Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE hibrid


Vizitator

Postări Recomandate

Am incercat acest amplificator conceput de un japonez si am ramas foarte incintat de simplitatea si performantele lui, practic dupa teste comportamentul este similar cu a unui amplificator SE cu tub in final chiar si distributia armonicelor are o descrestere egala in jur de -10dB asemanatoare cu un amplificator cu  300B

FET-AMP2.gif

Link spre comentariu

Frumoasa schema, mie-mi plac in mod deosebit hibrizii. Am facut un PP cu LF353 si GU29 si mi-a placut cum suna. 

Ce pentoda mai cunoscuta putem folosi in loc de cea din schema originala? Cam ce putere debiteaza, in jur de 2-3W? Multumesc!

Link spre comentariu

Se poate folosi orice tub pentoda sau trioda cu factorul de amplificare mai mare de 30 fiindca practic doar acesta amplifica in tensiune iar  cu tensiunea de alimentare marita la+/- 22v   si 1,8A curent de bias puterea este de 12w/8 ohm si un THD de 0,3%. Evident ca acest amplificator lucrind in clasa  are nevoie de  un radiator mare iar tranzistorii alesi de mine sint IRF 240 mai buni decat cei din schema originala iar ca alte modificari am renuntat la solutia aleasa de autor pentru protectii si am introdus un softstart clasic mai ales ca pentru filtraj am condensatori  insumati de 280000 uF filtraj clasic CLC cu doua drosseluri de 50mH/4A. O alta chestie interesanta este  tinerea offset-ului automat cu  acel circuit integrat  LF411 si reglajul foarte simplu al biasului intr-un mod atipic, practic curentul creste liniar  si se stabilizeaza dupa aproximativ 20 sec

Am realizat deocamdata doar partea de alimentare a amplificatorului de putere , pentru tub voi stabili tensiunea anodica dintr-o tensiune de 200v in secundarul transformatorului iar tubul  va fi probabil 6E5P conectat ca trioda

20190420_121354.jpg

20190420_121650.jpg

20190420_121554.jpg

Link spre comentariu

MosFetul de jos generator de curent(curentul se stabilește după 20s datorită grupului rc din poartă 100k/47uf).

Al doilea MosFet lucrează ca repetor pe sursă ca atare rămâne sunetul de tub.

Găselnița schemei ca să spun așa este sarcina mică din anod tub astfel capacitatea poartă-sursă MosFet repetor nu prea contează.

 

 

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru perioada tranzitorie de stabilizare a curentului de bias iesirea amplificatorului este dezechilibrata de acea autorul nipon tine deconctate difuzoarele cu o temporizare mai mare decit cea de stabilizare Io, eu prefer sa  fac o protectie clasica ce detecteaza prezenta tensiunii continue la iesire si o izoleaza  pina cind cind amplificatorul devine echilibrat iar integratorul cu LF411 aduce offsetul la zero (are si el o constanta de timp ). De fapt sistemul softstart incarca condensatoarele de filtrj cu  temporizare si in finalul acesteia se fac corectarile descrise mai sus iar un alt lucru remarcabil este ca tranzistoarele nu trebuiesc imperecheate iar tot ca un lucru pozitiv DF este in jur de 20 

Link spre comentariu

Principiul de functionare este asemanator de cel realizat de mine dupa John Linsley Hood varianta originala 1968 in quadro.

Don Marius, va prevestesc ca dupa ce finalizati acest amplif va fi ,,The best" in fata tuturor amplificatoarelor cu lampi- spun din experienta.

Cat este curentul prin finale?

Editat de simson
Link spre comentariu

Linsley Hood a fost un promotor al clasei A in cazul amplificatoarelor cu semiconductoare insa tranzistoarele cu germaniu nu prea erau potrivite in aplicatile  din acei ani, ulterior au aparut  constructile lui Hiraga si Nelson Pass bazate pe siliciu si de aici ... liber la fantezie.

Amplificatorul de fata incearca sa speculeze capabilitatea reproducerii sunetului avind o distributie armonica apropiata cu a tubului 300B insa cu toate dezavantajele inerente acestei clase

Acum 47 minute, simson a spus:

Principiul de functionare este asemanator de cel realizat de mine dupa John Linsley Hood varianta originala 1968 in quadro.

Don Marius, va prevestesc ca dupa ce finalizati acest amplif va fi ,,The best" in fata tuturor amplificatoarelor cu lampi- spun din experienta.

Cat este curentul prin finale?

 

1,8A

Link spre comentariu

Acea distributie armonica de -10dB a fost obtinut la acest curent de 1,8A banuiesc. Din testele facute de mine am observat ca, cu cat curentul prin tranzistori este mai mare, sunetul devine mai placut insa evacuarea caldurii de radiator este o problema reala in special vara.

Sunt curios ce radiator folositi.Din poze, presupun ca vor fi doua radiatoare turn cu ventilatie.

 

Doar ca idee, spun ca daca in loc de tub s-ar utiliza tranzistor cuplat DC cu finalul nu ar mai fi nici un element care afecteaza faza semnalului, plus si alimentarea se simplifica.

 

Link spre comentariu
On 4/20/2019 at 4:33 PM, popa marius said:

... iar tot ca un lucru pozitiv DF este in jur de 20 

Felicitari pentru proiect!

 

Intrebare: de ce damping factor ~ 20 e un lucru pozitiv? Eu credeam ca DF mai mare e mai bine, mai mult control pe bas. Asta am remarcat la amplificatoarele auzite de mine pe boxe cu difuzoare de 15".

 

Link spre comentariu

Amplificatorul avind o constructie modulara imi permite sa rezolv pe parcurs partea de intrare cu tubul pe care am sa-l aleg si modul de cuplare cu  tranzistorii FET iar acestia din cauza rezistentei interne reduse vor disipa mai putina caldura decat cei bipolari si de acea radiatorul din poza si ventilatoarele sper sa rezolve aceasta problema, in timpul testelor cu un singur canal temperatura a fost sub control

20190427_111019.jpg

Link spre comentariu
Vizitator

Partea de alimentare  este gata iar amplificatorul propriuzis va fi pus pe o placuta minuscula dupa care preamplificatorul cu tuburi se monteaza pe ecranul din tabla de fier, va mai fi si un tub nixie, probe si masuratori 

20190503_132604.jpg

Link spre comentariu

Căldură disipata este defapt puterea disipata iar puterea disipata este egala cu tensiunea x curentul. Nu întra nicăieri în formula asta rezistenta interna. Ceea ce spui tu este valabil doar în regim de comutație unde tranzistorii lucrează saturat-blocat.

Într-un amplificator audio în clasa A, B sau AB tranzistorii nu au voie sa ajungă la saturatie pt ca asta înseamnă distorsiuni foarte mari. 

Deci @Ovidanie are perfecta dreptate.

M-am ocupat timp de cel puțin 5 ani la servici (și ma mai ocup și acum dar mai puțin) cu problemele termice generate în special de tranzistoarele MOS-fet și am făcut măsurători la parametri care nici măcar nu sint documentați de producători deci sint în domeniu. Tu faci cum vrei, ma crezi sau nu asta este opțiunea ta. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări