Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variatia inductantei transformatoarelor cu miez in functie de frecventa

Vizitator

Postări Recomandate

Lasati legile fizicii asa cum sunt,nu le mai stalciti asa cum fac politicienii,simplu:

manualul de fizica pentru clasa a-X-a:

FIZICA-CLASA-a-X-a.png

.......sa afirmam ca inductanta(L) este dependenta de frecventa este o mare gafa amatoriceasca,este ca si cand am spune ca si capacitatea (valoarea unui condensator ) este dependenta de frecventa ,adica un condensator sa zicem are 100pF la o frecventa si alta valoare la o alta frecventa,zau asa,sa fim seriosi.Reactanta capacitiva(XC) respectiv Reactanta inductiva(XL) sunt dependente de frecventa,nu capacitatile sau inductantele !!!

REACTANTE.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
4 minutes ago, LMOlimpiu said:

Lasati legile fizicii asa cum sunt,nu le mai stalciti asa cum fac politicienii,simplu:

manualul de fizica pentru clasa a-X-a:

FIZICA-CLASA-a-X-a.png

sa afirmam ca inductanta(L) este dependenta de frecventa este o mare gafa amatoriceasca,este ca si cand am spune ca si capacitatea (valoarea unui condensator ) este dependenta de frecventa ,adica un condensator sa zicem are 100pF la o frecventa si alta valoare la o alta frecventa,zau asa,sa fim seriosi.Reactanta capacitiva(XC) respectiv Reactanta inductiva(XL) sunt dependente de frecventa,nu capacitatile sau inductantele !!!

REACTANTE.jpg

Era vorba de inductanta primarului unui transformator de audiofrecventa, sa nu generalizam si sa facem comparatii cu condensatoare.  

Sincer ma asteptam ca dvs, domnule Lazaroiu , bobinand atatea transformatoare de audiofrecventa sa cunoasteti asta. Chiar nu ati masurat niciunul la frecvente diferite? Crowhurst scria pe undeva asta:

Crowhurst-Lp-007.png

Bobine-AF-001.png

7 hours ago, valderama said:

ot.jpg

@valderama, ti-am mai spus, dar se vede ca uiti repede, un manufacturier serios precizeaza in fisa tehnica a produsului parametrii acestuia si conditiile de masura. 

Uite aici, FC-120-5

Tango-FC-120-5.png

si aici datasheet_ul original in japoneza (sper sa te descurci :XD)

http://www.acoustic-dimension.com/iso-transformers/iso-transformers-datasheets/FC-120-5-ISO-transformers-datasheet.pdf

1.Oare de ce japonezii prezinta puterea maxima la 30Hz?

2. de ce precizeaza tensiunea de masura la ridicarea caracteristicii de frecventa, 4V in cazul de fata?

3.de ce prezinta inductanta primarului la 1mW=160H si la putere maxima 580H, pentru o frecventa de masura de 50Hz !!!!

9 minutes ago, Dorin Bodea said:

"Permeability as a function of frequency can take on real or complex values..."

https://en.wikipedia.org/wiki/Permeability_(electromagnetism)

LE. S-au sters iar niste posturi la care dadusem raspunsul de mai sus... care ramine insa valabil la nivel general :-)

Te-ai grabit....hmmmm...si chiar ma distram..:D

Link spre comentariu
19 hours ago, der_doktor said:

Aici am afirmat  ca inductanta unei bobine cu miez de fier variaza functie de frecventa

https://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/?do=findComment&comment=1774646

Mai jos sunt masuratori reale ale unui traf toroidal de retea, nu am avut altul la indemana fiind in deplasare cu munca in Olanda.

In principiu nu conteaza ce fel de transformator este, toroidal, C_Core, R_Core, E+I, cu intrefier sau fara, cat timp are miez de fier.

....

In pagina asta de web scrie in romaneste, undeva in partea de jos, la bobine de audiofrecventa.

http://www.electronica.ro/bobine.shtml

Aici, Crowhurst scrie in engleza acelasi lucru.

http://www.vintagewindings.com/gen pop/8299543VW8335/TransDesign 1/Crowhurst-Nov52.pdf

@der_doktor lasa-i sa mai umple 3-4 pagini ca sa isi dea seama de ceea ce ai pus in poze, ca daca ar fi pus mana si ar fi masurat cu o punte rlc (avand la dispozitie mai multe frecvente) primarul unui transformator de iesire atunci ar fi vazut ca indiferent de miez daca masurau din 100Hz in 100Hz de ex de la 20Hz la 20kHz le iesea un grafic asemanator cu ? (oare sa fie miu "u" permeabilitatea magnetica ?)

Cine vrea sa ridice stacheta /[pardon voiam sa zic sa faca putina lumina] ne pune si niste masuratori cu un impedantmetru? Un BM507-tesla(sau nu ca asta e complicat avand modul si faza afisate si e greu de scos), mai bine cu HP4276A , evident avand conectat 8R sau 4R in secundar dupa cum o fi fost proiectat.

Link spre comentariu
  • Dacă consideraţi acel u (miu) constant la toate frecvenţele, da inductanta este aceeiaşi. Astăzi m-am uitat pe nişte referate în care miezul bobinei era ferita şi se specifica clar că la frecvenţe mai mici u este diferit faţă de frecvenţele înalte (zeci de Mhz) ,mai mare la frecvenţe mici de cîţiva Khz. Deci inductanţa este diferită la frecvenţe diferite nu doar reactanta .
Link spre comentariu
2 minutes ago, Dan85 said:

Macar eu n-am scoala de electo-lampi-NPN, si-mi pot permite sa afirm prostii, in schimb, altii, n-ar trebui. 

Nu cred ca ii trebuie cuiva scoala de "electro-lampi-NPN" ca sa vada valorile din pozele puse de der_doktor in pagina anterioara.

Link spre comentariu

Nu prea stiu ce se discuta aici dar ma bag si eu in seama ca sa ma laud :-)

Prezint niste poze de acum 3 ani la un interstage pe care l-am confectionat si testat intr-o saptamina primavaratica...

Inductanta la 100Hz, daca bine-mi amintesc, era de vreo 120H pe acelasi aparat de masura care la 20Hz imi indica 522H

PS. Acum imi aduc aminte ca am pus aici pe forum , intr-o alta viata, doua drosele de grila de cite 2kH la 100Hz, masurate cu alta punte... cam cit ar indica la 20Hz?! :-) 

Lp 20_mic.jpg

traf mic_.jpg

Z 1k_.jpg

Link spre comentariu
4 hours ago, Dan85 said:

Atat timp cat inductanta se poate calcula si stabili  masurand alti parametri ai trafului , nu vad de ce nu s-ar modifica stiind foarte bine ca parametri aia isi schimba valorile in timpul functionarii unui amp.

Ce dracu, e logic... 

20 minutes ago, Dan85 said:

Abia acum le-am vazut. Nici macar nu stiu de unde au aparut...

Nu prea vad nici o logica in ceea ce postezi.... spor la dat emailuri producatorilor de transformatoare :wretre

Link spre comentariu
Acum 11 ore, dark_angel a spus:

@der_doktor lasa-i sa mai umple 3-4 pagini ca sa isi dea seama de ceea ce ai pus in poze, ca daca ar fi pus mana si ar fi masurat cu o punte rlc (avand la dispozitie mai multe frecvente) primarul unui transformator de iesire atunci ar fi vazut ca indiferent de miez daca masurau din 100Hz in 100Hz de ex de la 20Hz la 20kHz le iesea un grafic asemanator cu ? (oare sa fie miu "u" permeabilitatea magnetica ?)

...

Ce măsoară puntea asta Maxwell direct sau indirect ? la echilibru

Impedanță

Reactanța inductivă

Inductanță

...

Pune dumneata condițiile de echilibru pentru puntea dată mai jos

punte Maxel.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@valderama, afla ca Maxwell Bridge nu este cea mai indicată punte de măsura a bobinelor. Owen’s Bridge este cea care se pretează cel mai bine pentru treaba asta. Iar, dacă vrei sa construiești una, caută pe net Steve Bench Owen bridge, e pe undeva in arhivele netului. 

https://www.google.com/amp/s/electricalfundablog.com/owen-bridge-circuit-theory/amp/

http://diyaudioprojects.com/mirror/members.aol.com/sbench101/

http://diyaudioprojects.com/mirror/members.aol.com/sbench102/owens1.html

Editat de Vizitator
nu citați inutil postarea anterioară.
Link spre comentariu

Nu intenționez să construiesc..., NU caut pe net Steve Bench Owen bridge .

Situația asta Lx "dependentă de frecvență" se acceptă doktore ?, vezi ceva greșit în schema asta ?

(cu f cunoscută cu Z cunoscută și Rx cunoscută aflăm Lx ?, după care schimbăm frecvența trecem la 100Hz vedem ce face Lx)

Determinare Lx.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
5 hours ago, valderama said:

Ce măsoară puntea asta Maxwell direct sau indirect ? la echilibru

Impedanță

Reactanța inductivă

Inductanță

...

Pune dumneata condițiile de echilibru pentru puntea dată mai jos

Categoric,valoarea inductantei nu este dependenta de fecventa .Inductia magnetica intr-un miez  magnetic,pentru ca despre asta este vorba,este direct proportionala cu intensitatea curentului generator de camp magnetic.Fluxul magnetic este direct proportional cu produsul dintre intensitatea curentului din circuitul electric in care este inclusa bobina si inductanta bobinei care este constanta,vezi manualul de fizica clasa a-X-a.Inductanta L care se masoara in Wb/A si 1Wb/1A=1H (Henry).Inductanta  L=uN^2S/l unde nu se vede sub nicio forma "interventia" frecventei.Functionarea puntii Maxwell arata inca odata acest lucru: inductanta nu este dependenta de frecventa,insa factorul de calitate,DA! 

PUNTE-MAXWELL.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări