Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

receptor ir cu pic

Vizitator dj_cristi

Postări Recomandate

Vizitator dj_cristi

vreau sa fac o schema cu un PIC care sa actioneze ca un receptor de irnfrarosu. si as mai vrea sa-i programez eu codu-urile butoaneleor de pe telecomanda la care sa raspunda.stie cineva daca se poate face asta?daca da, cam cate canale se pot trasmite in acest fel?mie imi tb. cam 4 canale (vol+,vol-,power,mute)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator dj_cristi

hm... telecomanda mea e pe 32biti, deci cam cate comezi poate primii pic-ul?si cum se poate realiza asta? adica eu nu prea am experienta in facut soft ptr. pic-uri. singurele pic-uri cu care am lucrat aveam deja programul compilat si decat l-am scris.daca ma puteti ajuta cu sugestii in legatura cu programul sau cu vreo schema ceva, va raman dator :)

Link spre comentariu

Salut,Daca telecomanda nu se aliniaza la vreun standard si daca poti folosi toti cei 32 de biti ptr formarea comenzilor, atunci nr de comenzi este impresionant... Mult mai mult decat ar putea folosi un utilizator casnic. Cu 32 de biti (fara CRC sau alte smecherii) se pot forma 2^32 combinatii.Din pacate proiectul este destul de elaborat si cere timp. Nu imi dau seama la ce sugestii te referi. Daca stii sa programezi picul, nu e chiar asa de complicat. Dar fara oarece cunostinte de pic, chiar si sugestiile sunt greu de oferit. In esenta trebuie sa urmaresti activitatea pe portul de intrare si sa citesti bitisorii. Stiu ca e cam vag, dar devine prea stufos daca intru in detalii. Apuca-te de lucru si intreaba pe bucatele. Sau daca ti se pare prea complicat, poate e cineva dispus sa ti-l faca contra cost sau mai stiu eu cum...Bafta,Cirip

Link spre comentariu

dj_cristi, sunt tare curios ce telecomanda ai. Pe 32 de biti?! :shock: Nu am mai auzit de asa ceva. In general, telecomenzile mai "normale" folosesc un cod de cativa bitzisori, care se dovedesc a fi suficienti.

Pentru receptor: faci rost de un receptor cu demodulare (astea chiar se gasesc la noi in comert). Exemple: SFH 5110 (se gaseste la Vitacom, sigur se mai gaseste si in alte locuri; daca nu el, atunci un echivalent gen TSOPxxxx). Asta e o chestie neagra cu 3 pini. Pe doi pini ai alimentarea (atentie mare sa nu-l alimentezi invers, se arde instantaneu), iar al treilea pin e o iesire TTL care iti indica starea semnalului IR. La SFH, atata timp cat primeste ceva de la telecomanda, iesirea sta in 0 logic. Cand nu primeste nimic, iesirea sta pe 1 logic (nu e o greseala, semnalul logic e inversat). Nu-ti ramane decat sa conectezi receptorul asta la un port de intrare de la un microcontroller si sa retii undeva timpul intre tranzitiile din 1->0 si 0->1. Cand ai terminat treaba asta, ai o "semnatura" a tastei care s-a apasat pe telecomanda.

Link spre comentariu
Vizitator dj_cristi

dj_cristi, sunt tare curios ce telecomanda ai. Pe 32 de biti?! :shock: Nu am mai auzit de asa ceva. In general, telecomenzile mai "normale" folosesc un cod de cativa bitzisori, care se dovedesc a fi suficienti.

Pentru receptor: faci rost de un receptor cu demodulare (astea chiar se gasesc la noi in comert). Exemple: SFH 5110 (se gaseste la Vitacom, sigur se mai gaseste si in alte locuri; daca nu el, atunci un echivalent gen TSOPxxxx). Asta e o chestie neagra cu 3 pini. Pe doi pini ai alimentarea (atentie mare sa nu-l alimentezi invers, se arde instantaneu), iar al treilea pin e o iesire TTL care iti indica starea semnalului IR. La SFH, atata timp cat primeste ceva de la telecomanda, iesirea sta in 0 logic. Cand nu primeste nimic, iesirea sta pe 1 logic (nu e o greseala, semnalul logic e inversat). Nu-ti ramane decat sa conectezi receptorul asta la un port de intrare de la un microcontroller si sa retii undeva timpul intre tranzitiile din 1->0 si 0->1. Cand ai terminat treaba asta, ai o "semnatura" a tastei care s-a apasat pe telecomanda.

heh, yo intrebam de pic nu de photo modul. stiu si de sfh-uri si de tsop-uri, am lucrat cu toate.
Link spre comentariu

Ah, ok. Cred ca am inteles problema. Tu vrei fara modul integrat de receptie IR. Sincer, nu cred ca merita. Nu vei reusi sa-l conectezi direct la PIC, garantat mai ai nevoie de niste circuite aditionale. Uita-te la schema unui modul din ala si o sa intelegi ce spun. Chestiile alea din interior (inclusiv partea de automatic gain control) sunt foarte bune in practica si nu prea cred sa mearga cum trebuie fara ele.

Link spre comentariu

Hm. Io imi imaginam ca vrei sa conectezi un modul din ala de receptie la pic, iar picul sa faca decodarea. Modulul i-ar fi dat TTL picului. Gresesc?bogdanm, de mult tot vreau sa te intreb. Ma tot uit la avatarul tau si nu reusesc sa deslusesc ce reprezinta. Cel mai aproape mi se pare de un fel de jandarm care citeste ziarul, dar cred ca am prea multa imaginatie. Si ar mai semana cu ceva, dar e impotriva regulamentului... :d Poti te rog sa spui in cuvinte ce e acolo? Mersi.Cirip

Link spre comentariu

Hm. Io imi imaginam ca vrei sa conectezi un modul din ala de receptie la pic, iar picul sa faca decodarea. Modulul i-ar fi dat TTL picului. Gresesc?

Si eu imi imaginam la fel, si cred in continuare ca e cea mai logica solutie. Poate dj_cristi o sa ne lamureasca un pic mai clar ce vrea sa faca.

bogdanm, de mult tot vreau sa te intreb. Ma tot uit la avatarul tau si nu reusesc sa deslusesc ce reprezinta

:d In varianta initiala (nemicsorata) era un ditamai calaul, cu o secure corespunzatoare. La o examinare atenta se observa ca "ziarul" cu pricina are atasat un maner maroniu, care este tinut cu fermitate in mana stanga. Nici nu vreau sa incep sa ma gandesc sa te intreb cu ce altceva crezi ca ar mai semana ... :)
Link spre comentariu
Vizitator dj_cristi

Hm. Io imi imaginam ca vrei sa conectezi un modul din ala de receptie la pic, iar picul sa faca decodarea. Modulul i-ar fi dat TTL picului. Gresesc?Cirip

exact asta :)
Link spre comentariu

Hm. Io imi imaginam ca vrei sa conectezi un modul din ala de receptie la pic, iar picul sa faca decodarea. Modulul i-ar fi dat TTL picului. Gresesc?Cirip

Pai atunci raspunsul ti l-am dat eu. Eu exact asta inteleg prin modul: un dispozitiv care stie sa demoduleze semnalul IR. Si care mai departe se baga in microcontroller, pentru decodificarea efectiva. Scuze, dar undeva avem o terminlogie diferita si nu inteleg unde.
Link spre comentariu
Vizitator dj_cristi
Hm. Io imi imaginam ca vrei sa conectezi un modul din ala de receptie la pic, iar picul sa faca decodarea. Modulul i-ar fi dat TTL picului. Gresesc?

Cirip

Pai atunci raspunsul ti l-am dat eu. Eu exact asta inteleg prin modul: un dispozitiv care stie sa demoduleze semnalul IR. Si care mai departe se baga in microcontroller, pentru decodificarea efectiva. Scuze, dar undeva avem o terminlogie diferita si nu inteleg unde.

deci ca sa ne intelegem. foto modulul este TSOP1738 (se cheama fotomodul ptr. ca are in el integrat un amplif de semnal si fotodioda). apoi semnalul ir va fi demodulat si va fi trimis spre pic ptr. decodare. eh, acum probabil te intrebi de ce folosesc pic si nu un banal HT. eu vreau sa fac un program ptr. pic astfel incat sa-i pun eu codurile care sa le decodeze. de exemplu vreau sa folosesc butonul 1 de la telecomanda de la tv. si vreau sa programez pic-ul exact pe codul care il are butonul 1 din telecomanda.

acum ca ai cam inteles cum sta problema, cum s-ar putea realiza? imi tb. o schema efectiva, adik cum leg fotomodulul la pic si ce tip de pic mi-ar trebui. de exemplu daca am un celebru 16f84 cate comenzi voi putea decoda? si daca stii si pe unde as putea gasii sursa unui program asemanator ptr. pic ca sa-l modific eu ti-as ramane recunoscator :)

10x anyway.

Link spre comentariu

deci ca sa ne intelegem. foto modulul este TSOP1738 (se cheama fotomodul ptr. ca are in el integrat un amplif de semnal si fotodioda). apoi semnalul ir va fi demodulat si va fi trimis spre pic ptr. decodare. eh, acum probabil te intrebi de ce folosesc pic si nu un banal HT. eu vreau sa fac un program ptr. pic astfel incat sa-i pun eu codurile care sa le decodeze. de exemplu vreau sa folosesc butonul 1 de la telecomanda de la tv. si vreau sa programez pic-ul exact pe codul care il are butonul 1 din telecomanda.acum ca ai cam inteles cum sta problema, cum s-ar putea realiza? imi tb. o schema efectiva, adik cum leg fotomodulul la pic si ce tip de pic mi-ar trebui. de exemplu daca am un celebru 16f84 cate comenzi voi putea decoda? si daca stii si pe unde as putea gasii sursa unui program asemanator ptr. pic ca sa-l modific eu ti-as ramane recunoscator :)

Pai mai, ma faci sa repet ultimul post. Exact ce scrie acolo trebuie facut. Ia fotomodulul ala (eu intelesesem ca de fapt nu vrei sa folosesti un fotomodul, de asta eram asa derutat), uita-te in datasheet, si leaga iesirea (pinul OUT) la un pin de la PIC. Mai departe, problema se ramifica putin. Respectiv, e interesant ce telecomanda folosesti, poate ii poti afla si codul. De exemplu, telecomenzile Sony folosesc codul SIRCS. E de ajuns sa cauti pe net "sircs pic" (cred) ca sa gasesti scheme pentru decodare. Altele functioneaza pe RC5 (Philips). Una peste alta, daca nu stii ce cod are, poti folosi tot metoda din post-ul meu de mai sus. Adica masori timpul intre doua tranzitii succesive ale semnalului de pe pinul PIC-ului la care ai legat pinul OUT al fotomodulului. Scheme in momentul asta nu am, incearca sa cauti pe Google ceva de genul "pic ir decoder". As cauta eu, dar pic de somn acum :(
Link spre comentariu

unde as putea gasii sursa unui program asemanator ptr. pic ca sa-l modific eu

Dar de ce nu il scrii de la inceput? Pe de o parte ti-l faci pe gustul tau din prima, apoi e un exercitiu dragutz. In fond asta e scopul hobbyului, nu? Aloca portul de intrare de la pic (Eu as folosi portul B care genereaza interrupt on change. Mi se pare neelegant polingul) si incepi si rontzaie cod. E destul de putin probabil sa gasesti *exact* ceea ce vrei pe net.Bafta,Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări