Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum scap de legionella?


yo7lhe

Postări Recomandate

Poate s-a mai intalnit cineva cu aceasta bacterie si i-a gasit leacul.

Casa e alimentata cu apa dintr-o fantana. Fiind deal are cca 40 m adancime.

Pana cand am pus boiler (cu dubla spirala) apa era ok, analizele fiind bune.

La cateva luni de cand am dat drumul la boiler, apa calda a inceput sa miroase din ce in ce mai puternic a hidrogen sulfurat, pana cand a devenit insuportabil. De pe net am aflat ca e de vina contaminatea instalatiei cu Legionella, de unde o fi venit.

Ca sa scap de bacterie am incercat sfaturile de pe internet:

- tin apa la peste 60 C si oparesc saptamanal instalatia, nu are efect.

- spal la fiecare 3 saptamani instalatia cu solutie de cloramina - am instalat la iesirea din fantana  un robinet care permite introducerea solutiei in instalatie - pe moment are succes dar instalatia pute a cloramina cateva zile apoi mirosul de oua clocite revine incet, incet.

- Am desfacut, curatat si dezinfectat boilerul in interior. Mirosul a revenit.

In zona nu exista retea de apa potabila si nici energie electrica.

La iesirea din fantana analizele apei sunt ok, dar in casa, chiar daca apa nu miroase, dupa curatire, in proba luata cu robinetul pe apa rece, analizele arata contaminare biologica.

Aveti vre-o idee cum as putea scapa de aceasta bacterie?

 

Link spre comentariu

Iti recomand articolul asta. Fa-ti singur un sistem care sa includa, pe langa fierberea (peste 60*C) filtrarea si clorinarea apei, si un tratament UV (lampi si rezervor de plexiglass) si ozonizare. Investitia nu este prea mare daca te pricepi la mesterit (diy). Probabil pana in 1000E (cu piese de calitate). Altfel...e cam nasol pentru tine.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC203680/

Link spre comentariu
3 hours ago, yo7lhe said:

[...] La iesirea din fantana analizele apei sunt ok, dar in casa, chiar daca apa nu miroase, dupa curatire, in proba luata cu robinetul pe apa rece, analizele arata contaminare biologica.

 

 

Pentru a obtine o proba de apa necontaminata din exterior, in mod normal iesirea robinetului / bateriei se dezinfecteaza inainte de prelevarea probei. Asta se face in mod normal cu o lampa de gaz (vedeti video-ul atasat la 1:18), dar daca este vorba de o baterie atunci inainte de asta ar trebui indepartat perlatorul / aeratorul. Ca alternativa pot fi utilizate si solutii speciale de dezinfectare, dupa care insa se va lasa sa curga maxim 3 litri de apa inainte de prelevarea probei (pentru a indeparta resturile solutiei folosite pentru dezinfectare).

 

Verificati daca nu cumva aveti o portiune de teava undeva care a fost dezafectata, dar inca mai este conectata la instalatia de apa folosita. Daca aveti undeva o portiune de teava in care doar sta apa si nu se lasa afara apa macar din cand in cand, atunci acolo se pot aduna bacterii si pot contamina apa din restul instalatiei.

 

Avand in vedere ca spuneti ca de cand aveti boilerul aveti probleme cu mirosul, ma gandesc nu cumva apare o reactie chimica in boiler. Legionella din cate stiu nu are miros, deci sau este vorba de alte bacterii (rezistente la >60°C) sau se produc niste gaze acolo. Din ce material sunt tevile din care s-a facut instalatia de apa? Cupru, PPR, Pexal? Ce fel de boiler aveti? Are in interior un anod de magneziu (pentru protectie la coroziune)? Interiorul boilerului este emailat? Daca boilerul are anod de magneziu (care se descompune in timp, protejand peretele interior al boilerului) atunci ar putea sa fie mirosul si de la o reactie chimica din interior. Ce caracteristici are apa in buletinul de analize, inainte si dupa boiler? Ce valoare pH are si ce compozitie chimica? De exemplu la boilere cu anod de magneziu sa nu va ganditi niciodata la varianta de a indeparta calcarul din boiler cu otet, fiindca intre anodul de magneziu si otet apare o reactie chimica si se creeaza hidrogen.

 

 

Editat de belasajgo
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru sugestii, chiar glumete.

@celtik, am energie electrica doar de la soare, extrem de limitata in zilele lungi de iarna. Nu pot sa imi permit consumul unui ozonizator, de aceea am cautat o metoda fara energie electrica.

@belasajgo  Analiza initiala, cand am facut fantana, a fost la Regia de apa. Sunt ceva ani si nu gasesc acum buletinul. Anual am testat apa cu teste rapide Watersafe, varianta cu multe teste.

PH e 7, doar duritatea e mai mare, 250 zice testul.

Borcanelul cu test biologic devine roz. M-a alarmat mirosul puternic de oua clocite, din ce am citit pe net putand fi produs de legionella.

Faptul ca se reduce dupa ce tratez cu cloramina ma duce cu gandul la o origine biologica.

Instalatia de apa e din pexal si are peste 10 ani.

Ma gandesc ca, daca gasesc teava de Cu potrivita, sa o schimb.

Dar as vrea sa nu se infecteze si noua instalatie.

Teava de la fantana la casa e din PVC, nu o pot inlocui.

Boilerul are doar 2ani, e emailat si are anod de Mg, destul de afectat din cat am vazut cand am curatat boilerul.

Nu am folosit otet sau alte chimicale in instalatie, cu exceptia cloraminei.

As duce o proba la laborator, dar la Regia de apa fac doar analize fara a identifica bacteria, doar prezenta ei.

Si daca tot sunt bacterii, nu pot fi distruse in acelasi mod?

Ce e mai neplacut e ca, dupa atata cloramina, apa ce trece  prin instalatie a capatat un gust; pentru baut trebuie sa aduc cu galeata de la fantana, ca in copilarie.

O sa verific azi daca pe instalatie sunt zone mai putin utilizate, unde poate stagna apa.

 Cel putin pe circuitul de apa calda nu sunt, pentru ca este foarte scurt si are doar 3 puncte de consum pe 6m de teava.

 

Link spre comentariu

Apa calda are miros. Iarna asta am facut un test cand am lipsit mai multa vreme: la plecare am curatat instalatia cu cloramina si am lasat apa rece in boiler.

Casa fiind neincalzita am gasit apa din boiler la 15C si mirosul foarte slab. Cum am pornit incalzirea, in 3-4 zile traznea. Pe boiler am termometru,  la 15 cm mai sus de returul serpentinei, csre nu scade sub 60C. Sunt constient ca jos, la teava de admisie a apei reci e mult mai "racoare". dar nu am ce face. Termometrul boilerului, din partea superioara e aproape la cap de scala.

De azi dimineata am luat la verificat instalatia si am gasit supapa unisens de pe boiler cu scapari.

O schimb si mai caut.

Banuiesc ca apa rece a prins gust din cauza reactiei metalului robinetelor cu cloramina, dar poate gresesc.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, yo7lhe a spus:

Apa calda are miros. Iarna asta am facut un test cand am lipsit mai multa vreme: la plecare am curatat instalatia cu cloramina si am lasat apa rece in boiler.

Casa fiind neincalzita am gasit apa din boiler la 15C si mirosul foarte slab. Cum am pornit incalzirea, in 3-4 zile traznea. Pe boiler am termometru,  la 15 cm mai sus de returul serpentinei, csre nu scade sub 60C. Sunt constient ca jos, la teava de admisie a apei reci e mult mai "racoare". dar nu am ce face. Termometrul boilerului, din partea superioara e aproape la cap de scala.

De azi dimineata am luat la verificat instalatia si am gasit supapa unisens de pe boiler cu scapari.

O schimb si mai caut.

Banuiesc ca apa rece a prins gust din cauza reactiei metalului robinetelor cu cloramina, dar poate gresesc.

https://www.dedeman.ro/bucuresti6/echipament-osmoza-5-etape-montare-sub-chiuveta-ro-6-cu-pompa/p/2014309

Link spre comentariu

Filtrele au limitarile sale, iar cand vine vorba de bacterii, va fi o chestiune de timp pana ce vor infesta si filtrele, plus ca la dusuri nu poti baga filtre ca stai 2 zile sub dus. Mai bine rezolva cauza care genereaza bacteria, decat sa incerci sa maschezi efectul, care e costisitor si ineficient. Deci luata instalatia la puricat si facut analize la mai multe laboratoare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Din pacate economia de curent , boilerul si bacteriile , care sunt chiar mortale, se impaca foarte bine.

Pare foarte illogic sa tii boilerul cu termostatul setat la 85 C, dar cam asta e solutia, cel putin la mine asta e norma. Bacteriile se dezvolta in apa stagnanta cand temperature e 50-60 C.

Pe de alta parte trebuie putina atentie cand folosesti apa calda ca sa nu te oparesti.

In cazul descris ar trebui un cazan pe lemne sau gaze (propan) care sa incalzeasca apa atunci cand e nevoie.

Link spre comentariu

Exact...temperatura la apa cat mai sus...aproape de punctul de fierbere....se vor distruge toate bacteriile.

Dar din pacate instalatia din pexal va ceda foarte repede la temperaturi ridicate....va trebui sa o modifici pe cupru. Temperatura maxima suportata de pexal este de 90grC...tevile vor fi aproape de limita si vor ceda.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Si eu am avut probleme complicate cu apa scoasa cu pompa dintr-un put de la adincimea de 15m si anume, pe interiorul tevilor expuse la lumina

 s-au format colonii de microalge lipite continuu de peretii tevilor, de care am scapat doar cu tevi metalice de fier, ar fi fost preferabil de cupru, dar erau mult mai scumpe.

Analiza apei a iesit buna pentru consumul individual, dar nelegala pentru consumul colectiv, deoarece continea microresturi organice in suspensie.

 

@gsabac

Link spre comentariu
14 hours ago, gsabac said:

Si eu am avut probleme complicate cu apa scoasa cu pompa dintr-un put de la adincimea de 15m si anume, pe interiorul tevilor expuse la lumina

 s-au format colonii de microalge lipite continuu de peretii tevilor, de care am scapat doar cu tevi metalice de fier, ar fi fost preferabil de cupru, dar erau mult mai scumpe.

Analiza apei a iesit buna pentru consumul individual, dar nelegala pentru consumul colectiv, deoarece continea microresturi organice in suspensie.

 

@gsabac

 

Adica sa o consume individul dar nu si colectivitatea?

Link spre comentariu

Ca scapi de problema trebuie sa tii boilerul la minim 85grade...din ce mai tin minte asta este regimul termic care trebuie atins ca sa aiba efect.Cauta dupa manualul de utlizator de la Immergas Zeus Superior si gasesti explicatii mai pe larg.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
11 hours ago, alcon said:

 

Adica sa o consume individul dar nu si colectivitatea?

Asa a fost raspunsul oficial de la analize, apa este buna pentru consumul familial dar nu poti face o sifonarie, bodega, o cismea publica, dozator de sucuri, etc.

Locatia este Bucuresti, zona Ozana, dar probabil ca apa din fintani rurale este mai pura si nu se impune aceasta restrictie.

 

@gsabac

Link spre comentariu

Da, este un raspuns ciudat (oare?). In anul 1995 sau 1996 cineva a deschis o brutarie la parterul unui bloc din Bucuresti, zona Drumul Sarii. Dupa ce s-au luat probe de apa, raspunsul a fost cam asa: "Apa nu corespunde pentru alimentatia publica". Respectivul patron a cerut explicatii pentru ca tot in acelasi bloc functiona o gogoserie si un restaurant. Raspunsul a fost la fel: "Apa nu corespunde pentru alimentatia publica"........

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări