Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistente echilibrare

yo3fkc

Postări Recomandate

Salut ,

Pentru o alimentare anodica de cca 3.000V am cumparat niste condensatori nepolarizati de la Electronicon de 420 microF / 1.100 V.

Voi fi nevoit sa inseriez 4 buc .

Stie cineva daca rezistentele de egalizare se calculeaza la fel ca la condensatorii electrolitici ?

Sau daca mai e nevoie de ele ? Eu banuiesc ca da , dar as vrea o confirmare .

Editat de yo3fkc
greseala de tastare
Link spre comentariu

Eu zic ca e nevoie. Dar nu uitati ca o rezistenta obisnuita are tensiunea maxima de lucru de 500 volti asa ca veti inseria si rezistentele. Totusi, daca condensatorii sunt cu plastic, atunci au curentii de pierderi mai mici asa ca se poate mari valoarea rezistentelor scazand consumul din sursa. pana la cel minim pentru stabilizarea corecta a tensiunii.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Cred ca numai rezistoarele nu protejeaza suficient condensatoarele de o eventuala supratensiune. Ar fi bune si niste varistoare puse in paralel, dar sa se incadreze bine la tensiunea respectiva. 

Link spre comentariu

De la 3000V la 4400V (4 condensatori de 1100V inseriati) ar rezulta o tensiune de retea de 337V, cu mult peste cat cedeaza alte componente. Mai degraba varistoarele sa fie montate la intrare, pe alimentare, acestea se gasesc mai usor.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, VAX a spus:

Cred ca numai rezistoarele nu protejeaza suficient condensatoarele de o eventuala supratensiune. Ar fi bune si niste varistoare puse in paralel, dar sa se incadreze bine la tensiunea respectiva. 

Ati facut vreodata o sursa anodica cu condensatoare inseriate?

Sunt suficeinte rezistoare,corect calculate si care sa reziste la tensiunea maxima de pe fiecare condensator.Eventual inseriate.

In sursele mai vechi...si nu numai se foloseau rezistoare de mare putere,asa zise rezistoare "bleeder",care rezistau la tensiuni destul de ridicate,3-4 KV.

Rolul rezistoarelor paralel la condensatoarele inseriate este de echilibrare a tensiunii pe capacitoare,si nu in ultimul rand de a le descarca de tensiune...nu cred ca v-ar face mare placere sa atingeti un condensator incarcat...o spun din experienta!

Link spre comentariu
2 hours ago, The Stressmaker said:

Mai degraba varistoarele sa fie montate la intrare, pe alimentare, acestea se gasesc mai usor.

Ce rost ar avea sa pui varistoare pe alimentare ?

Exista varistoare care intra in conductie la peste 1 Kv. Unele se foloseau in televizoarele cu tuburi electronice, la etajul final de baleiaj orizontal. Nu se mai gasesc prin magazine, iar cele comandate la producatori costa mult. Se gasesc pe la depanatorii radio-tv.

Editat de VAX
Link spre comentariu
1 hour ago, yo2mhj said:

Ati facut vreodata o sursa anodica cu condensatoare inseriate?

Am lucrat cu surse de IT inca din facultate (fizica - absolvita in anul 1983). Erau in aparatura de masurare a radiatiilor, cu tuburi Geiger-Muller si cu scintilatori.

Rezistoarele sunt pentru echilibrarea tensiunilor in regim stationar, iar varistoarele protejeaza condensatoarele in timpul regimului tranzitoriu.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, VAX a spus:

Ce rost ar avea sa pui varistoare pe alimentare ?

.........................................

Chiar, oare dece se mai utilizeaza varistori pe alimentare si dece isi mai bat capul producatorii sa fabrice astfel de piese inutile.

Link spre comentariu

Ce poate sa faca un varistor pus pe alimentare (retea - 220v - curent de forta) ? Poate el, mititelul, sa absoarba supratensiunea din retea ? Varistoarele se pun acolo unde sunt si bobine, care pot sa dea tensiuni mari prin autoinductie.

Alea care protejeaza de fulgere retelele de transport energie electrica sunt varistoare bloncoase, nu jucarelele puse in aparatura radio.

Link spre comentariu

Daca ii faci alimentare corecta atunci succesul e garantat.Eu am ajuns pana la GU46 alimentat la 3,2kv/1A si m-am oprit, pentru ca mi-am dat seama, ca fara un sistem bun de antena care sa si radieze cu adevarat puterea care o produce amplificatorul e cam degeaba.Acum stau in st-by... deocamdata sa vad ce solutie gasesc pentru antena!

Mult succes cu constructia si mai ales grija mare la tensiunile alea de 3kv...eu am scapat odata,a doua oara nu cred sa mai fiu asa norocos.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Ce poate sa faca un varistor pus pe alimentare (retea - 220v - curent de forta) ? Poate el, mititelul, sa absoarba supratensiunea din retea ? Varistoarele se pun acolo unde sunt si bobine, care pot sa dea tensiuni mari prin autoinductie.

Alea care protejeaza de fulgere retelele de transport energie electrica sunt varistoare bloncoase, nu jucarelele puse in aparatura radio.

Rolul varistoarele montate in surse pe tensiunea de rețea,după fuzibil este tocmai de a proteja restul montajului care este mult mai important decât un banal varistor. Eu sunt împotriva montării unor varistori pe condensatori de filtraj... exista riscul că ei sa lucreze și să distrugă transformatorul...piesa mult mai scumpă decât condensatorii. Rezistoarele și o buna dimensionare a sursei este suficientă.

Editat de yo2mhj
Link spre comentariu
41 minutes ago, yo2mhj said:

Rolul varistoarele montate in surse pe tensiunea de rețea,după fuzibil este tocmai de a proteja restul montajului care este mult mai important decât un banal varistor. 

Aici ai dreptate, se arde siguranta la supratensiune, dar nu are legatura cu discutia despre echilibrarea tensiunilor pe condensatoarele inseriate. 

Condensatoarele suporta 1,5 Un, deci, daca varistorul intra in conductie la tensiune 1,3-1,5 Un, atunci nu se mai strapunge condensatorul. Pentru protectie varistoarele sunt alegerea corecta, dar numai legate in paralel cu rezistoarele de egalizare a tensiunilor.

Problema cu varistoarele este discutie teoretica, pentru ca in practica nu sunt disponibile in magazine, mai ales la tensiunea dorita. Astea despre care discutam ar trebui sa fie de putere mai mare, chiar daca la Un nu conduc curentul semnificativ.

Totusi, unii au acces la piese la care noi nici nu ne gandim. Sunt prin depozitele armatei, pe la unele firme, etc.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări