Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tour of an Analog TV Transmission Facility

Ovidanie

Postări Recomandate

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

2

• VAX

2

Este facut cu tehnologia anilor '70. Multi tineri cred ca atunci se traia "in intunericime".

Si eu sunt tentat sa am sentimentul asta cand mai uit la filme documentare din trecut, anterior existentei mele. Pentru ca sunt alb/negru si facute cam amatoriceste. Alta ar fi situatia daca as vedea filme color din anii respectivi (perioada interbelica, etc), sau daca m-as putea teleporta in timp, sa vad pe viu cum se traia.

Cert este ca amintirile din anii '60, cand eram copil (parca a fost ieri) sunt la fel de vii si de colorate ca cele recente.

Link spre comentariu

Eu am avut la serviciu trei generatoare de microunde, cu triode metalo-ceramice si cavitate rezonanta acordabila intr-un domeniu de frecventa (peste 1 GHz). Erau lucrate cum se vede in filmul asta, dar de dimensiuni mai mici. Au fost fabricate (RDG) in anii '50-'60, au fost casate la armata si intrate in gestiunea facultatii la inceputul decadei '80. Le-am pormit doar de cateva ori, in joaca (aprindeau becul de 220V tinut cu mana si cu o borna la iesirea generatoarelor). 

Link spre comentariu

Mi-a placut sa revad filmul... TNX Ovidiu!

Coaxialul rigid ar fi fost aici deliciul unor "recuperatori", ca sa nu le zic pe nume, si-mi amintesc ca aici in YO3 cu ani in urma fusese depozitat un emitator englezesc cu 4CX5000 (de fapt avea echivalentul RS de la Siemens) intr-o cladire la Turbomecanica unde se organizau talciocurile scamatoricesti si a fost pradat de catre "recuperatori" de tot ce insemna cupru... inclusiv transformatorul anodic trifazat.... in prefinal avea un snop de 4CX250...

Sunt echipamente facute sa tina noua vieti... Dar deja multe emitatoare analogice -si in special dintre cele AM, unele si cu sistemele lor enorme de antene, au fost demolate iar scalele de la radiourile vechi pe lampi de pe care unii in copilaria noastra am inceput sa invatam geografia Europei au inceput sa nu mai corespunda cu realitatea.

In urma cu vreo 15 ani am fost si eu la un sait de langa Bucuresti ce urma a fi desfiintat si de unde as fi putut lua pana si Tx-uri Snejinka si Molnia, ba aveau si un emitator R&S pe tuburi... m-am intors cu ceva lampi marunte si aparate de masura d'acu 50 de ani... cam inutile. Un aparat adaptor pentru masurarea perturbatiilor introduse de consumatori in reteaua electrica (dar despre care atunci eu nu stiam ce este si ce face) si care mi-ar fi fost mult mai util azi, chiar eu personal l-am aruncat de acolo pe fereastra... Din cate stiu dupa aceea cel putin un Tx Molnia de acolo ar fi ajuns la cineva in YO8, demontat si incarcat in camion.

... iar ca si ciocolata din reclama, lampi similare cu aia de 15 kW de mai sus avem si aici in Elvetia!:

P6190781.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări