Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie gard din lemn

spik

Postări Recomandate

Salut, 

Am facut un gard din sipci de lemn si fiind grabit am ales sa dau doua straturi de ulei de in sicativat, de la Danke, inainte de montare.

Din ce am citit se pare ca este mai bine pentru lemnul de exterior sa dau periodic cu acelasi ulei decat sa aplic un lac alchidic ce se poate scoroji de la soare.

Din experienta vostra ce sfaturi imi dati?

Multam!

Link spre comentariu

Două straturi vor ține un timp, ideal era să saturezi lemnul pe o adâncime cât mai mare.Poate ar fi mai bine să dai un lac de protecție dedicat după ce se usucă suficient uleiul.Asta l-ar proteja mai eficient pentru un timp îndelungat.Oricum trebuie repetat și lacul după un timp....

Link spre comentariu

Cum se impregneaza corect lemnul: trebuie sa fie bine uscat si slefuit. Se prepara solutiei de ulei de in desicat diluat cu 10% petrosin. Lal fiecare litru de solutie gata preparata adaugam 5-10 cm cubi de amoniac. Amoniacul face ca solutia sa penetreze lemnul mult mai bine. Solutia se pensuleaza pe lemn vara,  pe canicula, minimum 20 grade, recomand 30 grade, daca totul este corect in urma pensulei ramane o spuma fina, solutia intra in lemn atat de repede ca ies bulbuci. Dupa 24 ore se repeta tratamentul. Lemnul care sta in aer liber trebuie tratat anual.
* Uleiul de in desicat nu poate fi inlocuit.
*  In loc de petrosin poate fi folosit terpinol sau diluant.
*  Amoniacul poate lipsi, rezultatele sunt mai slabe. Cantitatea de 10cm cubi la litru este maximum permis, dar  atentie, doar in aer liber ca altfel mirosul este devastator!

La nevoie solutia de impregnare se coloreaza cu smoala sau oxizi metalici.. Intr-un borcan de 400ml plin pe jumatate cu diluant se dizolva 1- 2 cm cubi de smoala. Atentie, si smoala este de mai multe feluri, exista si smoala greu solubila in solventi. Cum se verifica: pe smoala puneti 2-3 picaturi de diluant, asteptati 10 secunde apoi puneti degetul. Daca se ia pe deget ca vopseaua, e de bine, daca ramane doar o  amprenta in locul unde a fost diluantul, smoala nu e buna. Dureaza 24 ore sa se topeasca, in acest timp agitati de 2-3 ori borcanul. Fata de alti coloranti smoala are cateva avantaje in ceea ce prliveste lemnul, inchide porii (face lemnul impermeabil la apa) dar ulterior permite alte tratamente. Cu smoala putina obtineti o tenta usor maronie, mai multa smoala culoarea vireaza spre negru. Pentru alte culori folositi pulberi de oxizi metalici, dar, foarte important, oxizii trebuie amestecati cu uleiul de in minimum 15 minute, cu bormasina. Nu va amagiti,  dupa doua minute uleiul de in pare colorat suficient…amestecati 15 minute daca vreti sa iasa treaba buna. Apoi din doua in doua ore trebuie sa amestecati din nou, doua–trei minute. Oxizii se decanteaza. A doua zi trebuie sa reluati procedura de amestec. Sfatul meu este sa preparati uleiul de in tot odata dar daca cantitatea depaseste 10 litri devine complicat…preparati doua –trei sarje dar grija la culoare. Masurati cantitatea de oxizi cu o masura pentru medicamente in felul asta riscurile sa obtineti alta nuanta sunt mai mici. Folositi galeti noi, cu cioc de scurgere, nu lucrati pe trotuar si nici in garaj…
Daca ati exagerat cu impregnarea, dupa trei zile, o sa observati ca lemnul nu se usuca...atunci trebuie sa luati o carpa si sa stergeti cu diluant pana inlaturati  uleiul in exces.

De ce nu e bine sa lacuim lemnul expus intemperiilor o sa scriu altadata.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Sa va spun din experienta mea .

In 1973 am construit un gard din sipci (uluca) de lemn. Pe spatele ulucilor am dat la 2-3 ani cu ulei ars de motor ,pe fata cu o vopsea alchidica . De atunci am refacut gardul de trei ori.Ultima data in 2016 ( ca se deformasera sustinatorii ulucilor) , si am folosit 50% din uluca din *73.

Cu ce solutie impregnezi uluca nu trebuie sa se usuce rapid, sa aiba timp sa patrunda in lemn.

Link spre comentariu

Cred ca raman la intretinerea cu ulei de in de doua ori pe an, primavara si toamna...

Anul acesta mai dau o mana peste o luna si inca una mai la toamna...in functie de aspectul lemnului...

Pana la urma sunt 14 mp de gard! :)

Link spre comentariu

Tehnica simpla cu uleiul impregnat in lemn e nemuritoare. Poate rezista si peste o generatie de oameni, daca e hidratat periodic cu ulei. Vopselurile sunt bune pentru lemn doar in anumite circumstante (interioare aerisite, fara umezeaza si luminate suficient). Uleiul e pentru lemn cum e crema pentru maini, plus ca tine apa/umezeala la distanta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu am avut un gard facut in 1999 cu bazii si scanduri de brad , iar avand posibilitati ,partea lemnoasa a fost impregnata prin scufundare si mentinere timp indelungat  intr-o cada cu ulei hidraulic amestecat cu ulei de transformator. Asta am putut procura la acea vreme . Gardul a rezistat eroic mult si bine , si-a pastrat un aspect frumos in ani , insa in 2014 am constatat ca il luase cancerul in zona unde scandurile sunt in contact cu baziile orizontale .Nu am mai avut ce sa-i fac , era prea tarziu asa ca a trebuit sa renunt la el si sa-l refac din tabla cutata de data aceasta. . Deci atentie pentru cei care prefera lemnul la zonele unde se poate acumula apa si mentine umiditate  indifferent cat o fi de tratat . Imi pare rau ca nu am facut atunci poze cu scandurile(80%din toate) bolnave. 

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

postez și eu aici fiind vorba de protecție lemn la exterior:

Am făcut primăvara asta o construcție pe structură de lemn ce are pe anumite porțiuni lemnărie și la exterior, restul este OSB+polistiren cu adeziv. Laturile cu lemn le-am dat cu 2 mâini de grund pentru lemn de la Oskar și o mână de lac (cred că e alchidic) tot de la Oskar (yacht parcă scrie pe cutie cică testat pe bărci). 

Am făcut bine am făcut rău rămâne de văzut. O să vreau să dau încă o mână, în special pe exterior, că la interior e mai puțină grabă. Am înțeles că s-ar face o șlefuire înainte de a doua mână. Acum să zic de ce am postat de fapt..

Ce granulație să aibă șmirghelul ?

Ce părere aveți de soluția de protecție de la Oskar grund+lac ?

17.jpg

Editat de x_dadu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru un car (de boi) pe care il tin ca decor pe gazon am folosit de la Savana lac 2 in 1 pentru garduri si cabane, de fapt este un fel de ceara (asa cred eu) colorata dupa cum se simte dupa uscare, arata ca gelatina in cutie. Ramane lemnul mat si nu are aspect prea atragator dar respinge apa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări