Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE hibrid

Vizitator

Postări Recomandate

Si eu sunt adeptul amplificatoarelor hibride, fara pedigri, asa cum au amplificatoarele cu tuburi si componente de firma OT,

insa prefer clasa AB cu 50mA la 100mA curent de bias prin fiecare tranzistor final. Aceste scheme se pot complica

pana la 0,01% distorsiuni pentru puteri chiar de 400W.

Bineinteles ca amplificatorul dvs. in clasa A ofera un plus de auditie. Mai jos este o poza de firma si se remarca ca aceste amplificatoare pot avea

un design atragator.

139732229_hibridMA252AngleRight.thumb.png.fe63ad99ac583625572e5b4341d2bac3.png

Se remarca si culoarea din soclul tubului, care este obtinuta cu leduri care lumineaza printr-o gaura centrala din soclu. Am vazut

si culori albastre sau portocalii care dau un plus vizual designului.

Succes!

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Intrebarea care automat se naste la o privire pe schema, vizavi de sunetul de tub obtinut cu armonice descrescatoare, este : cat de mult influenteaza prezenta tubului in primul etaj de amplificare . Acest tub la urma urmei asigura un nivel de 15Vef ptr. atac etaj final care s-ar putea obtine si cu semiconductori si in plus ar fi posibil eliminarea condensatorului care produce defazaj.Se stie ca sunetul de lampa cu armonici descrescatoare este dat de etajul final, indiferent prin ce dispozitive a fost trecut semnalul care ataca etajul final.

Link spre comentariu

Atenție etajul final din schema dată NU este configurat push-pull. Etajul final este configurat ca repetor (un repetor pe sursă și un generator de curent constant) ca atare rămâne sunetul de tub(6E5P).

LE pentru un curent de 1,8A  se poate asigura în sarcină vârfuri de 1,75A să spunem.Pe sarcina de 8Ω apare circa 28Vvv-sinus (9,9Vef) de unde și puterea utilă în sarcină precizată 12W.

(datorită alimentari +_16V o sarcină de 12Ω devine oarecum nepotrivită având în vedere vârful de curent la fel și în cazul sarcini de 4Ω Nu se mai poate asigura 12W putere utilă în sarcină)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

Atenție etajul final din schema dată NU este configurat push-pull. Etajul final este configurat ca repetor (un repetor pe sursă și un generator de curent constant) ca atare rămâne sunetul de tub(6E5P).

LE pentru un curent de 1,8A  se poate asigura în sarcină vârfuri de 1,75A să spunem.Pe sarcina de 8Ω apare circa 28Vvv-sinus (9,9Vef) de unde și puterea utilă în sarcină precizată 12W.

(datorită alimentari +_16V o sarcină de 12Ω devine oarecum nepotrivită având în vedere vârful de curent la fel și în cazul sarcini de 4Ω Nu se mai poate asigura 12W putere utilă în sarcină)

De fapt am marit tensiunea de alimentare la +/-22v si am asigurat alimentarea circuitului integrat cu +/-15v  astfel sau obtinut cei 12w

Link spre comentariu
7 hours ago, valderama said:

Da, este clar cum apar armonicile descrescatoare.

Link spre comentariu
Acum 44 minute, simson a spus:

Da, este clar cum apar armonicile descrescatoare.

Chiar in titlul topicului este specificat SE si  ambele etaje cu tub si FET au o distributie armonica tipica clasei A .Exista doua amplificatoare faimoase in aceasta clasa   este vorba de cele proiectate de Hiraga si Nelson Pass construite de foarte multi constructori in primul caz configuratia este PP cu tranzistoare BJT si in a doua situatie un SE in adevaratul sens adica  CCS+ FET configurat ca amplificator spre  deosebire de solutia adoptata de japonez adica CCS + repetor pe sursa, mie aceasta din urma mi-a placut

Cele doua tipuri de amplificatoare au fost construite recent de userul @Niculian si vor fi masurate in curind, oricum ambele suna impresionant

In afara de aceste exemple  exista binenteles amplificatoarele de firme mari cu preturi pe masura si de regula au peste 50 Kg  si peste 300-500VA consumati din retea

Link spre comentariu

Aceasta este rezolvarea pentru problema termica  a amplificatorului, ventilatoarele sint foarte silentioase au 14 cmm diametru iar la 12 v turatia este de 800 rot/min dar practic sistemul de reglare a turatiei functie de temperatura  le face sa se roteasca cu maximum 10v

20190523_134549.jpg

Link spre comentariu

Amplificatorul este finalizat, reglajul curentului de bias a ramas la 1,8A pentru un canal , banda de frecventa este  8Hz-86 Khz/-1dB, consuma de la retea 200VA si are 14 Kg iar celelalte masuratori cu cateva oscilograme vor fi facute in curind.20190525_122915.jpg.84c31bd1736cd0918667055b429cd2dc.jpg

20190525_122826.jpg

20190525_123044.jpg

20190525_123130.jpg

Link spre comentariu

Foarte frumos realizat, si compact.Cat se cere a fi dimensiunea interna a cutiei?

Astept cu nerabdare oscilogramele sa le compar cu al meu JLH.

Link spre comentariu

D-le Popa Marius.... daca auditia acestui amplif este macar asemanatoare cu ampliful prezentat la Colibita.... atunci a meritat efortul! Felicitari! 

Link spre comentariu

@simsonmultumesc, voi prezenta toate masuratorile si oscilogramele inclusiv schemele iar cutia urmeaza sa fie proiectata iar dimensiunile aproximative sint latime 350mm, adincime 365mm si inaltime 190mm dimensiuni de gabarit

@flomar60multumesc si pot spune ca acest amplificator are un bas foarte profund, practic am simtit cum vibreaza podeaua la doar cativa watt iar frecventele medii si inalte sint comparabile cu cele redate de amplificatorul SE cu tuburi, totusi se simte clar ca cel hibrid are o dinamica superioara probabil din cauza DF-ului mai mare ce permite boxelor mele de 98dB sa lucreze lejer.

Tuburile 6E5P ca triode sint incredibil de liniare si practic asa cum a observat @valderama acestea dicteaza sunetul de tub acest lucru se vede de altfel si din repartitia primelor trei armonice aproape identice la iesirea pe tub si FET-uri

Link spre comentariu

Masuratorile  de distorsiuni

8w                           10w                          12w

THD     -52dB- 0,2%          -48dB-0,3%             -44dB-0,6%

H2        -54dB                    -50dB                      -48dB

H3        -63dB                    -56dB                      -51dB

H4        -73dB                   -65dB                      -58dB

H5        >80dB                   >75dB                    -63dB

20190528_173113.jpg

20190528_173158.jpg

20190528_173323.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări