Vizitator vladozaurus Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 (editat) Salutare tuturor, Am de facut un proiect pentru facultate si mi-am ales sa incerc un Gravator laser comandat cu arduino, avand deja majoritatea pieselor necesare. M-am inspirat din tutorialul de mai jos, crezand ca e ''floare la ureche'', dar am dat peste o problema pe care sper ca ma veti putea ajuta sa o rezolv. Am facut totul conform instructiunilor din tutorial, dar se pare ca este o problema la cod, intrucat la trimiterea instructiunilor G-code catre motoare, acestea stau in camp, nu realizaza niciun pas. Din cate am vazut, cel care a facut tutorialul a folosit un cod pentru plotter si l-a modificat astfel incat sa functioneze cu o dioda laser in loc de un servo. Am gasit pe un forum si codul pentru plotter si functioneaza pe hardware-ul meu, dar evident nu este ok pentru ce imi trebuie mie. Am incercat sa modific codul mai mult pe ghicite, astfel incat sa vad macar ceva miscare, dar nimic. Ce e ciudat in acest cod este faptul ca la linia 9 scrie ceva de MICROSTEP si din cate se pare L293D nu ar fi compatibil cu microstepping. Am atasat atat codul cat si schemele folosite Mentionez ca pana acum nu am mai lucrat cu motoare pas cu pas sau cu arduino. Miniaturi atașate gravator laser.txt plotter.txt Editat Aprilie 19, 2019 de vladozaurus Link spre comentariu
djvas Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 de ce nu folosesti codul de la o imprimanta 3d gen Prusa ? Codul este open source si functioneaza si mai mult este tot pe baza de arduino. Link spre comentariu
dany_cta Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Ca drivere foloseste DRV8825, ca soft GRBL. Link spre comentariu
Vizitator vladozaurus Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 (editat) @djvas am cautat ceva, dar se pare ca iarasi e nevoie de MICROSTEPPING, ceea ce L293D nu poate sa faca. @dany_cta acum realizez si eu ca A4988 sau DRV8825 ar fi fost mult mai potrivite, dar as vrea totusi sa fac sa mearga cu ce am deja. Editat Aprilie 19, 2019 de vladozaurus Link spre comentariu
Liviu M Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Micro (de la mic, si mai mic, cel mai mic) stepping poti sa faci in continuare, trebui in schimb sa-l muti in Arduino, in softul de comanda. Eu m-am jucat mai de mult cu un PIC si cu informatii din AN822 de la Microchip. Poate te ajuta si pe tine. Link spre comentariu
djvas Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 Oricum o dai fara microstepping nu vei obtine precizie la gravare. Link spre comentariu
Vizitator vladozaurus Postat Aprilie 26, 2019 Partajează Postat Aprilie 26, 2019 Am incercat in fel si chip sa fac sa mearga treaba, dar tot nu mi-am dat seama ce nu este ok. Driverele L293D le-am luat de pe acest shield https://ardushop.ro/ro/electronica/133-shield-controlor-motoare-l293d.html?gclid=Cj0KCQjw2IrmBRCJARIsAJZDdxA1hLzx6AXVSQdCKx6WilI-JVgEIMSEyyhv0LkXL6YD-PZ-xXiK2P0aAm9HEALw_wcB intrucat era mai ieftin decat daca as fi cumparat driverele separat. Am facut rost de un arduino uno de la un prieten si am probat shield-ul cu codul dat in tutorial iar spre surprinderea mea, cele 2 axe merg. Nedumerirea pe care o am eu acum este pe ce pin trebuie sa conectez comanda pentru laser. Din cod se pare ca ar fi pinul 10, dar arduino nu da nimic pe acest pin. @djvas nu ma intereseaza o precizie prea buna, vreau doar sa functioneze Link spre comentariu
Vizitator vladozaurus Postat Aprilie 30, 2019 Partajează Postat Aprilie 30, 2019 Am incercat sa inteleg putin cum functioneaza softul si am aflat faptul ca pentru ca pinul 10 sa dea semnal, fisierul GCODE trebuie sa contina comenzile ''M300 S30'' pentru ON(5 volti) respectiv "M300 S50" pentru OFF. Am deschis fisierul GCODE in np++ si am observat ca erau alte comenzi fata de ce se astepta arduino sa primeasca si anume "S0" pentru ON si "S255" pentru OFF asa ca am inlocuit toate comenzile "gresite"cu cele corespunzatoare iar acum am semnal pe pinul 10. Inca nu am pus jucaria la treaba intrucat este imprastiata pe masa, dar cand va fi gata si suportul de fixare voi face cateva teste si voi reveni cu rezultatul, poate o sa fac si un filmulet. Probabil va mai fi nevoie de mici ajustari, dar pana acum pare ok. Link spre comentariu
Vizitator vladozaurus Postat Mai 2, 2019 Partajează Postat Mai 2, 2019 Am facut pentru teste un mic suport din cornier de plastic si se pare ca functioneaza ok, desigur precizia nu e foarte buna si uneori pierde pasi, insa chiar si-asa sunt multumit de rezultat. https://www.youtube.com/watch?v=9Yp0PGw1adA Multumesc tuturor pentru sfaturi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum