Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE hibrid

Vizitator

Postări Recomandate

Amplificatorul facut de rus (fara covor) este in clasa AB la care aportul tuburilor este nesemnificativ  fiindca acestea nu modifica  spectrul armonic dictat de tonul specific amplificatoarelor PP, parerea mea este ca doar clasa A poate fi interfatata cu  tuburi si semiconductoare

Link spre comentariu
La 08.06.2019 la 16:23, popa marius a spus:

O sursa in comutatie pentru amplificatoarele in clasa A ar putea fi o rezolvare fiindca  consumului constant de curent simplifica regimul de functionare a sursei si o face mai putin zgomotoasa si impreuna cu un filtraj electronic activ cit mai performant  poate fi solutia eleganta  pentru aceasta clasa de amplificatoare

Un SMPS folosit intr-un amplificator in calasa a, dupa parerea mea, va influenta performata amplificatorului.

Iar pentru a face o comparatie corecta, avem nevoie si de "scule" cu care sa putem masura diferentele, nu doar de ureche.

Atasez un FFT la 1kHz unde se poate vedea contributia sursei SMPS care lucreaza pe 110kHz.

QSC DCA2422 Digital Cinema Amplifier 1 kHz FFT Audio Measurements.png

Link spre comentariu

Despre ce se vorbeste? Este o sursa stabilizata? 

110kHz pe traf sau pe oscilator?

Sunt multe intrebari iar exemplul dat pare a fi din disperare (fara suparare).

Editat de Mircea Crisan
Link spre comentariu

Nu este vorba de a "dispera" pe cineva, nicidecum,. Ce vrea sa spun, este ca: trebuiesc masuratori ca cea de mai sus, ca sa vedem cat de mult infulenteaza sursa SMPS un aplif in clasa A/AB...

PS. nu ma intereseaza polemica, nu-mi place, daca "s-a" prins ideea, bine, daca nu, la fel

Seara buna!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, bmsorin a spus:

Un SMPS folosit intr-un amplificator in calasa a, dupa parerea mea, va influenta performata amplificatorului.

Iar pentru a face o comparatie corecta, avem nevoie si de "scule" cu care sa putem masura diferentele, nu doar de ureche.

Atasez un FFT la 1kHz unde se poate vedea contributia sursei SMPS care lucreaza pe 110kHz.

QSC DCA2422 Digital Cinema Amplifier 1 kHz FFT Audio Measurements.png

Acolo e vorba de un amplificator profesional de cinema, scrie clar pe oscilograma, nu de un amplificator clasa A. Nu stiu daca e relevanta comparatia

Hai si cu niste teste exact pe un amplificator clasa A, pune schema lui si a sursei, ca sa putem vorbi strict la subiect.

Altfel ramanem doar la lozinca ''sursele in comutatie sunt zgomotoase''

Link spre comentariu

Cu scuze pentru initiatorul topicului, haiedeti sa pun problema altfel.

Avem ampliful din subiect calsa A, 2 surse, una clasica si una SMPS, si vrem sa vedem daca/cum influenteaza sursa SMPS performatele amplificatorului.

Cum facem asta? O simpla masuratoare a riplului, sau sinus/SQRT pe osciloscop nu cred ca este suficient.

PS. cum fiecare are dreptul al o parere, raman la ideea ca sursele SMPS nu sunt potrivite pentru audio. Fiecare asculta la ce vrea/doreste.

Link spre comentariu

O sursa SMPS bine facuta nu poate influienta comportamentul unui amplificator , fie el tranzistori sau tuburi, clasa AB sau A.

Daca sursa e facuta "pe genunchi" atunci orice este posibil.

Link spre comentariu

O sursa  SMPS poate functiona bine daca este ecranata intr-o cutie din aluminiu de 3mm cu capacul etansat printr-o garnitura din tabla de cupru, am vazut asa ceva la un amplificator AKAI construit  prin anii 80 (functioneaza si astazi) si probabil cu componentele moderne si ieftine ce se gasesc  acum se poate incerca acesta solutie ,ceva de genul acesta :

smps-350-watt.png

Link spre comentariu
Acum 48 minute, Mircea Crisan a spus:

Parca e putin  gresita schema. Se incearca o stabilizare prin modificarea frecventei. Teapa. 

Teoretic din cauza consumului constant de curent a clasei A stabilizarea  prin schimbarea frecventei in limite mici poate sa duca la un riplu mai mic, zic eu...

Link spre comentariu

Schema aia cu IR2153 e putin cam rudimentara. Nu are soft start (exista pericolul ca mosfetii sa pocneasca cand se alimenteaza) si nu are protectie la scurt circuit si/sau supra sarcina.

La bobina de pe iesire trebuie inversat sensul unei infasurari.

Daca totusi se vrea sa se mearga pe varianta cu IR2153, va mai puteti inspira din sursa mixerului amplificat Yamaha EMX5000

Link spre comentariu

Pina la urma amplificatorul functioneaza cu o sursa  clasica, SMPS ar fi putut fi o varianta pentru cine este interesat de asa ceva dar discutia despre  acesta sursa nu cred ca este potrivita  in acest topic

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări