferite una fata de cealalta pentru a fi doar o simpla problema de reglaj frecventei cuartului.

Eu as incepe prin masurarea frecventelor generate de PLL pentru diversele canale... daca diferentele difera aparent aiurea pentru fiecare canal, atunci suspectii principali sunt comutatorul si integratul.

Din pacate schema gasita pe net este cam ilizibila....

a-V2lwat9-0bda66b3a9e1cbe8ef7a7401369499

Link spre comentariu

Pe forumul italian e mentionat ca statia Zodiac M 5046 are schema unui Midland Alan 67, care de fapt are schema similara cu Alan 68. Schema gasita pe net pentru Alan 68 este neclara, dar, la fel ca in forumul italian, circuitul integrat specializat este LC7120, ce comunica BCD cu acel comutator.

https://www.rogerk.net/forum/index.php?topic=30459.0

Altceva ma intriga: in manualul statiei Midland Alan 68 (e in format pdf la prima cautare pe google) canalele  (are doar 1-34) sunt altfel alocate dupa canalul 22, decat cele standard 1-40 (in wikipedia, de elemplu).

Ce ma intereseaza este "sa trag" cumva frecventa astfel incat sa receptioneze/emita canalul 22. Nu ma intereseaza celelalte canale.

Cu masurarea frecventei, e greu, caci nu am frecventmetru.

La pagina de mai jos e cel putin un exemplu de statie ce foloseste LC7120 (Midland 100M):

http://p11.hostingprod.com/@m0ysu.com/Manuals2017.html

Link spre comentariu
2 hours ago, Traian B said:

Comutarea canalelor nu se face cu taste ci pare a fi doar cu un comutator/codificator.

6 hours ago, norad said:

Canalele se schimba cu un comutator rortativ cu 34 pozitii,

Daca e asa, atunci suspiciunea e in zona comutatorului. Ori e un fir rupt, ori e vreo rezistenta de pull-up sau pull-down dezlipita/rupta si datele prezentate sintetizorului sunt incorecte.

O masuratoare a frecventei VCOului pe fiecare dintre canale cu o rezolutie de cel putin 1KHz si interpretarea rezultatelor ar putea sa conduca direct la bitul de programare care nu se misca.

@norad daca aveti un frecventmetru, faceti masuratorile si postati un tabel. Cred ca va pot ajuta la interpretare.

Ar mai fi un amanunt. Daca la masuratoare frecventa sta beton, atunci bucla e calata. Daca frecventa o ia la vale tiptil-tiptil, bucla nu este calata. Este si asta o informatie importanta, care trebuie adaugata la masuratori, daca le faceti.

Cirip

L.E.

17 minutes ago, norad said:

Cu masurarea frecventei, e greu, caci nu am frecventmetru.

Atunci cred ca e mai bine sa amanati depanarea pana cand aveti acces la ceva scule. Nu se poate "trage" pe 22 pe genunchi. Chiar daca s-ar putea, frecventmetrul este indispensabil in situatia in care va aflati. Dar mai bine il faceti sa mearga cum trebuie, decat sa umblati in reglaje. De exemplu, daca umblati la VCO si il scoateti din gama, nu o sa se mai agate pe niciun canal si depanarea devine mult mai complicata.

19 minutes ago, norad said:

sunt altfel alocate dupa canalul 22, decat cele standard

Un frecventmetru v-ar spune cu precizie si daca statia e facuta pe alt standard de alocare a frecventelor.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Am mentionat in prima postare.

On 4/27/2019 at 8:29 PM, norad said:

Cum nu ma pricep indeajuns, nu ma apuc sa invart de bobine de capul meu sa nu stric mai rau.

Interventia se amana pana voi avea acces la un frecventmetru.

Daca e cineva din Iasi ce poseda frecventmetru si ma poate ajuta la depanarea acestei statii, il rog sa ma contacteze prin mesageria  privata.

Contra cost, evident.

Editat de norad
Link spre comentariu

Orice statie de CB actuala poate fi programata pe diverse norme si multe frecvrente.

Nu vorbim de norma Engleza ,unde frecventa are mai multe cifre dupa virgula si  se termina cu 0 la sfarsit. Polonia este la fel ca noi dar tot cu 0 la sfarsit..+/-5kHz.

Acum vorbim de norma ruseasca .

Norma ruseasca are 11 subbenzi pentru CB,  si sunt numerotate cu : A.B.C.D.E.F.G.H.i,G,H.  Inseamna ca aici avem 440 de canale disponibile, ( fiecare banda are 40 de canale).

Cautati algoritmul de programare al statie si aduceti setarea in norma D.  Este norma  EC sau EU si avem intervalul de frecvente : 26,965-----27,405 MHz.

Canalul pentru info trafic (camionagii) este 22  (27,225MHz.). 

Daca vreti,  pot pune la dispozitie si frecventele din norma  ruseasca pe cele 11 benzi CB.

Succes. 

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Si inca ceva: m-am uitat cu atentie la poza, bobina aia e o tiganie, nu are ce cauta acolo.....nici pe schema nu este.

Eu zic sa o scoti, sa pui cristalul la locul lui si cu un frecventmetru sa reglezi oscilatorul.

Pe urma ar trebui sa se potriveasca ceva canale, macar 22 e la fel si in norma EU si in norma IT.

Asta daca restul statiei este intreg si nu e ciobanita de vreun asa-zis meserias......

Link spre comentariu

Integratul pare a fi LC7120, care am impresia ca se poate modifica.....nu sunt sigur ca nu am studiat problema, doar ce am vazut asa la repezeala pe net...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări