Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ladder line (linie paralela )

grosu99

Postări Recomandate

2 hours ago, VAX said:

[...] Si cablul panglica (300 ohmi) se folosea la toate receptoarele de UUS si la televizoare in benzile I si II.

S-a dus industria nationala si nu se mai fabrica. Din China ne vin chinezareli. Apropo de ce faceau chinezii, am cumparat in perioada 1987-1989 multe (aproape zece) ceasuri Orex, fabricate in Romania dupa licenta chinezeasca. S-au defectat toate in mai putin de doi ani.

Inca de la inceputul anilor '80 practic se generalizase utilizarea coaxialului, inclusiv la receptoarele TV, si pana si la tzara se stia sa se taie si sa se conecteze bucla necesara adaptarii la coaxial si simetrizarii Yagi-ului cu dipol indoit .

Iar treaba cu Orexul este interesanta, am avut si eu unul atunci si la fel s-a intamplat, pana azi am crezut ca a fost o intamplare. Nu stiam ca era licenta chinezeasca, insa este interesanta la tine concluzia ta... adica vinovati ar fi fost chinezii... In cazul meu, ceasul se bloca si se oprea atunci cand ajungea sa trebuiasca a roti cadranul zilelor lunii (la unele zile). Iar asta nu era din cauza chinezilor, ci era problema de calitate a fabricatiei si nu problema a licentei. Adica era 100% problema romaneasca.

2 hours ago, ndor said:

Daca linia de coborare nu face parte din dimensiunea fizica a antenei, nu vad nici un motiv pentru care nu s-ar folosi coaxialul de buna calitate .

Poate doar in cazul in care tranceiverul are intrare dedicata pe 300 ohmi . Dar si asa se poate rezolva cu adaptari de banda larga ..

In tinerete eram "fan coaxial" si ma amuzau "vechiturile" tip scaritza, credeam ca numai babalacii ramasi in urma le folosesc, dar de ceva ani -din fericire destul de multi deja- mi-am schimbat parerea (sau poate ca am devenit si eu un babalac, hi!).

Calitatea "electrica" principala a liniei bifilare simetrice sunt pierderile ei reduse care in unele cazuri ofera avantaj mare fata de coaxial atat in regim adaptat cat mai ales in regim de dezadaptare la bornele antenei (atenuarea coaxialului creste mult in regim de dezadaptare, fiind minima -si atunci tot mai mare decat a bifilarului- doar in regim adaptat); deasemenea, avantajos poate fi si caracterul ei fizic si electric simetric, daca este simetrizata corespunzator jos la emitator, se evita mai usor radiatia ei si aparitia RFI (desi parerea generala este aceea ca linia coaxiala ar radia mai putin din motiv ca ar fi... "ecranata"! - ceea ce este o greseala!)

Linia in discutie mai prezinta si niste avantaje de natura fizico-mecanica. Poate fi usoara, cu greutate foarte redusa si de aceea spre deosebire de coaxial nu incarca mecanic, nu trage mult in jos si tensioneaza mai putin antena filara la care este conectata. Spre deosebire de coaxial, linia paralela poate fi trecuta usor in interior prin ferestrele ce pot fi inchise, ceea ce constituie un avantaj mai ales atunci cand locuiesti intr-o locuinta/cladire care nu-i a ta si/sau ai carei pereti sau tocuri de ferestre nu vrei sau nu-i poti ciurui dupa bunul plac. Iar conectarea sa directa la antena filara este mult mai simpla fata de coaxial, inclusiv in privinta problemei ermetizarii/impermeabilizarii conexiunilor.

De aceea linia bifilara simetrica este avantajoasa in cazul -de exemplu- al antenelor simetrice filare HF utilizate mono sau mai ales multiband (dipoli, V, bucle, etc.).

Dupa diverse alte incercari, in final am ajuns si am utilizat in YO3 dipol 2x20m alimentat direct cu linie bifilara TV de 300 ohmi cu adaptare si simetrizare  "jos" la emitator, in regim multiband (am incercat acelasi lucru si cu delta loop cu perimetrul de 41m). Desi a functionat la job (deci cu retele de telefonie, alarma, calculatoare, TV, internet, servere si calculatoare, etc. in proximitate) nu a cauzat niciodata probleme de RFI nici macar la 1,5 kW out.

Nicio solutie de dipol/V/bucla cu coaxial (cu tuner, cu balun, cu socuri de mod comun, etc.) nu a functionat la fel de bine in regim multiband  si mai ales nu a fost la fel de... simpla. Probabil ca ar fi mers bine monoband cu linie coaxiala L/2, ori multiband cu coaxial dar cu tuner "remote" si simetrizare agatate direct la bornele dipolului, insa ar fi fost imposibila agatarea acestora acolo sus la bornele dipolului...

Singura problema a fost aceea ca dupa ceva ani izolatia cablului bifilar de 300 ohmi a fost afectata (de soare, etc.) si s-a crapat transversal in multe locuri dar era inca utilizabil . Nu stiu daca cea de 450 ohmi ar face la fel (am utilizat-o pentru mai putin timp).

Daca cineva stie de unde s-ar mai putea cumpara acea "panglica TV de 300 ohmi", rog sa-mi dea de stire...

2 hours ago, yo3fkc said:

Ca izolatori ii folosesc pe cei de la gardurile electrice , sunt foarte buni .

Tot de la gardurile electrice folosesc niste cleme in loc de matisarea clasica .

Niste link-uri se poate, te rog?

TNX!

Link spre comentariu

Ce bine ca unii intind beverage-uri ca sa electrocuteze septelul... arata chiar ok izolatorul, multumesc din nou.

"Racordul" il stiu si l-am folosit, se gaseste si la magazinele mari de constructii si bricolaj (unde se gaseste si cablu din otel inoxidabil)....

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Traian B a spus:

Linia in discutie mai prezinta si niste avantaje de natura fizico-mecanica. Poate fi usoara, cu greutate foarte redusa si de aceea spre deosebire de coaxial nu incarca mecanic, nu trage mult in jos si tensioneaza mai putin antena filara la care este conectata. Spre deosebire de coaxial, linia paralela poate fi trecuta usor in interior prin ferestrele ce pot fi inchise, ceea ce constituie un avantaj mai ales atunci cand locuiesti intr-o locuinta/cladire care nu-i a ta si/sau ai carei pereti sau tocuri de ferestre nu vrei sau nu-i poti ciurui dupa bunul plac. Iar conectarea sa directa la antena filara este mult mai simpla fata de coaxial, inclusiv in privinta problemei ermetizarii/impermeabilizarii conexiunilor.

De aceea linia bifilara simetrica este avantajoasa in cazul -de exemplu- al antenelor simetrice filare HF utilizate mono sau mai ales multiband (dipoli, V, bucle, etc.). 

Nu contest faptul ca exista multe avantaje a liniei bifilare , in special de natura mecanica , fata de coaxial.

Totusi , una din problemele majore de care intreb ,  cum se comporta adaptarea in conditii meteo dificile? In special umezeala excesiva in atmosfera , ploaie , chiciura...etc

Cat de mult se dezadapteaza linia daca de exemplu se depune chiciura pe izolatorii (treptele) scaritei ? Sau se uda treptele (izolatorii) scaritei. Si nu ma refer la cablul panglica de 300 ohmi care era folosit in receptia TV. Ala macar era imbracat in totalitate in plasic . Ma refer la scarita confectionata in mod diy de radioamatori , cu firele in aer.

Cu alte cuvinte , pe vreme frumoasa are o impedanta , pe ploaie , ceata densa ,chiciura ..are alta impedanta .

In plus de asta cum este protejata linia de coborare fata de perturbatiile electrostatice , la coaxial se pot folosi de exemplu surge arresteri ?

Link spre comentariu

Eu am facut linia de coborare din fir de Cu litat folosit la instalatiile electrice si ca distantieri am folosit teava alba din ppr prin care am trecut firul.Se comporta excelent din toate punctele de vedere.

Link spre comentariu
On 4/12/2019 at 9:17 PM, ndor said:

Nu contest faptul ca exista multe avantaje a liniei bifilare , in special de natura mecanica , fata de coaxial.

Totusi , una din problemele majore de care intreb ,  cum se comporta adaptarea in conditii meteo dificile? In special umezeala excesiva in atmosfera , ploaie , chiciura...etc

Cat de mult se dezadapteaza linia daca de exemplu se depune chiciura pe izolatorii (treptele) scaritei ? Sau se uda treptele (izolatorii) scaritei. Si nu ma refer la cablul panglica de 300 ohmi care era folosit in receptia TV. Ala macar era imbracat in totalitate in plasic . Ma refer la scarita confectionata in mod diy de radioamatori , cu firele in aer.

Cu alte cuvinte , pe vreme frumoasa are o impedanta , pe ploaie , ceata densa ,chiciura ..are alta impedanta .

In plus de asta cum este protejata linia de coborare fata de perturbatiile electrostatice , la coaxial se pot folosi de exemplu surge arresteri ?

Avantajul principal este cel electric: pierderile reduse care permit utilizarea avantajoasa in mod dezadaptat, si simetria. O sa vezi uneori conectari la bornele unor sisteme de antene Yagi pentru EME facute cu linii paralele simetrice (au pierderi mai mici decat coaxialul), si  se specifica la unele antene HF ca directia feederului sa fie perpediculara pe firul antenei (pentru a pastra simetria).

Dezacordul acela ce te sperie era drobul de sare cu care pe vremuri ma speriau si pe mine unii in cartile lor, fiind preluat de fapt din utilizarile "panglicii" in VHF (la TV), si d'aia zambeam nestiutor atunci vazand "babalaci" ce utilizau antene HF alimentate cu linie bifilara sau scaritza si imaginandu-mi ce greseala aneorma ar fi facut aceia... In cazul mentionat de mine si al altora - antene HF filare simetrice (dipol, V, bucla) utilizate in regim multiband- in realitate "dezacordul" nu este o problema deoarece oricum in acele conditii se utilizeaza cu tuner si adaptare la iesirea emitatorului care rezolva si acest dezacord.

Despre protectia la static, nu cred ca exista metoda mai buna decat balunul de tensiune utilizat de multe ori in aceste situatii (de ex. in tunerul TT229 in cazul meu de atunci), si care conecteaza in DC intreaga antena (feeder simetric + bratele dipolului ori bucla de exemplu) direct la masa!

In ultimii 15-20 ani se poate constata o oarecare revenire la aceste sisteme simple de tip antena HF filara multiband cu linie paralela simetrica... d'aia exista si se comercializeaza acea linie de 450 ohmi pentru radioamatori in timp ce in alte aplicatii (radio comercial si TV) s-a renuntat de decenii la ea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări