Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetru DT 9208 (titlu corectat din TD 2908)

damian_sandel68

Postări Recomandate

Buna ziua, Nu as vrea sa arunc acest multimetru, ma folosesc de el de la aparitia lui pe piata!  Masoara foarte bine dar, tensiunile si curentii le afiseaza exact la jumatatea lor din valoare de ceva vreme.O sugestie, va rog.  Multumesc.

Link spre comentariu

Asta voiam să-i spun chiar acum, dar ați postat chiar în timp ce scriam...cred că voia să scrie DT 9208 mai degrabă.

În condițiile în care un multimetru nou cu aceleași caracteristici (sau mai bune chiar)costă cam 30-40 Lei, nu se justifică repararea lui. Am văzut aparate de acest fel prin zonă, la magazine universale, nu depășesc prețul scris mai sus.După o utilizare intensivă, se uzează cablajul comutatorului, în final se întrerup anumite vias-uri de pe placă, iar rezistența contactelor crește mult, iar precizia aparatului se depreciază grav.Nu cred că e un mare efort să cumperi unul din ăsta la câțiva ani....fiindcă repararea sau recalibrarea lui după reparație e dificilă sau uneori imposibilă, ori implică un efort ce nu se justifică la așa preț...

Editat de validae
Link spre comentariu

Mii de scuze, este TD9208!  Va multumesc pentru observatii si sugestii. Nu se pune problema pretului,dar, ce defect s a produs! Am spus, masoara forte precis dar, afiseaza exact pe jumatate.  O zi buna va doresc.

Link spre comentariu

Cauta pe placa daca are semireglabili si incearca sa te joci putin cu ei. Trebuie sa ai si un multimetru calibrat deja ca sa stii cum faci corectiile la cel defect. Mai poti sa incerci sa masori componentele pasive suspecte de pe placa sa (rezistente, condensatori), sa nu fie devalorizate...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cum spuneam, la astea ieftine se uzează des ploturile și traseele comutatorului de domenii, în cele din urmă întrerupându-se trasee.Asta în caz că nu ai făcut vreo eroare și ai suprasolicitat aparatul, supunându-l la supratensiuni sau supracurent, caz în care unele rezistențe s-au devalorizat/întrerupt.Dar repet, mai bine caută altul identic (în cel mai rău caz) și vei avea componente de schimb...

Eu te-aș sfătui să cauți un UT33A ca înlocuitor, e decent pentru prețul lui...plus că e alimentat cu două elemente R6 de 1,5V mai ieftine și care țin mai mult.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, damian_sandel68 a spus:

dar, afiseaza exact pe jumatate.  

Desfa aparatul si curata usor contactele de la display cu putin alcool...s-ar putea sa ai contacte imperfecte.

Link spre comentariu

Eu unul nu am mai întâlnit astfel de comportament, fie multimetrul nu se mai aprindea deloc (integrat ars) fie avea erori grosolane, dar niciodată nu arăta valoarea exact la jumătate....dar există întotdeauna o explicație, vorba lui ,,Garcea,, dacă vă mai amintiți personajul.

Link spre comentariu

Voi nu ati inteles...initiatorul a spus ca masoara perfect dar afiseaza doar jumatate pe display....deci displayul nu functioneaza corect, se vad doar jumatate din cifre. Eu cel putin asta am inteles....un aparat n-are cum sa masoare precis si sa afiseze doar jumatate din valoare...ala nu-i un aparat care sa masoare precis. E ca si cum ai spune ca un aparat merge perfect, dar e stricat! Ce exprimare este asta?

Sau poate n-am inteles eu bine...!?

Editat de mac01
Link spre comentariu
1 hour ago, mac01 said:

Desfa aparatul si curata usor contactele de la display cu putin alcool...s-ar putea sa ai contacte imperfecte.

Nu are nicio treabă cu contactele atât timp cât inițiatorul afirmă ca are exact aceeași eroare pe toate domeniile de curent si tensiune

25 minutes ago, Ticu said:

Mie mi se pare interesant cum a ajuns sa indice 0,900 cand i se aplica 1,800V de exemplu.

A mai intalnit cineva acest tip de defect si a aflat cauza?

Nu există acest "tip de defect" el nefiind unul specific și putând avea mai multe cauze.

In mai multe reviste Tehnium au fost prezentate câteva multimetre cu 7106/7107, ocazie cu care a fost descrisă în amanunt și funcționarea integratului, dar si a unui astfel de multimetru comutat pe diverse funcții

Schema aparatului se găsește aici :

https://elektrotanya.com/multimeter_dt9208_sch.pdf/download.html

și este suficient să se ia în considerare faptul că la măsurarea curenților și tensiunilor este utilizată configurația de baza, care e dată și prin datesheet-uri, (deci celelate etaje care ar putea părea foarte complicate pentru un incepător - convertor capacitate/tensiune, buzzer, timer, etc se exclud) și trebuie doar să se asimileze acele cunoștințe relativ simple despre funcționarea unui voltmetru/ampermetru cu 7106 și să se practice un exercițiu de logică simplă privitor la pozitia comutatorului pentru a se deduce în baza doar a câtorva măsurători defectul.

Editat de cata rator
Link spre comentariu

Oricum asta e de reținut:

2 hours ago, damian_sandel68 said:

Masoara foarte bine dar, tensiunile si curentii le afiseaza exact la jumatatea lor din valoare

Adică, astfel spus, indică perfect da' dă rezultate false.:rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări