Vizitator Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 (editat) Salutare. In decursul timpului am reusit sa "culeg" de p-aci-de colo diverse lampi recuperate din tot felul de aparate si tv-uri. Am decis sa incerc sa realizez un amplificator audio pe lampi de putere relativ mica. (5-10w). Am la dispozitie un traf de alimentare recuperat din Traviata 2,cu urmatoarele tensiuni. U1=220v,U21= 215v,U22 si U23=6.4v. Traful de iesire (recuperat din traviata)are 390ohm in pimar ,respectiv 4ohm in secundar. Am observat ca infasurarea primara are 3 prize, desi schema amplificatorului din traviata este SE. Dilema mea in legatura cu care am incercat sa ma documentez aici pe forum si pe gogu',este pentru ce se foloseste priza aceea,care din cate am inteles,provine din sfarsitul primei infasurari primare(dupa 1200-3000 spire) apoi care continua cu o alta infasurare bobinata in sens invers care se leaga la tensiunea de B+. Am incercat sa studiez din aparatul traviata pe care il detin unde este conectat acea priza si am observat ca este legat la un rezistor de 1.5k\2w catre B+,urmat apoi de un condensator de 1000pf/400v paralel pe anodul lampii EL84 si B+. In concluzie,nu am gasit un raspuns concret pentru aceasta priza.. Am gasit o schema simpla pe care as vrea sa o realizez de inceput. Mi-ar fi de folos unele recenzii despre aceasta schema,daca a realizat-o cineva,sau ce schema imi recomandati pentru inceput. Am adunat documentatia necesara pentru restul detaliilor,mai ramane transformatorul.. Detin o gama larga de lampi din gama ECC,ECH,PL si EL. Mai sunt si alte lampi rusesti,dar pot sa le neglijez momentan,deoarece detin peste 300 lampi folosite in aparatele realizate de ELECTRONICA. Editat Aprilie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 Acum 21 minute, Electro6 a spus: Salutare. In decursul timpului am reusit sa "culeg" de p-aci-de colo diverse lampi recuperate din tot felul de aparate si tv-uri. Am decis sa incerc sa realizez un amplificator audio pe lampi de putere relativ mica. (5-10w). Am la dispozitie un traf de alimentare recuperat din Traviata 2,cu urmatoarele tensiuni. U1=220v,U21= 215v,U22 si U23=6.4v. Traful de iesire (recuperat din traviata)are 390ohm in pimar ,respectiv 4ohm in secundar. Am observat ca infasurarea primara are 3 prize, desi schema amplificatorului din traviata este SE. Dilema mea in legatura cu care am incercat sa ma documentez aici pe forum si pe gogu',este pentru ce se foloseste priza aceea,care din cate am inteles,provine din sfarsitul primei infasurari primare(dupa 1200-3000 spire) apoi care continua cu o alta infasurare bobinata in sens invers care se leaga la tensiunea de B+. Am incercat sa studiez din aparatul traviata pe care il detin unde este conectat acea priza si am observat ca este legat la un rezistor de 1.5k\2w catre B+,urmat apoi de un condensator de 1000pf/400v paralel pe anodul lampii EL84 si B+. In concluzie,nu am gasit un raspuns concret pentru aceasta priza.. Am gasit o schema simpla pe care as vrea sa o realizez de inceput. Mi-ar fi de folos unele recenzii despre aceasta schema,daca a realizat-o cineva,sau ce schema imi recomandati pentru inceput. Am adunat documentatia necesara pentru restul detaliilor,mai ramane transformatorul.. Detin o gama larga de lampi din gama ECC,ECH,PL si EL. Mai sunt si alte lampi rusesti,dar pot sa le neglijez momentan,deoarece detin peste 300 lampi folosite in aparatele realizate de ELECTRONICA. In primul rând cine a trecut valorile componentelor pe acea schemă , luată de pe net , intră in categoria Dorel , dar nu e așa ...... schema este bună că este de pe net și este a unui strain .Ca desen schema este funcțională dar .....nu cu valorile notate pe ea , cu valorile alea o să cânte ca o flașnetă . De ce valorile sunt imbecile . 1 nu se pot folosi ECC83 sau ECC82 folosind același PSF , stabilit de componentele pasive . 2 Ra este la o valoare care nu are treabă cu valoarea corectă pentru tubul EL84 . Înfășurarea care " nu îți dă un răspuns concret " , se ocupă cu reducerea riplului , adică netezește curentul care alimentează aparatul de radio , că să nu ai acel humm de 50hz suprapus peste sunet , acea înfășurare este pe post de soc de filtraj ( că să intelegi mai usor ). Mai bine copiezi schema etajului final de la Traviata , decât tampenii de pe net . Cu transformatorul de ieșire de la Traviata o să obții rezultate modeste , ca sound , transformatoarele acelea de iesire au banda de frecvență foarte castrată , in special la frecvențe joase . Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 Bun. deci,totul este clar. mi-a fost de mare ajutor raspunsul dvs. am sa ma apuc de desenat schema montajului de amplificare din traviata,apoi ma voi apuca sa relizez si cablajul . am sa revin cu detalii si informatii despre montaj cand va fi gata. va multumesc inca o data pentru timpul acordat in rezolvarea problemei mele ! Link spre comentariu
boboBOBO Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 Mai demult cautam o schema cu ecc83 si el84 si am dat peste acest link http://www.radiosammlung.de/el84_se_hi_fi.htm care zice ca a iesit super ok. Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 Aici o schema draguta care are si un corector de ton: http://www.jogis-roehrenbude.de/Rim/Konzertmeister.htm Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 (editat) 4 hours ago, boboBOBO said: Mai demult cautam o schema cu ecc83 si el84 si am dat peste acest link http://www.radiosammlung.de/el84_se_hi_fi.htm care zice ca a iesit super ok. Atentie la schema din linkul de mai sus!!!! Bucla de reactie negativa (NFB) este neinspirat desenata,adica este cam degeaba,ca sa fie OK,trebuie desfiintat condensatorul electrolitic C2 (25uF) iar valoarea condensatorului paralel pe rezistenta(3K3) din bucla de NFB,cel de 1,5uF are o valoare aleasa aiurea,el trebuie sa aiba o valoare de cel mult 1.5nF in cazul acesta.Transformatorul de iesire are o configuratie asemanatoare cu cel de la TRAVIATA,deci poate fi o sursa de inspiratie. Editat Aprilie 17, 2019 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 schema de sus pare ok si chiar simpla. dupa ce scot schema montajului de amplificare din TRAVIATA voi face o comparatie intre cele doua scheme. pare ok pentru ceea ce vreau sa realizez de inceput. Ar trebui sa bobinez cateva spire la U21,care in cazul meu este 215V pentru a ajunge la 230V.voi realiza ambele montaje pe un cablaj de test,desi nu cred,ca diferentele dintre montaje sunt mari,se vor vedea din scheme si eventualele probe. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 17 minutes ago, LMOlimpiu said: Atentie la schema din linkul de mai sus!!!! Este ofticant cand cineva isi baga coada incercand sa obtina NIRVANA. Schema initiala nu avea NFB si R2 nu avea 680 de ohmi. Link spre comentariu
Patefon Postat Aprilie 17, 2019 Partajează Postat Aprilie 17, 2019 Va recomand sa puneti pe o regleta (pentru a evita un scurt-circuit accidental) cele trei sarme de la intrarea in transformatorul de iesire. Apoi luati cei 6,4V de la transformatorul de alimentare si alimentati iesirea transformatorului (pe sarmele pe care se leaga difuzorul). Cu un multimetru masurati cat ofera primarul si cam pe unde este priza intermediara. Calculam apoi raportul (rapoartele) de transformare. Apoi, ridicam la patrat rapoartele de transformare si le inmultim cu impedanta incintelor acustice pe care doresti sa le folosesti. Cu rezultatele obtinute mergem la foaia de catalog a lampii finale si vedem daca suntem in preajma parametrilor optimi. Apoi calculam elementele pasive in functie de rezultate. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 18, 2019 Partajează Postat Aprilie 18, 2019 Date transformator iesire Traviata: 1-miez tole E8, 67buc, g=0,35mm, S=3,752cmp; 2-primar 2500+80sp/0,12mm; 3-secundar 67sp/0,6mm; 4-bobinaj 1250-67-1250+80 (1/2P-S-1/2P+80); 5-intrefier 0,1mm (2 folii de 0,05mm); 6-putere cica 2,5W/10%; 7-dif 5 ohmi/6VA. Date transformator retea Traviata: 1-primar 310sp/0,4mm+372sp/0,55mm; 2-sec. anodica 660sp/0,25mm; 3-2 secundare filamente identice a 21sp/0,7mm. Verifici trafo out, sa vezi daca mai este bun, asa cum a recomandat colegul @Patefon, numai ca injectezi in secundar max. 3,5V Cu aceste date si cele date de ceilalti colegi, poti sa-ti alegi/calculezi schema dorita. Spor 1 Link spre comentariu
Patefon Postat Aprilie 18, 2019 Partajează Postat Aprilie 18, 2019 Multumin domnul Vera! Din datele furnizate reiese ca putem folosi configuratiile 2580/67 sau 2500/67. Raportul impedantelor: (2580/67)^2=1482 (2500/67)^2=1391 Pentru boxe 4 Ohmi inseamna sarcina pe lampa finala: 1482*4=5928 Ohmi 1391*4=5664 Ohmi Dat fiind puterea mica a transformatorului si bobinajul subtirel eu m-as indrepta catre ECL82 (sau surioara ei ruseasca 6F3P). Gurile audiofile spun ca suna mai bine ca EL84 (6P14P); dar astea sunt doar zvonuri. http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/030/e/ECL82.pdf Un punct de lucru 270V cu 30mA ar fi de interes. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 18, 2019 Partajează Postat Aprilie 18, 2019 La cat este de "groasa" sarma, cred ca este corect sa se ia in calcul si R primar. Nu am R primar, poate o masoara colegul @Electro6 (dupa ce verifica daca trafo este bun) si ne comunica si noua valoarea. Link spre comentariu
gheo23 Postat Aprilie 18, 2019 Partajează Postat Aprilie 18, 2019 On 4/17/2019 at 9:34 AM, Electro6 said: Traful de iesire (recuperat din traviata)are 390ohm in pimar ,respectiv 4ohm in secundar. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Aprilie 19, 2019 Partajează Postat Aprilie 19, 2019 D-le Patefon .....va doresc multa sanatate si nu numai ...Pentru punerea in valoare a unor transformatoare de iesire mici recuperate eu as propune schemele Dl-ui Alex Kitic ... RH 84 .. Nu sint zvonuri ca ECL 82 suna bine personal am construit cu acest tub 2 amplif. stereo una cu transformatoare mititele din televizoare AN cred ca erau din E47 Made in Japan cu tole lucioase ...Si un altul cu trafuri manufacturate de cineva din Bucuresti pe miez de 10 cm* tole silicioase...Ambele suna bine... RH84 foloseste reactie locala de tip Schade asemenea mult dezbatutul aici pe forum a proiectului SE EL34...Experimentarea aici pe forum a acestui tip de reactie cred ca ar fi benefica pentru dezmortirea activitati forumului ....Ptr inceput as propune simularea unui RH84 cu atac cu tubul 6N6P in doua variante .... atac cu o singura sectiune de trioda ... si in varianta a doua atacul finalei cu sectiunea a doua ca repetor ...de ce 6N6 nu stiu sa va explic dar are ceva special... nu sariti in sus stiu ca EL84 nu are nevoie de curent in grila dar atacul ori carei finale de pe inpedanta joasa este benefica....A demonstrat acest lucru ONGAKU si multi altii ...iar pe acest forum recent si D-l Valderama la simulari PP cu 6P3....D-l Patefon nu pot incarca poze de pe telefonul meu actual dar daca i-mi trimiteti nr. D-vs de telefon pe MP va trimit poze cu ECL82...spor la treaba.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2019 Partajează Postat Aprilie 22, 2019 salutare. transformatorul din traviata este functional. Aparatul radio cu pick up a fost dezmembrat în stare de funcționare. lasă de dorit doar aspectul aparatului care era jalnic... Cat despre R primar,atât am măsurat, 4 ohm. Despre datele de bobinaj ale acestui transformator,sunt identice cu cele postate de colegul @vera,deoarece detin un trafo identic de la alt aparat traviata pe care l am dezasamblat pt rebobinare si mi-au iesit aceleași date despre bobine(+- 2 spire) deoarece am numărat manual și notat fiecare înfasurare pe care am desfacut-o din acest traf. momentan lucrez la masina mea proprie de bobinat pana voi ajunge sa bobinez singur acel traf pentru realizarea unui amplificator stereo. mai detin si un traf de ieșire pt EL86 (fara înfasurare pt filtrarea riplului)pe care as vrea sa il vand deoarece am decat unul si nu cred ca as mai avea timp de alt proiect de genul. Din cauza unor probleme emotionale survenite in urma unei despartiri prin care trec in momentul de față,am abandonat momentan proiectul deoarece nu ma simt apt de lucru.. atelierul este inchis momentan... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum