Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Unipan 651

djvas

Postări Recomandate

Am achizitionat sursa care dupa parerea mea este un variator de tensiune de la o rezistenta sau alt element de incalzire. Am luat-o la pret de nimic in idee de a fi folosita ca variator de retea. Aparent este defecta, adica tensiunea de iesire sta la aprox 270 V orice as face. Asta fara sarcina la iesire desi nu cred ca conteaza.

Din pacate google nu stie nimic despre ea. Poate are cineva documentatie sau a lucrat cu ea prin diverse intreprinderi comuniste.

20190420-133105.jpg

20190420-164605.jpg

20190420-164629.jpg

20190420-164643.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• djvas

3

• validae

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

47 minutes ago, djvas said:

Asta fara sarcina la iesire desi nu cred ca conteaza.

Total gresit  :(( Conteaza !

Am pus o rezistenta de sarcina de aprox 2.2 Kohmi pe iesire  ( aprox 33 W ) si aparatul functioneaza !

Mai jos niste poze. Agilent-ul masoara iesirea sursei , Protek-ul masoara reteaua.

Ma asteptam ca la 100%  cele doua tensiune sa fie aproximativ identice.... ori este un pic decalibrat ori conteaza sarcina de pe iesire.

20190420-173536.jpg

20190420-173815.jpg

20190420-173835.jpg

Link spre comentariu

Nu făceau polonezii prostii de genul ăsta, în niciun caz cu operaționale.Foarte probabil e și stabilizată, ai verificat totuși regulatorul serie ? Pune ca sarcină un bec sau două înseriate de 230V/100W, de ce te prostești cu rezistențe ?  Schema aia nu e a unui simplu variator de tensiune, nu trebuie să fii inginer ca să-ți dai seama. Ai văzut mufele din spate ?  Se pare că poți regla tensiunea și printr-o tensiune variabilă între 0-5V...

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu am verificat nimic.. intai incerc sa gasesc o documentatie desi sunt slabe sanse. Constructia nu este foarte prietenoasa cu service-ul . Adica nimic nu se poate scoate / intoarce fara a dezlipi o groaza de fire. Oricum faptul ca am o variatie destul de liniara pe iesire intre 16 si 211 V ma face sa cred ca nu este ceva defect. Cel mult este ceva decalibrat.

Este un pic de munca la ea mai ales ca trebuie curatata bine.

Link spre comentariu

La iesire scrie HEATER... deci s-ar putea sa fie cu tiristoare ori triac cu comanda fazei.

Iar seria... ai observat ce serie are... 59001 ?

Sa nu fi fost parte din altceva mai complicat (si rar) ori sa nu fi fost si aceasta precum un alt aparat polonez de-al meu, adica vreun prototip cumparat in graba de la vreun targ sau expozitie doar pentru ca astfel pe ultima suta de metri sa cheltuiasca fabrica respectiva la sfarsit de an ultimii bani din fondul pentru investitii si sa nu-i ia inapoi Partidul... se practica asa ceva in mod curent si d'aia de exemplu fabrici de produse de automatizari industriale ajungeau sa se pricopseasca cu analizoare de spectru sau generatoare RF la GHz inutile pentru ei... unele s-au casat sau vandut in anii '90 practic utilizate mai mult in scopuri personale ale angajatilor (amplificatoare de antena TV, receptoare de satelit) decat pentru productie...

Chiar si cautand in Polonia dupa unipan power unit 651 , cautarea nu da decat un singur rezultat, un aparat identic aflat odata la vanzare acolo, iar acela avea seria ... 59006 !

cb3cc9454bdea745c62e2f71f097

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări