Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Retele (radio) de comunicatii voce/date de amator in Romania

yo3fhm

Postări Recomandate

Am initiat acest topic mai mult datorita faptului ca am dorit sa raspund unor postari ale dlui. Puriu, plasate in pagina a 5-a a topicului "Detectoare simple in FIF"

Nu ma astept sa existe prea multi colegi interesati de subiect, dar am preferat sa deschid un nou topic, pentru a nu fi prea mult in afara subiectelor discutate pe marginea "detectoarelor simple in FIF", dar daca vor exista preocupari, cu atat mai bine !

Dl. Puriu spunea ca a receptionat traficul provenit de la mai multe statii de radioamatori, pe o frecventa VHF si evident, s-a intrebat despre ce era vorba. 

Voi incerca sa lamuresc cateva aspecte legate de intrebarile dumnealui, in speranta ca astfel se va face mai multa lumina asupra posibilelor surse care ar fi putut genera traficul respectiv.

Asadar...

On 2/13/2018 at 1:44 PM, puriu said:

Statii mobile (12 V) pe 2 m exista si ajung pana la 50 W. Azi am auzit doua pe un grup mare, din toata tara, condus de un YO2 din Timisoara. Dupa indicativ foloseau cuvantul "mobil", asa cum este corect. Frecventa pe care s-a intalnit grupul este ciudata, cca.145,125 MHz. Este o frecventa de intrare in repetoare. Iesirile sunt cu 600 kHz mai sus. Nu stiu cum se face ca toti se auzeau bine, chiar si un "mobil" pe Strada Lunga din Brasov care emitea cu 2 W si un cetatean la plimbare cu copilul cu un "portabil". O fi vre-o smecherie de care n-am auzit.

On 2/18/2018 at 11:33 AM, puriu said:

M-am lamurit. Statiile mobile si cele portabile folosesc o retea DMR (Digital Mobile Radio).  Sunetul este digitalizat si transmis prin Internet de la un repetor la altul. Aceste repetoare sunt in UIF (sunt mult mai ieftine decat cele in FIF). Inca nu mi-e clar cum ajunge semnalul de la repetoare in banda de 2 m.

Ieri era mare scandal in banda de 2 m. Unii utilizatori de DMR hotarasera sa inchida canalele DMR pentru altii.

Dl. Puriu, referitor la cele de mai sus, va pot oferi cateva detalii.

A. Referitor la retelele de comunicatii vocale

In Romania, exista cateva grupuri de radioamatori care au infiintat 2 tipuri de retele de comunicatii care acopera teritoriul tarii, prin noduri radio amplasate in unele orase. 

Comunicarea intre noduri se face prin protocoale VoIP vehiculate prin Internet, iar de la noduri pana la utilizatorul final (din reteaua radio) se face prin intermediul unor echipamente de emisie-receptie instalate sub forma de repetoare (semi-duplex) sau link-uri (simplex). Ca alternativa, mai exista si posibilitatea de a intra in retea direct din Internet, prin intermediul unei aplicatii numite EchoLink (care functioneaza inclusiv pe telefoane mobile). E valabila doar ptr radioamatori autorizati.

Cele doua retele functioneaza in standard analogic (UHF si VHF) si respectiv digital (doar UHF).

Reteaua digitala cea mai cunoscuta (bazata pe DMR-MARC) a fost initiata la nivelul SRR (Societatea Romana a Radioamatorilor) de catre Adrian Florescu YO3HJV, un bun cunoscut de-al meu. Nu mai stiu ce acoperire are in prezent. Intre timp, a aparut DMR-BrandMeister , care are avantajul de a putea reuni si alte standarde digitale pentru comunicare vocala, cum ar fi C4FM, D-STAR, APCO P25, etc. Reteaua DMR-BrandMeister a fost introdusa mai recent in Romania, de catre Daniel Salajan YO5DSG. Aici puteti vedea o lista cu nodurile DMR-BrandMeister din toata lumea, iar daca introduceti in form-ul "Search" caracterele "YO", veti obtine o lista cu repetoarele DMR-BrandMeister din Romania.

D-STAR e un standard digital implementat pe statiile fabricate de Kenwood si Icom. 

DMR e implementat pe statiile Motorola, iar C4FM pe statiile Yaesu. 

Cealalta retea (cea analogica) se numeste RoLink  si pot sa povestesc mai multe despre ea, deoarece sunt implicat in echipa RoLink.

RoLink este o reţea mixtă de comunicaţii vocale, ai căror iniţiatori sunt Cătălin Tanasie YO7GQZ, Cristel Teodorescu YO4ISC şi Cristian Mitroi YO3GWM. Reţeaua este formată din noduri amplasate în diverse localităţi şi zone din ţară, interconectate prin Internet. Comunicaţia radio este standard FM analogic. Scopul sistemului este de a asigura o comunicaţie vocală rapidă cu site-urile interconectate şi de a anima activitatea în banda de 70cm (si in unele cazuri, in banda de 2m).

Pentru a economisi timp, citez mai jos din cele pe care le-am scris la descrierea pe scurt de pe site-ul oficial RoLink, www.439100.ro :

Cum funcţionează RoLink? Simplu. Daca eşti în zona de acoperire a unui nod RoLink, apeşi PTT-ul staţiei (portabila, mobila sau fixa) și faci apel în mod uzual. Semnalul tău vocal va fi preluat de nod (prin radio) şi retransmis prin Internet (VoIP) către toate nodurile active în acel moment, iar fiecare nod va retranslata apelul tău pe portul radio local. Exemplu: te deplasezi pe DN1 dinspre București spre Câmpina. Dacă vei emite pe intrarea nodului RoLink de la YO3KXL (439.075 MHz), vei fi auzit în toate localitățile care au noduri conectate în rețeaua RoLink. 

Iata mai jos o imagine promo pe care am realizat-o la putin timp dupa infiintarea primelor noduri ale retelei RoLink:

Harta-Ro-Link9b.jpg

In decembrie 2015, putin inainte de Craciun, am urcat membrii echipei RoLink si cativa colegi inimosi pe terasa Facultatii de Electronica, unde cu ajutorul lor am instalat nodul RoLink pentru Bucuresti, care este functional sub indicativul radioclubului de care raspund, respectiv YO3KXL. Site-ul YO3KXL este accesibil aici, dar uneori mai are probleme datorate spatiului de pe hard-disk, urmand ca intr-un viitor apropiat sa-l mut pe un server hostat chiar in subsolul facultatii. In Bucuresti, exista doua noduri RoLink, cel de la noi de pe Facultatea de Electronica (Vest - UHF, 439.100MHz, CTCSS 103.5) si inca unul, amplasat in partea opusa a orasului, de catre Cristi Diaconu YO3GDI (Est - VHF, 145.7125 MHz, CTCSS 173.8). 

Nodul de pe Facultatea de Electronica acopera o arie de aprox. 90Km, dar in unele zone din oras nu penetreaza suficient pe UHF, asadar aceasta a fost ratiunea pentru care a aparut si nodul VHF. De asemenea, exista o parte dintre radioamatori care nu dispun de statii UHF si astfel, pot folosi statiile VHF din dotare pentru a opera in reteaua RoLink.

Mai multe despre montarea si punerea in functiune a nodului RoLink din Bucuresti, puteti citi aici:

YO3KXL-R: repetor UHF pentru reteaua RoLink (31.12.2015)

Caseta tehnica a repetorului UHF al nodului

RoLink Bucuresti (teresa Fac. de Electronica)          Cristel YO4ISC, regland repetorul

1065_3.jpg

Puteti vedea in link-ul de mai jos o lista a nodurilor retelei RoLink, in care este afisata starea in timp real a acestora :

http://www.439100.ro/content/blog/noduri/

Tot acolo sunt afisate si frecventele de lucru, shift-ul folosit pentru emisie, precum si frecventa tonurilor CTCSS necesare deschiderii repetoarelor retelei.

OFFLINE= deconectat de la retea; STOP= in receptie ; TALK= in emisie . Cand un nod emite, este evidentiat cu rosu. 

In aceasi pagina puteti gasi in stanga si buton pentru a asculta live traficul din reteaua RoLink .

RoLink este o retea realizata de radioamatori pentru radioamatori. Investitiile se fac in comun, de grupurile celor interesati, care isi achizitioneaza echipamentele necesare.

Echipa RoLink acorda asistenta complet gratuita in vederea instalarii aplicatiilor software necesare pe orice platforma utilizabila, precum si pentru realizarea interfetelor de comanda. De asemenea, daca este cazul, pentru punerea in functiune, reglajul nodurilor si chiar si pentru administrarea de la distanta a functionarii acestora.

Din aceste motive, cheltuielile sunt minime. La ora actuala, un nod RoLink poate fi implementat pe un Orange-PI, iar pentru repetor mai sunt necesare 2 statii, un filtru duplexor si o antena. 

Acum, dupa ce v-am facut aceasta prezentare, sa revenim la Iasi. 

In zona istoricului oras in care locuiti, exista mai multe noduri de comunicatie pentru radioamatori, atat pe UHF cat si pe VHF, disponibile in toate retelele vocale pentru radioamatori, existente si operate la noi in tara: analogic (RoLink) si digital (DMR-MARC si DMR-BrandMeister).

Nodul RoLink pentru Iasi este amplasat undeva pe strada Stejar si este administrat de Adrian Savu, YO8RXT, avand si o componenta pe VHF in 145.2875 MHz. 

Adrian YO8RXT

yo8rxt.png

Amplasare nod YO8RXT in Iasi

nod-YO8-RXT.png

Puteti sa vedeti mai multe detalii cu nodurile de comunicatie existente in zona Iasiului, accesand link-ul de mai jos.

Cele mai multe sunt in UHF, dar exista si cateva in VHF :

https://www.aprsdirect.com/center/47.20118,27.57682/zoom/11/time/60

De asemenea, o alta sursa de la care ati fi putut receptiona trafic radio, ar fi repetoarele vocale amplasate in apropierea Iasiului.

Acestea nu sunt conectate la reteaua RoLink, dar pot fi operate de alti radioamatori aflati in raza lor de actiune. 

In link-ul de mai jos puteti vedea o harta a acestor repetoare :

http://www.radioamator.ro/misc/amplasamente.php

Chiar daca spuneti ca aveti deschidere doar spre N-NE, in cazul dvs., e posibil sa fi receptionat (prin reflexii) chiar si repetorul YO8M, care e amplasat in zona de S-E a Iasului:

QTH Locator: KN37TC
Indicativ: YO8M
Canal: RV51 (R1x)
F input: 145.0375 MHz
F output: 145.6375 MHz
Antena: 2 antene separate pe verticala la 15m
Putere: 5 W
Acoperire: Iasi, Neamt, Bacau, Botosani, Suceava
Responsabil: YO8SAL
Comentarii: inlocuit cu repetor digital DR-1X Yaesu System Fusion, antene GP, cablu H1000.

Re-autorizat august 2016 ptr modulatie analogica si digitala: F3E, F1D, F2D si F7W (YO8SAL 10 sep 2016)

Cam acestea ar fi (pe scurt) informatiile despre retelele de comunicatii vocale pentru amatori existente si operationale in momentul de fata, in Romania. 

Pot sa mai mentionez ca in Bucuresti, Vlad YO3IHG incearca sa testeze si echipamente in sistem Tetra, dar deocamdata nu cunosc mai multe amanunte. 

B. Referitor la retelele de comunicatii digitale

In Romania, mai exista si o retea de comunicatii digitale pentru radioamatori, care foloseste protocol AX25 pe partea radio si la nevoie, TCP/IP incapsulat pe cadre AX25. 

In momentul de fata este in declin, datorita faptului ca nu a mai existat interes pentru utilizarea sa, dupa facilitarea accesului la Internet. Dupa 2005, cele mai multe noduri ale acestei retele si-au incetat activitatea.

Reteaua a inceput sa opereze timid de prin 1995, in Bucuresti aparand primele doua BBS-uri si repetoare digitale (digipeatere) - cel operat de Petre Endrejevschi YO3CTW si cel de la firma ADCON Telemetry, operat de Stefan Bordeanu YO3DP sub indicativul statiei de club YO3KWT.  Nodul de la YO3KWT asigura si functia de gateway cu Internetul, oferind si primele servicii de acces la E-mail prin intermediul unor conturi definite pe BBS-ul sau (implementat sub JNOS, versiune DOS). Pe vremea respectiva, era ceva revolutionar !

Nota: pentru radioamatorii care apartin generatiei mele (poate si pentru cativa mai tineri decat mine), ADCON Telemetry a fost fondata de Nicoara Paulian YO3NP (ex-YO3BEJ) - nimeni altul decat vestitul Lix , cel care a fondat nu mai putin vestitul grup LIXCO - echipa care a conceput celebrul transceiver A412, calculatorul personal L/B881 precum si alte echipamente destinate radioamatorilor (manipulator electronic cu memorie, interfete RTTY,  aplicatii software pentru comunicatii digitale, etc.). 

Nicoara Paulian YO3NP                                                                               Stefan Bordeanu YO3DP, la YO3KWT                   Petre Endrejevski YO3CTW (in vizita la F.R.R pe str. Lipscani)

Lix.jpg Stefan-YO3-DP.png Petre-YO3-CTW.png

Mai jos, o poza in care Lix apare primul din stanga.

A facut parte din echipa castigatoare a editiei din 1983 a concursului WPX, sub indicativul special YP3A, singura data cand acesta a fost utilizat in afara sediului de la Palatul Copiilor .

Membrii grupului din poza sunt:

randul de sus:  Nicoara Paulian(Lix YO3NP, Serghei Sevcenco(4X4...), Constantin Balan (Costi YO8BAM), Marcel Aleca (YO4ATW), Andrei Giurgea (Andy YO3AC), YO4XF, Radu Bratu (YO4HW), Mircea Rucareanu (YO4SI), Constantin Vlaicu (Toto YO3QK), Nicolae Dinca (Sandy YO3ND) ;
randul de jos: Iulian Teodorescu (YO9AGM, acum VE2AWW), Dan Burlacu (YO3FF) .

Din pacate, multi dintre ei au trecut la cele vesnice (SK/Silent Key), Dumnezeu sa-i odihneasca ! (YO4BAM, YO3AC, YO4HW, YO3QK).

Lix2.png yo4hw.jpg

In poza din dreapta il puteti vedea pe Radu Bratu YO4HW, seful radioclubului municipal Constanta, in amplasamentul care a existat pe malul lacului Tabacarie din Constanta.

Etajul final de emisie din partea stanga a pozei era realizat cu GU81 si asigura o putere de 700W in 14MHz. Am avut ocazia sa operez cu el, conectat la o superba antena beam rotativa, care pe vremurile respective era ceva destul de rar. 

In tara, au mai existat in perioada respectiva si alte gateway-uri, BBS-uri, noduri si digipeatere asemanatoare. Cel mai cunoscut gateway a fost YO2KJO, cel operat in Timisoara, de Norbi (Norbert Hanigovszki, YO2LGU). Tot Norbi a indeplinit functia de coordonator al spatiului de adrese IP AMPRNet pentru Romania, pana in anul 2000, cand am preluat-o eu. Apoi, din 2008, i-am predat fanionul lui Marius Petrescu YO2LOJ. In Constanta, bunul meu prieten Valentin Oprescu YO4GAB a infiintat un gateway/BBS packet radio, la care am pus umarul cu placere pentru a-l pune in functiune. Din pacate, Vali a trecut in lumea celor drepti, lasand in urma lui realizari in care extrem de putini s-au mai implicat de atunci...

Norbi YO2LGU                                                        Vali YO4GAB (in camasa albastra)                                               Marius YO2LOJ 

Norbi-YO2-LGU-2.jpg  Vali-YO4-GAB.jpg  yo2loj.png

Pana in 1998,  sistemele de la YO3CTW si YO3KWT au asigurat startul retelei de packet-radio. 

Incepand cu decembrie (tot decembrie!) 1998, am implementat la Facultatea de Electronica o statie de club, avand ca scop promovarea comunicatiilor digitale pentru amatori, sub indicativul YO3KXL.

Datorita amplasamentului foarte bun (terasa facultatii se afla la cel putin 40m deasupra solului), am putut acoperi o raza de aprox. 90Km in jurul Bucurestiului, oferind pentru o buna perioada de timp informatii (tehnice) cat mai proaspete, preluate pe canalele de specialitate ale BBS-urilor din exterior. De asemenea, alte doua facilitati pe care le-am oferit gratuit radioamatorilor care accesau YO3KXL, au fost conturile de E-mail gratuite si accesul la cele mai cunoscute si frecventate DX-Clustere, prin reteaua radio .

Dupa 2008, datorita serviciului, nu am mai avut timpul necesar pentru a ma ocupa atat de indeaproape de echipamentele de la YO3KXL si cum un alt amic foarte bun (Cristi, YO3GWM) a venit cu ideea de a pune in functiune un gateway APRS la YO3KXL, am achiesat la propunerea lui si i-am predat conducerea executiva a radioclubului ;-) Cristi s-a apucat de treaba si a pus in functiune sistemul APRS (Automatic Packet/Positioning Reporting System) care functioneaza si in prezent. APRS seamana cu sistemul AIS folosit in domeniul naval . 

Site-ul oficial APRS Romania se poate accesa aici (http://www.aprs.ro/ ) si este intretinut de Cristi YO3GWM.

In Bucuresti, alte doua noduri cu functie de digipeater packet-radio, au fost cel de la Adrian Sinitaru YO3APJ si cel de la Costel YO3ACX.

Adriian YO3APJ                                                                               Costel YO3ACX

Adrian-YO3-APJ.png  yo3acx.jpg

Tot ceea ce am realizat la YO3KXL nu ar fi fost posibil fara sprijinul direct al bunului meu amic, Conf.dr. ing. Mihai Stanciu, YO3HAM  - caruia doresc sa-i multumesc pe aceasta cale pentru timpul si increderea acordate.  

Mihai YO3HAM  si Cristel YO4ISC      Cristi YO3GWM

YO3HAM.jpg Cristi-YO3-GWM.jpg

Cezar YO3FHM

Cezar.png

De asemenea, doresc sa mai multumesc multor altor colegi si prieteni (radioamatori sau nu) care ne-au sprijinit in activitatea de la YO3KXL !

Un calduros 73! tuturor si toate cele bune !

Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator

Frumoasa prezentare. In seara asta m-am gandit si eu sa vad cu ce se mananca RoLink. Ca tot omul am mers pe site. Frumos site... cu poze din munti, mamaliga, palinca.... dar NICI MACAR O IMAGINE DE RASPBIAN SAU ARMBIAN. Cum sa extinzi reteaua, daca tii la secret reteta? (Nu ma refer la credentiale, e normal sa poti controla sistemul, ci la instalarea simpla, sa poata omul sa auda pe iesirea de sunet de la orange pi zero sau de la raspberry ca este glas de om in retea)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@yo3fhm multumesc pentru explicatiile detaliate si poze!  Saptamanal ascult pe ROLink (acum doar online de cand nu mai functioneaza nodul din Pitesti ) QTC-ul duminical de la YO5KUC.

Link spre comentariu
21 hours ago, dyogenes said:

Frumos site... cu poze din munti, mamaliga, palinca.... dar NICI MACAR O IMAGINE DE RASPBIAN SAU ARMBIAN. Cum sa extinzi reteaua, daca tii la secret reteta? (Nu ma refer la credentiale, e normal sa poti controla sistemul, ci la instalarea simpla, sa poata omul sa auda pe iesirea de sunet de la orange pi zero sau de la raspberry ca este glas de om in retea)

Salut Dyogenes,

Nu pot sa nu-ti dau (partial) dreptate. A existat un articol scris de Catalin Tanasie, despre cum sa compilezi tot ce ai nevoie, dar vad ca nu mai apare si nu reusesc sa dau de el.

Ma voi interesa mai indeaproape si voi reveni cand voi avea ceva noutati. 

In principiu, odata compilat tot pachetul care contine SVXLink , trebuie sa obtii credentialele de acces in retea (gratuit, evident) si poti asculta astfel prin propriul nod.

Daca vrei sa scoti nodul la productie (hi), atunci ai nevoie sa construiesti o interfata minimala, a carei schema o poti in folderul cu scheme din meniul Diverse al site-ului RoLink .  Sau mai jos 

Schema_RoLinkINT_v4.15.png

Poti asculta traficul din reteaua RoLink si daca te vei conecta prin EchoLink la YO3KXL-L, de exemplu (il vei regasi in lista nodurilor, in aplicatia EchoLink).

EchoLink functioneaza atat pe Windows, cat si pe Android sau Mac. Pe Linux poti incerca ruland sub Wine.

Revin cand mai am noutati !

3 hours ago, Stefan. said:

@yo3fhm multumesc pentru explicatiile detaliate si poze!  Saptamanal ascult pe ROLink (acum doar online de cand nu mai functioneaza nodul din Pitesti ) QTC-ul duminical de la YO5KUC.

Ma bucur sa stiu ca reteaua este utila, le voi transmite si celor care au creat-o !

Daca mai sunt si alte idei sau solicitari, nu va jenati sa le postati.

Nu exista nimic tinut "la secret" , iar accesul la retea este gratuit, nu se percep taxe sau alte "contributii " !

73 de Cezar

Link spre comentariu
Vizitator

Salut Cezar si merci mult de raspuns! De ascultat RoLink-ul il pot asculta, exista un mic nod functional in Tg. Mures. Eu vroiam sa ma joc un pic cu un orangepi zero. Ce vreau sa incerc mai precis? Am observat ca modulatia diverselor statii din retea e foarte variabila, in functie de transceiverele, microfoanele si largimea de banda utilizata de fiecare radioamator. Ma gandeam daca nu s-ar putea face niste prelucrari automate de volum, pe audio, cu niste operationale care sa mentina un volum constant, indiferent de parametrii foarte variabili ai statiilor care emit. Asta as fi vrut sa incerc. Nici nu neaparat pe antena, se poate si direct de pe raspberry/orange. 

Evident ca trebuie activat in retea acel nod si evident ca administratorii trebuie sa aiba acces sa poata scoate din sistem nodurile cu probleme, nu se discuta treaba asta. Mi-ar fi placut sa gasesc tocmai ceea ce spui si tu, un tutorial detaliat despre cum se face un nod simplu, niste imagini functionale, iar dupa ce e realizata partea hardware, se cere accesul in retea al nodului respectiv. Oricum, eu sunt deci interesat sa fac un astfel de experiment si daca ma poti ajuta in acest sens mi-ar prinde bine. Merci si seara placuta!

Link spre comentariu
3 hours ago, andrei_ said:

Stiti cumva in ce an s-a stins din viata dl. Neacsu Nicolae -  Y03YZ?

Din pacate, nu. L-am intrebat in schimb pe Nini YO3CCC, care mi-a spus ca nici el nu isi mai aminteste cu exactitate, dar oricum, s-a petrecut acum aprox. 5 ani . 

Pe net puteti gasi anuntul facut de YO3GSU , dar nu are data :

https://www.radioamator.ro/mp/edit.php?m=6949&a=3

Astazi in jurul orei 21:30 dl. Neacsu Nicolaie YO3YZ a incetat emisia. Odihneasca-se in pace!

O idee ar fi sa-i scrieti chiar lui YO3GSU (adresa este cuprinsa in anuntul respectiv) si sa vedeti ce spune, daca isi aminteste ceva.

Aici exista un articol scris de Nini YO3CCC, despre YO3YZ:

"Sa facem cunostiinta cu Neacsu Nicolae YO3YZ" . La final, se gaseste si un album foto.

RIP YO3YZ 

Cu stima,

Cezar YO3FHM

Link spre comentariu

Da,articolul d-lui Vasilescu il stiu.Aseara am dat intamplator peste acest topic si mi-am amintit de dl. Neacsu si cautand din nou pe net informatii am gasti ca a trecut in nefiinta https://www.radioamator.ro/yodxclub/sk.php ,.

Intrebam,deoarece tatal meu (nascut in 1946)a lucrat ca inginer  (cum era cu repartitiile atunci,la terminarea facultatii.. )in perioada 1970-1974 (sper sa nu gresesc ani) la sectia unde lucra dl. Neacsu  de la U. Electromagnetica....Daca a trecut in nefiinta  in urma cu 5 ani,inseamna ca avea cam 87-88 de ani...Dumnezeu sa-l odihneasca.

Editat de andrei_
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări