Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BC547

Vizitator bog_adi

Postări Recomandate

Vizitator bog_adi

Am lipit urmatoarea schema. In Proteus merge, insa in realitate, cand apasa pe buton, in coletor nu apar ~0V asa cum ar trebui, ci raman 24V.Cu ce gresesc?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

3

• nicu_stef

1

• Tavi

1

• bogdan_

1

Top autori în acest subiect

Vizitator ltdor

Probabil trebuie sa legi capatul din stanga al intrerupatorului la o tensiune mai ridicata de 0,5V in cazul in care l-ai uitat in aer. Sau ... poate trebuie sa verifici divizorul rezistiv din baza tranzistorului, ca poate ai incurcat rezistentele alea cu peste un ordin de marime. Una din acestea e solutia.

Link spre comentariu

masoara tensiunea din baza transistorului, si cu si fara cei 2V aplicati, vezi urca la aprox 0,55V.obs: rezistenta de 330 de ohmi e cam mica pentru acest tranzistor la 24Vsuccese

Link spre comentariu

eu (poate gresesc) de obicei la NPN uri leg emitorul la +

La NPN-uri emitorul se leaga la catre - si colectorul catre +. La orice tranzistor, jonctiunea baza emitor trebuie polarizata direct iar cea baza colector trebuie polarizata invers.Schema desenata merge garantat. Montajul tau "lipit" sau nu respecata schema, sau valorile pieselor din montaj sunt mult diferite de cele de pe schema, sau amandoua.
Link spre comentariu

Maxymylyanus wrote: de obicei la NPN uri leg emitorul la - trosk ! la asa afirmatie facuta de un electronist , iti trebuie bataie cu .... usa de la garaj

imi cer scuze ! si de baut sigur nu bausem ca era devreme :smt005
Link spre comentariu
Vizitator bog_adi

eu (poate gresesc) de obicei la NPN uri leg emitorul la +

La NPN-uri emitorul se leaga la catre - si colectorul catre +. La orice tranzistor, jonctiunea baza emitor trebuie polarizata direct iar cea baza colector trebuie polarizata invers.Schema desenata merge garantat. Montajul tau "lipit" sau nu respecata schema, sau valorile pieselor din montaj sunt mult diferite de cele de pe schema, sau amandoua.
in baza am pus 2,2kohm si in loc de 2V am pus 5V(ca asa o sa scot pe pin-ul de la uC), iar in colector am pus 10kohm si merge.Obtin tensiunea baza-emitor=0.72V.
Link spre comentariu

daca tu comanzi tranzistorul direct din microcontroller poti sa nu mai pui rezistenta de 10K.cum pe iesirea de la micocontroller ai 0 sau 5V, ai asigurata polarizarea cum trebuie a tranzistorului, nu e necesar divizor rezistiv, ci doar rezistenta de limitare a curentului prin baza.

Link spre comentariu
Vizitator bog_adi

daca tu comanzi tranzistorul direct din microcontroller poti sa nu mai pui rezistenta de 10K.cum pe iesirea de la micocontroller ai 0 sau 5V, ai asigurata polarizarea cum trebuie a tranzistorului, nu e necesar divizor rezistiv, ci doar rezistenta de limitare a curentului prin baza.

evident. am pus-p aici pentru ca nu am vrut sa testez direct pe uC.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări