Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE hibrid

Vizitator

Postări Recomandate

Amplificatorul in clasa A construit de mine are citiva parametrii clar definiti ma refer la puterea maxima, impendanta optima si nivelul maxim admis de distorsiuni respectiv 12w, 8 ohm si 0,6%. Nu exista nicio diferenta  de forma intre cele doua alternante indiferent ca semnalul este sinus sau SQW deci din start afirmatia ca impendanta pe cele doua lalternante este diferita este eronata  si nu este o constatare teoretica ci una practica, chiar daca sarcina scade la 4 ohm simetria se pastreaza dar cu o crestere a THD si a spectrului armonic

De regula in situatii reale cind impendanta difuzorului se modifica foarte mult la rezonanta pot aparea unele probleme dar din cauza DF relativ mare acest SE suporta mai bine decat un PP cu lampi acesta modificare a sarcinii

Foarte adevarata afirmatia lui @Dan85in legatura  cu sunetul pianului ,as mai adauga si saxofonul  , cu un SE indiferent ca este pe tub sau  tranzistor se aude diferit fata de PP

Link spre comentariu
La 28.06.2019 la 10:33, VAX a spus:

Problema de baza a acestui tip de amplificator este ca la semnal mare impedanta de la iesire este mai mica pentru alternantele pozitive decat pentru cele negative. Apare asimetrie intre alternante, deci semnalul este putin distorsionat.

Asta nu este un defect, ci este exact ceea ce s-a intentionat a se obtine cu acea schema.

La 28.06.2019 la 10:33, VAX a spus:

Cred ca asimetria despre care am vorbit se poate elimina daca se utilizeaza doua repetoare in clasa A, unul cu "n" MOSFET si celalalt cu "p" MOSFET, cu iesirea legata impreuna (prin condensatoare) la acelasi difuzor.

Eu cred ca in electronica solutia aia se numeste de fapt etaj simetric push-pull clasa A.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Traian B a spus:

Asta nu este un defect, ci este exact ceea ce s-a intentionat a se obtine cu acea schema.

De unde stiti ce a vrut proiectantul circuitului, ati discutat cu el ? Eu credeam ca a optat pentru o varianta simpla si ieftina, chiar daca are unele minusuri.

Acum 3 ore, Traian B a spus:

Eu cred ca in electronica solutia aia se numeste de fapt etaj simetric push-pull clasa A.

Si eu cred la fel, numai ca n-am prea vazut in practica scheme de amplificator push-pull in clasa A cu iesirea din emitorul (sursa) tranzistoarelor finale, ci mai mult versiuni clasice, cu transformator.

Nu vreti sa postati o schema gandita de dumneavoasta ?

Link spre comentariu

@VAX daca schema tot are niste minusuri de ce nu le arati clar ,nu prea am gasit altele in afara ineficientei energetice specifice clase A iar chestia cu impendante diferite pe cele doua alternante este demontata de masuratorile practice deci...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am construit un repetor de semnal pe emitor, cuplat la iesirea unui generator de impulsuri cu durata mica (sub 10 ns), cu care testam circuite integrate logice (TTL-uri). Se vedea clar pe osciloscop cum se lungeau fronturile negative. Impedanta la iesirea repetorului era diferita pe "alternantele" pozitive si negative.

Nu stau sa-ti demonstrez dumitale, am spus ce am constatat eu. Pentru cine este interesat de informatie.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Am construit un repetor de semnal pe emitor, cuplat la iesirea unui generator de impulsuri cu durata mica (sub 10 ns), cu care testam circuite integrate logice (TTL-uri). Se vedea clar pe osciloscop cum se lungeau fronturile negative. Impedanta la iesirea repetorului era diferita pe "alternantele" pozitive si negative.

Nu stau sa-ti demonstrez dumitale, am spus ce am constatat eu. Pentru cine este interesat de informatie.

Si aceasta oscilograma are semnalul preluat tot de pe un etaj repetor deci toate explicatile date nu sint sustinute de realitate

20190528_173113.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Curentul prin sarcina este relativ mic in comparatie cu cel de mers in gol, de asta nu se observa variatia impedantei la iesire. Mai forteaza putin, sa vezi ca se schimba treaba.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, VAX a spus:

Curentul prin sarcina este relativ mic in comparatie cu cel de mers in gol, de asta nu se observa variatia impedantei la iesire. Mai forteaza putin, sa vezi ca se schimba treaba.

Ce metoda este aceasta sa fortezi un pic sa vezi care-i treaba ? Oscilograma prezentata arata forma semnalului pe o sarcina cu impendanta adaptata ce lucreaza intr-o situatie normala , ce vrei sa sugerezi d-ta nu are nicio relevanta si nu stiu daca ar interesa pe cineva...

Link spre comentariu
La 29.06.2019 la 19:43, VAX a spus:

De unde stiti ce a vrut proiectantul circuitului, ati discutat cu el ? Eu credeam ca a optat pentru o varianta simpla si ieftina, chiar daca are unele minusuri.

Da, am discutat cu el.

Nu simplitatea a fost scopul in sine.

Daca ai fi fost mai putin arogant, ti-as fi facut trimitere la "filozofia" prin care se urmareste obtinerea unor caracteristici similare cu a etajelor SE, care implica ASIMETRIA semnalului la iesire.

Iar asta s-a putut atinge usor cu acea simplitate.

Sunt lucruri arhicunoscute din istoria audio pe care n-ai cum sa le stii doar facand pe arogantul, oricat ai fi vrand tu sa para ca situatia ar fi alta!

Link spre comentariu
Acum 23 ore, Traian B a spus:

Da, am discutat cu el.

Nu simplitatea a fost scopul in sine.

Daca ai fi fost mai putin arogant, ti-as fi facut trimitere la "filozofia" prin care se urmareste obtinerea unor caracteristici similare cu a etajelor SE, care implica ASIMETRIA semnalului la iesire.

Iar asta s-a putut atinge usor cu acea simplitate.

Sunt lucruri arhicunoscute din istoria audio pe care n-ai cum sa le stii doar facand pe arogantul, oricat ai fi vrand tu sa para ca situatia ar fi alta!

Ohashi Kabuzo sau indicativ de radioamator JA2DHC,are realizari foarte interesante...

Link spre comentariu
La 01.07.2019 la 17:14, Traian B a spus:

.

Daca ai fi fost mai putin arogant, ti-as fi facut trimitere la "filozofia" prin care ...

Nu stiam ca ati dat in audiofilie, ca ma feresc de astia ca de dracu. 

Daca lucrezi in clasa A este pentru distorsiuni minime, fara asimetrii si alte alea. Pe mine ma lasa rece mofturile de genul SE, ...

Link spre comentariu
Acum 4 ore, VAX a spus:

Daca lucrezi in clasa A este pentru distorsiuni minime, fara asimetrii si alte alea. Pe mine ma lasa rece mofturile de genul SE, ...

@VAX nu prea inteleg care a fost scopul interventiei d-tale in acest topic, nu ai demonstrat nimic chiar daca ai construit un repetor pe un tranzistor, de audiofilie te feresti si te lasa rece cea ce nu te intereseaza, undeva se rupe logica...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 11 ore, popa marius a spus:

@VAX nu prea inteleg care a fost scopul interventiei d-tale in acest topic, nu ai demonstrat nimic chiar daca ai construit un repetor pe un tranzistor, de audiofilie te feresti si te lasa rece cea ce nu te intereseaza, undeva se rupe logica...

Se plictisește ,vrea să își impună propriile puncte de vedere și preferințe . 

Link spre comentariu
Acum 21 ore, popa marius a spus:

Ohashi Kabuzo sau indicativ de radioamator JA2DHC,are realizari foarte interesante...

Nu este singurul...  sunt multi, multi alti radioamatori care sunt pasionati si de audio, si au fost niste ani in care radioamatorii au fost o foarte cautata sursa de tuburi NOS... mai ales ca lor le-a lipsit atunci acea parte a audiofiliei legata de parerea preconceputa  "cat dai atata face"... intalnirea anuala de la Friedrichshafen era odata raiul tubarilor!

Si bineinteles ca nu am discutat cu respectivul, dar sunt sigur ca ai inteles sensul acelei afirmatii din raspunsul meu de mai sus adresat lui VAX.

Acum 20 ore, VAX a spus:

Nu am dat in nimic, iar de unii (repet: unii) asa zisi audiofili fug si eu la fel cum fug de cei ce cred ca Pamantul ar fi plat, insa asta nu inseamna defel ca toti audiofilii ar fi nu stiu cum.

La fel cum unora le plac receptoarele cu reactie (care au problemele lor), la fel altora le plac acele amplificatoare "arhaice".

Daca cumva ai ajuns sa stii ca este o maaaare diferenta intre a servi masa intr-o camera perfect sterila consumand din flacoane exact cati carbohidrati puri, proteine pure, minerale pure, etc. iti spune doftorul ca ar fi "corect", si a servi o masa gustoasa impreuna cu prietenii intr-o atmosfera placuta, atunci ar trebui sa intelegi si de ce unii sunt pasionati de altceva decat ceea ce crezi tu, de altceva decat cred eu sau altii sau... "doftorul", ca ar fi "bine" sau "corect".

Viata inseamna si altceva decat tone de calcul diferential si integral pentru fiecare pas facut pe strada pentru ca nu cumva pasul facut sa fie imperfect, si altceva decat sa cantaresti si sa faci analiza chimica de 3 ori pe zi a fiecarui aliment ingerat incat sa consumi zilnic exact doza "corecta"  de X grame de carbohidrati, Y grame de proteine, Z grame de minerale, etc., si  altceva decat sa cauti toata viata femeia perfecta pana mori singur si fecior.

Apropo'... stii ca uneori la cina unii oameni folosesc pe masa lumanari din ceara si nu becuri cu LED? Ti-a trecut vreodata prin minte sa mergi prin restaurante si sa le explici ca nu procedeaza "bine" sau "corect" si ca ar fi mai bine a foloseasca nu stiu ce sursa de lumina avand temperatura de culoare X si un spectru luminos mai uniform sau mai... "simetric"?

Exact d'aia nu e bine sa te bagi nici peste amplificatoarele acelea... lasa-le in pace, ca nu ti-au facut nimic...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări