Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema subwoofer chinezesc

robert1000

Postări Recomandate

Va salut dupa mult timp!

Am un sistem 2.1, sateliti pe tda2030 si subwoofer pe tranzistori (2sa1941 + 2sc5198).

Problema e ca , dupa cca. 5 min de utilizare cu volum la jumate, tranzistorii se incalzesc foarte tare (radiator 15cm x 10cm).

Nu exista semireglabili reglare curent de repaos. Cu volumul la minim si fara semnal aplicat tranzistorii sunt reci.

Facand o mica verificare am observat ca pe 2sa1941 am B-E 190mv, iar pe 2sc5198 am B-E 550mv.

Ce se intampla? Nu am gasit rezistente intinse. Schema nu exista la chinezaria asta.

O parere?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• robert1000

11

• Florinel TV

8

• validae

3

• dan cod

3

Top autori în acest subiect

Cand s-a defectat am gasit una din cele 2 zenere de 12v legate in serie, scurtcircuitata. Am inlocuit-o cu una de putere mai mare (0.5w), s-a incalzit rapid si aceasta si s-a facuta sarma. Din ce motive s-ar putea intampla asta? 

Link spre comentariu

Difuzoru de la subufar lati verificat poate da bun la masuratoare dar poate e descentrat sau are spire care se ating între iele cînd îi dati volum...

Puneti si o imagine cu placa 

Link spre comentariu

Are afisaj si l-am dat la 50%..l-am cuplat la telefon, de asemenea cu volumul la 50%. Am scos radiatorul si cu volumul doar la 10% se incalzesc in doar cateva secunde tranzistorii de nu mai poti tine mana pe ei. 

Montat totul pe radiator, in 5 minute de muzica la 50%, nu prea mai poti tine mana pe radiator.

Ce mai e ciudat e ca pe placa de amplificare mai are infipta o placuta cu tranzistori smd si diode, dintre care 2 zenere de 12v inseriate, una din ele se incinge tare si rapid si intra in scurt. Am observat ca amplificarea functioneaza identic si cu cele 2 zenere scoase de pe placa. In ambele cazuri, finalii se incing tare si rapid.

Sistemul se numeste vision touch vts21-120w

Ce am incercat pana acum :

- inlocuit condensatori

- inlocuit toti tranzistorii (prefinalii, cei mai mici 2n555, 2n5401, chiar am facut proba si cu o alta pereche de finali bipolari de o putere chiar mai mare si se incing si ei)

- scos afara fiecare rezistenta si verificata - toate au valorile conform codului de culori inscris pe ele.

- pus alt difuzor in locul celui original, se comporta la fel.

- verificat tensiuni alimentare, sunt normale.

Va cer ajutorul pentru ca m-a disperat acest aparat. Revin cu poze

Editat de robert1000
Link spre comentariu

Am scos finalii si am pus pe verso altii pentru o verificare...de aia nu apar in poza.

21lvrkn.jpg

In poza asta se vede mini-placuta cu smd-uri. Se vad 2 zenere in colt dreapta sus, inseriate...unul e scos afara ca intra mereu in scurt de la ambalare termica.

Am verificat tranzistorii smd cu multimetrul si nu e niciunul in scurt.

vcxjiv.jpg

Editat de robert1000
Link spre comentariu

Relipeste modulul cu dioda in cauza .

Inlocuieste ce e  defect si nu mai testa pana nu relipesti tot ,eventual extragi modulul din placa si faci un reflow .

Au lipituri reci pe placa de baza unde este lipit modulul .

Acel modul este partea de intrare a etajului de putere .

Link spre comentariu

Dar ceva tensiuni ai măsurat pe acolo ? Dioda Zenner e posibil să se ardă din cauză că fiind montată în schemă de  stabilizator parametric, nu are după ea un consum minim necesar și atunci ea disipă singură diferența dintre tensiunea de intrare și cea de ieșire stabilizată.Vezi în ce stare sunt toți acei tranzistori SMD de pe plăcuță.Când nu ai nici schemă și nici nu înțelegi cum funcționează circuitul, măsori absolut tot....prima dată ,,la rece,, apoi sub tensiune, ca să nu arzi ceva din cauza regimului de avarie prezent....

Verifică absolut toți rezistorii de mică putere și valori reduse (zeci-sute de Ohmi) fiindcă ăștia sunt primii suspecți de  se întrerupe.Dacă găsești un rezistor întrerupt, să te aștepți să găsești și cel puțin un semiconductor scurtcircuitat...

Editat de validae
Link spre comentariu

Am verificat toti rezistorii de pe acea placuta si au valorile corecte. Nu e niciun tranzistor smd in scurt. Am facut si reflow, am relipit placuta cu smd-uri  pe placa mare. 

Am verificat toti rezistorii de pe partea de amplificare si au valorile corecte toti. 

In afara de zenerul de 12v care se incalzeste si se face sarma, nu gasesc nimic defect:(

Si la placuta smd se incalzeste cam tare pin-ul de legatura cu placa mare, exact acolo unde venea zenerul care se face sarma.

Editat de robert1000
Link spre comentariu

Sanatate permanenta ! Incearca sa "ridici" schema modulului sau a zonei care te intereseaza , cea cu zenner-ul.Vezi de asemenea si cum "comunica" dpdv electric modulul cu AF de putere. E migaloasa operatiunea dar macar stii exact ce sa verifici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări