Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Eeeee ... a incercat , dar il racesc si spal cu gaze d - alea din topicul cu " Gazele , o pacaleala etc  " , si fiind pacalit , nu ramane decat ca pentru gratar , mai aprind tigara de la el din cand in cand .

P.S. - acum am vazut pontul ca carbune din sampon ... , sa vedem cum repartizez . Samponul il folosesc in amestec cu berea la cutii , sa faca ceva spuma , ca pe vremuri , pe litoral .  De spalat pe cap nu - l risipesc ... , cu gaz lampant si zeama de urzici , ca stramosii . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Da` un Joule Thief a construit cineva de pe forum, să tatoneze diferite componente(valori rezistor, tip de bobinaj, de tranzistor, etc), să facă măsuratori şi să vada ce şi cum, cam câte luni de zile ar putea alimenta o pilă alcalină AA, un LED albastru care produce 2-3 lumeni?!:)

Că la hâhâială şi miştocăreală, băşcălie pe pâine(sau în loc de...), pe unii nu-i întrece nimeni, de aia râd până şi electroniştii bulgari de noi...:26

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Eu am inteles ca se amuza si aia din Albania , si Burkina Faso ... , alaturi de cei mayasi , ca tot au esuat cu predictia aia cu calendarul , sfarsitul lumii etc . Ma rog , off - topic , dar trebuiau mentionati , in spiritul internationalismului electronician(ist) .

P.S. - surplusul ( minimal , cativa megawati ... ) o sa - l folosesc pentru un parc cu prize pentru automobile electrice , poate iese ceva pentru rotunjit pensia ( cu 3 cifre , bazata pe contributivitate ) , daca ma hotarasc ... , asta dupa 2025 , in al treilea mandat ... 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu stiu de Albania, dar Bulgaria ne da clasa de la mare inaltime in materie de productie in industria electronica, ganditi-va ca jumatate din casele de marcat din tara sunt Made in Bulgaria (Datecs).In schimb, la volumul de export de aparatura electronica, noi facem parte dintr-un club select : Niger, Mali, Rwanda, Laos. Esssscelent!

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
28 minutes ago, gauss said:

Qui s' assemble , s' adiun ! ... Ca ' s tot francofoni ( o parte ) , ca noi ... 

Aia-i nasol, ca nu-i deloc asa...noi semanam cu francezii si italienii, geniali dar neseriosi...in interbelic aveam o elita de ingineri si savanti de reala valoare, in anii `70 incercam sa intram in randul tarilor producatoare de semiconductori, etc.

Link spre comentariu

Nu prea inteleg . Traducerea ar fi " cine se aseamana se aduna " ... , si fiind si dansii ( o parte ) , si noi francofoni ( declarati ) am gasit o similitudine ! in fine ... important e ca ne ducem in jos ... ma rog , parere personala . Daca pleaca maine cateva firme ,  nu multe ( a se vedea lista contributorilor majori la buget ) , lucru perfect posibil ( investitiile sant de mult amortizate , unele isi schimba stapanii - vezi Mital ) in caz de vreo " neliniste " geopolitica , sau o noua criza economica ( cu adevarat ) majora , ramanem la nivelul anilor '50 , desi mai aveam si atunci cate ceva ( industrie ) . Ma rog , de  - asta cu fire si fiare . Numai cu softu' , care nu va mai avea cautare... , degeaba  - l producem , nu - l va mai cumpara nimeni , si fara suport si piese de schimb la cateva fabricutze care mai raman , toate cu utilaje de import , nu cred ca va fi prea roz . Va trebui totul luat de la cap , in conditiile in care industria pe orizontala e sublima , dar lipseste cu desavarsire . Ma rog , ( repet ) pareri personale . Le  - as putea argumenta ( cu riscul unor polemici , de care sant satul ) cu exemple punctuale , dar nu ajuta in realitate cu nimic .  

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cu industrie mare faci banu gros.
Dar cat sa nu mori de foame merge cu outsourcing.
Sa faci o masina cap coada e greu, dar sa faci o bieleta, o bucsa si sa te intinzi cel mult la chestii complexe gen planetare si iese banu frumos.
E doar un exemplu dar poate fi aplicat in orice domeniu.

Link spre comentariu

Bun exemplu . Merge mai ales la " fiare " . Ideea e sa faci planetara mai buna ca a altora , sau macar la fel de buna , dar (semnificativ) mai ieftina . Ca sa - i poti da pe altii la o parte , care fac de mai mult timp , au contracte si sant credibili ( ca pot livra ritmic si sustinut cantitatile contractate ) . Si care au resurse financiare sa vinda la dumping in caz de amenintari ... Si mai ales sa faci pentru mai multi integratori , afacerile monoclient sant nesigure ... Nu stiu daca ne calificam . Si daca ... , le fac strainii si muncesc romanii . Pe penultimul loc in UE ca retributii ... , plusvaloarea se duce in alte tari . La noi raman doar poluarea , consumul de resurse neregenerabile  , si bucuria de a munci pentru straini in tara ta . O fi bine , n - o fi ... , nu stiu . Si nici prea mult timp sa aflu nu mai am ... , ramane in sarcina generatiilor viitoare , cine va mai fi pe - aici . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

ASta e, din pacate, iar de resurse neregenerabile noi suntem responsabili, nu privatul.
Statul poate bate cu pumnul in masa, daca ar avea interesul clasa politica, dar nu are.

Domenii se gasesc, dar repet, nu la scara mare.
Dau un exemplu, un coleg de liceu lucreaza la o firma care face subansamble simple. 
Clientii lor sunt aia care nu au nevoie de un container de piese, ajunge doar cateva zeci de bucati, dar de vor cat de repede, ca n-au vreme sa stea cu saptamanile pana ajunge vaporul din india sau china.
Plus taxele de import, care le mai compensezi cu un pret ridicat, ca e fabricat in UE.
Si iata ca iese de o afacere. Evident nu concurezi cu aia mari, dar dai de mancare la cativa oameni.
Italia are o groaza de firme mici gen 20-50angajati care produc una alta.
Vad ca nu ii omoara nimeni cu dumpingul inca si prind contractele.
Clinetii lor fug de chinezi, daca nu din prima fug a doua oara dupa ce se inteapa.
Iar chinezii de care nu fugi nu lucreaza ieftin, asa ca nu e tocmai un avantaj.

Asadar chinezii mai au pana se ridica.

Noi de ce nu putem? Am putea, doar multi dintre inginerii care lucreaza in italia de aici au plecat si de aici au invatat meserie.
Nu ma refer la domenii SF, dar o linie de taiat, indoit tabla, chestii nu tocmai f avansate, dar din care iese un ban.
Evident vor aparea vocile ca inginerii romani is naspa, sigur nu au invatat nimic aici.
Realitatea merge mai departe fara ei.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
Acum 2 ore, gauss a spus:

Nu prea inteleg . Traducerea ar fi " cine se aseamana se aduna " ... , si fiind si dansii ( o parte ) , si noi francofoni ( declarati ) am gasit o similitudine ! in fine ... important e ca ne ducem in jos ... ma rog , parere personala . Daca pleaca maine cateva firme ,  nu multe ( a se vedea lista contributorilor majori la buget ) , lucru perfect posibil ( investitiile sant de mult amortizate , unele isi schimba stapanii - vezi Mital ) in caz de vreo " neliniste " geopolitica , sau o noua criza economica ( cu adevarat ) majora , ramanem la nivelul anilor '50 , desi mai aveam si atunci cate ceva ( industrie ) . Ma rog , de  - asta cu fire si fiare . Numai cu softu' , care nu va mai avea cautare... , degeaba  - l producem , nu - l va mai cumpara nimeni , si fara suport si piese de schimb la cateva fabricutze care mai raman , toate cu utilaje de import , nu cred ca va fi prea roz . Va trebui totul luat de la cap , in conditiile in care industria pe orizontala e sublima , dar lipseste cu desavarsire . Ma rog , ( repet ) pareri personale . Le  - as putea argumenta ( cu riscul unor polemici , de care sant satul ) cu exemple punctuale , dar nu ajuta in realitate cu nimic .  

Exportul de peste 70 de miliarde de euro anual fata de 11 miliarde de dolari in 10 ani de foame si frig ante 1989 nu inseamna nimic??? nu imi e deloc clar, cum pot o gramada de oameni sa afirme cu seninatate ca acum nu se produce mai nimic! oare sint doar dezinformati sau e vorba de rea crdinta si alte interese???

Link spre comentariu

A mai fost  discutia . Eu nu sustin ca nu se produce mai nimic .  Nu stiu de unde o scoateti , si ma intereseaza deloc . Ca si atunci , confundati productia ( valoarea ei ) , adica PIB , cu ce ramane in tara . Mai putin de o treime . De fapt , vreo doua zeci si ... la suta  , retributii si impozitul PE PROFIT . NU PE CIFRA DE AFACERI . Cat si cum e profitul in fabricile cu actionariat strain in Romania , am mai explicat . Ma rog , unii au inteles . Altii stiau , ca nu e asa mare secret , si nici eu nu am premiul Nobel in economie , sant chestii elementare .  Valabil si pentru banci etc . 

P.S. - dolarul din '89 nu e ala din 2019 . Ca putere de cumparare . Se poate afla ce si cum ... , relativ simplu . Pretul aurului , al barilului de petrol ,  al tonei de grau etc . Adica repere fixe . Petrolul tot atat produce , graul tot atat tine de foame . Aurul e ceva mai special , e valoare de rezerva si materie prima . Cel mai puternic stat are si cea mai mare cantitate , si o sporeste programatic . Marile puteri economice fac la fel , il si aduc de pe unde e raspandit . Numai noi santem mai destepti , l - am dus de buna voie in straini si platim si taxe pentru asta ... Bunavointa si buna credinta sa fie ... , cine e interesat si nu stie deja se poate informa . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări